Wie was Benito Mussolini? Benito Mussolini was van 1922 tot 1943 minister-president - en al snel dictator - van Italië. Hij installeerde het fascisme, een extreme vorm van nationalisme. Zijn bijnaam was Il Duce (de leider).
Duce is een Italiaanse titel, afkomstig van het Latijnse woord dux. Benito Mussolini, de leider van de Partito Nazionale Fascista, werd door de fascisten Il Duce ("de Leider") van de beweging genoemd.
Verdrag van Lateranen
Mussolini erkende het Vaticaan als soeverein land en beloofde dat het katholieke onderwijs en de jeugdbeweging zouden blijven bestaan, mits de katholieken mee zouden werken aan zijn regime. De antiklerikale Mussolini, sinds 1927 gedoopt, hield zich niet aan het concordaat.
Het fascisme is genoemd naar haar oorspronkelijke verschijningsvorm in Italië in de jaren dertig. Het werd een algemenere aanduiding van een ideologie die massaliteit, menselijke ongelijkheid, absoluut leiderschap, streven naar macht en nationalisme verheerlijkt.
Titus Larcius werd volgens de traditie als eerste tot dictator uitgeroepen. Hij moest Rome beschermen omdat er een oorlog met naburige volken dreigde.
Mussolini wilde keizer van een nieuw Romeins Rijk zijn. Hij was ambitieus en charismatisch, wist zijn volk te verleiden en groeide haast uit tot een god. In de oorlog verloor hij het contact met de realiteit en werd hij de meest gehate man van Italië. Mussolini wilde keizer van een nieuw Romeins Rijk zijn.
In Nederland kwamen de fascistische politieke partijen, zoals die vanaf 1923 optraden, voort uit reeds aanwezige partijen en stromingen die over het algemeen antidemocratisch, autoritair, antisocialistisch, sterk nationaal gericht en conservatief waren.
Fascisme en communisme. Fascisme en communisme worden als de uiteinden van het politieke spectrum gezien. De communistische ideologie houdt een radicalisering in van de klassenstrijd, de fascistische ideologie kent daarentegen de klassencollaboratie (Sergio Panunzio), het samenwerken van proletariaat en bourgeoisie.
Het fascisme is een politieke stroming die is voortgekomen uit de Eerste Wereldoorlog. Het uitgangspunt is een grote macht van een dictator en een onderdrukking van alle tegenstand, desnoods met geweld. Zo wil men het dagelijkse leven en denken van de inwoners van een land bepalen.
Zoals bij meer dictaturen ging Mussolini eerst een coalitieregering aan met onder meer katholieken en socialisten, maar die knikkerde hij daarna één voor één uit de regering. Officieel vestigde Benito Mussolini de fascistisch dictatuur op 3 januari 1925, toen hij zichzelf in een toespraak uitriep tot dictator.
Beschrijving. De hamer en sikkel (Unicode: ☭) zijn een symbool van de communistische beweging De hamer staat voor de industriële arbeidersklasse, terwijl de sikkel staat voor de landarbeiders, samen staan de hamer en sikkel voor de eenheid van deze twee groepen.
Socialisme is een politieke maatschappijvorm, en ook een economische filosofie gebaseerd op socialisatie en het collectief eigendomsrecht van de productiemiddelen. Kerngedachte binnen deze stromingen is dat het collectief de hoogste beslissingsbevoegdheid heeft over de verdeling van macht en goederen.
Deze groet werd in Italië ingevoerd door de fascistische dictator Benito Mussolini en in Duitsland door de nazidictator Adolf Hitler. De groet leeft nog steeds bij de huidige generatie nazi-aanhangers en bij sommige voetbalsupporters, bijvoorbeeld bij SS Lazio dat een zeer grote fascistische kern heeft.
Wordt gebruikt voor ambtssymbolen die bestaan uit een bundel roeden om een bijl gebonden waarvan het blad uitsteekt. Werd voor romeinse magistraten gedragen als symbool van hun macht.
De politieke stroming fascisme ontstaat in 1919 in Italië onder Benito Mussolini. Onder leiding van dictator Mussolini komen in 1922 in Rome de fascisten aan de macht. In 1938 heft Mussolini het Italiaanse parlement op en vervangt het door een Kamer van Fasces en Corporaties.
De Grote Drie: Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt en Jozef Stalin. Dit waren de belangrijkste geallieerde leiders van de Tweede Wereldoorlog.
Italië hoopte dat ze door het meedoen aan de oorlog aan de kant van de landen van de Triple Entente tegen de Centralen Cisalpijns Tirol (hedendaagse provincies Trente en Zuid-Tirol), het Küstenland en Noord-Dalmatië zou krijgen.
Een dictator is de leider in een dictatuur. Hij/zij verenigt in een persoon, of in een kleine kliek om hem heen, alle macht, dus de wetgevende, besturende en rechtsprekende macht van een land.
Een laatste opvallend kenmerk is dat dictaturen vaak problemen hebben met de opvolging. Daar de dictatuur in feite een irreguliere regeringsvorm is die sterk afhankelijk is van één persoon, zijn er maar weinig dictaturen die hun stichter lang overleven.