De kabouters van Achouffe
Marcel (La Chouffe) en Malcolm (Mc Chouffe) kregen gezelschap van nieuwe vrienden zoals Matthew (Houblon Chouffe) en Micheline (Cherry Chouffe), de jongste telg! Iedere kabouter vertegenwoordigt een bier uit het gamma, elk met zijn of haar eigen verhaal en kenmerken. Marcel en zijn Chouffe.
La Chouffe is een Belgisch blond bier dat voor het eerst op 27 augustus 1982 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts werd gebrouwen. Gebaseerd op een legende van de Ardennen werd een kabouter gekozen als bedrijfslogo van de brouwerij.
La CHOUFFE, Belgisch blond bier - CHOUFFE.
La Chouffe is het meest verkochte bier van Achouffe. Deze blond met 8% alcohol is ongefilterd en gist na op de fles. Het fruitige bier is gekruid met koriander en heeft een lichte hopsmaak. La Chouffe is een uitstekende begeleider van onder meer mosselen, tonijn en zeeduivel.
Andere alternatieven voor La Chouffe zijn Jessenhofke's Trpl en Brugge Triple.
- Gebruik een zuiver en droog La Chouffe glas op kamertemperatuur. - Hou het glas in een hoek van 45°. - Giet langzaam in (zonder geluid te maken) langs de kant van het glas. - Vermijd elk contact tussen het glas en de fles.
In totaal zijn er 6 Chouffe varianten : La Chouffe, Chouffe Houblon, Mc Chouffe, N'ice Chouffe, Chouffe Soleil en Chouffe Bok.
Op dit moment worden de bieren in meer dan 40 landen gedronken. In de brouwerij wordt op 2 of 3 dagen gebrouwen in batches van 10.000 liter en dat 6 keer op een dag. Dit is goed voor 90% van de totale bierproductie (20.000.000 liter per jaar!) van La Chouffe. 10% wordt dus elders gebrouwen.
Chouffe Houblon (9,0%) is een mix van een typische Belgische Tripel en een I.P.A. Hoe langer het bier staat, des te beter komen de geuren naar boven.
Prijs van La Chouffe fles 33cl
De gemiddelde prijs van een fles á 0,33 liter van La Chouffe is €2,04 (€6,18 per liter). De gemiddelde prijs van La Chouffe in de winkel is €6,27 per liter. In een fles 33cl zit in totaal 0,33 liter.
1 flesje (330 ml) bevat 241 calorieën.
Belgisch, Blond speciaalbier dat niet mag ontbreken op je feestje.
Kabouters worden in Nederland ook wel klaboutermannetje (West-Vlaams), alf, alverman(neke), auvelmannetje, auvelemenke, auverman, eviemannetje, gnoom, havermannetje, hetsemannetje (Limburg), kabaatermanneke, kobold, nachtwerkertje, til (De Peel), Blauwe Gerrit (Veluwe), witje (vrouwtjeskabouter), de zwarten en witten ( ...
Brasserie d'Achouffe brouwt, bottelt en commercialiseert verschillende speciaalbieren, waarvan het blonde La Chouffe en het donkere Mc Chouffe in de typische 75 cl-fles de bekendste zijn. De Ardeense brouwerij werd in september 2006 door Duvel Moortgat overgenomen.
De Brouwerij van Achouffe is een Belgische brouwerij en destilleerderij in het Luxemburgse dorp Achouffe, vooral bekend van het bier La Chouffe.
Het schilderachtige dorp Achouffe ligt diep verscholen in de feeënvallei, waar af en toe nog een vrolijke bende "nutons" (kabouters) rondloopt. Ontdek er het bier, de brouwerij, de tavernes-restaurants, de terrasjes, de concerten op zaterdagavond, de visvijver, het wildpark, zwembad, wandelingen ...
La Chouffe 33cl - 0.10 EUR Statiegeld.
Dankzij zijn verrassend hoog alcoholvolume (8,5 %), zijn enorme schuimkraag, fijne pareling en zijdezacht mondgevoel onderscheidt Duvel zich duidelijk van andere Belgische bieren.
Het unieke idee om ijsblokjes in een Liefmans-tumbler ( 5 of 6 is genoeg) te gooien zorgt nu voor booming business: vorig jaar 29.000 hl, dit jaar wordt gemikt op 43.000 hl.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Vóór het bier inschenken
Dat bezinksel is gist. Alhoewel niet iedereen het er over eens is, hoor je de gist niet te drinken. En het hoort daarom ook niet in je glas terecht te komen. Ligt er iets op de bodem, dan moet je een beetje beheerst schenken.