Volkssoevereiniteit is het principe dat het volk (als geheel) het hoogste gezag van de staat vormt.
Een soevereine staat is een staat met een duidelijk aangeduid territorium waarover die staat zowel intern als extern soevereiniteit uitoefent. Verder heeft een soevereine staat een permanente bevolking en een overheid en is hij onafhankelijk van andere staten of landen.
De algemene wil is wat het volk of de gemeenschap van burgers eenstemmig zou doen als zij algemene wetten konden kiezen of stemmen met volledige kennis van zaken, heldere redenering, een zuiver oordeelsvermogen, en een ingesteldheid die het gemene goed nastreeft.
Sommige niet-erkende staten worden alleen door een klein aantal landen erkend, maar hebben wel controle over hun eigen grondgebied. Voorbeelden hiervan zijn Abchazië, Taiwan, Kosovo, de Turkse Republiek van Noord-Cyprus en Zuid-Ossetië.
Op basis van het één China-principe staat de regering van de Volksrepubliek China niet toe dat landen tegelijkertijd betrekkingen onderhouden met de Volksrepubliek en de Republiek. Ook Nederland, België en Suriname erkennen daarom de regering in Taipei niet.
Portaal Landen & Volken
Palestina wordt door 138 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties erkend (sinds 2019), echter niet door de meeste westerse landen en niet door Israël, dat in de Zesdaagse Oorlog van 1967 een groot deel van het grondgebied van Palestina heeft bezet en sindsdien onder militaire controle houdt.
Volksrepubliek China niet erkend door de 13 VN-leden en Vaticaanstad die de Republiek China (Taiwan) erkennen. Cyprus niet erkend door Turkije.
Israëlische onafhankelijkheidsverklaring 14 mei 1948
Op 15 mei 1948 liep het Britse mandaat voor Palestina af. In anticipatie hierop riep het Jewish Agency een dag eerder de staat Israël uit. De Amerikaanse president Truman erkende Israël binnen een half uur; de formele erkenning zou tot 1949 op zich laten wachten.
Het Israëlisch-Palestijnse conflict van 2021 was een gewelddadige escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict in mei 2021. Het werd gekenmerkt door gewelddadigheden tussen Palestijnen en Israëlische kolonisten, gevolgd door Hamas-raketaanvallen op Israël en Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook.
Het conflict bestaat al sinds de oprichting van Israël en de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 en draait sindsdien om de grenzen van de staat Israël in Palestina en de situatie van de Palestijnse bevolking.
Omdat Palestina bezet gebied is, hebben de Palestijnen slechts beperkt zelfbestuur over hun grondgebied. Op grond van de Oslo-akkoorden van 1993-95 hebben de Palestijnen in theorie zeggenschap over een deel van de Westoever en over de gehele Gazastrook.
Het Palestijnse volk of de Palestijnen zijn de Palestijnse inwoners van de Staat Palestina (de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever), alsook de Palestijnse inwoners in Israël, de regio Palestina (veelal wonend in Palestijnse vluchtelingenkampen) en elders in de diaspora.
Het Israëlisch-Palestijns conflict is de strijd om de soevereiniteit over het historisch Palestina sinds de opkomst van het zionisme in het begin van de twintigste eeuw. Sinds de stichting van de staat Israël in dit gebied heeft deze strijd zich ontwikkeld tot een conflict tussen deze staat en de Palestijnen.
Meestal neemt men aan dat hiermee Kreta is bedoeld, hoewel anderen het identificeren als Cyprus. De meest aanvaarde theorie onder archeologen is tegenwoordig dat de Filistijnen afkomstig zijn uit de Myceense beschaving in Griekenland en via Cyprus aan het eind van de 13e eeuw v. Chr. naar Egypte en Kanaän kwamen.
De hoofdgod Dagon van de latere Filistijnen, die door de Israëlieten gedemoniseerd werd, was mogelijk dezelfde of alleszins van de vruchtbaarheidsgod afgeleid. Dagon kwam uitdrukkelijk voor in Filistijnse opvattingen over dood en leven na de dood.
Bargoens is een sociale taalvariatie en een minderheidstaal die in Nederland tot de eerste helft van de twintigste eeuw werd gehanteerd door voornamelijk daklozen, zogenoemde landlopers, rondtrekkende handelaren, (markt)kooplieden, kermisklanten en onderwereldfiguren.
Het Sinti-Romanes (sinti čib of sinti tschib), ook wel Sintitikes genoemd, is de taal van de Sinti. De taal is een variatie van het Romani en heeft rond de 200.000 moedertaalsprekers. Deze bevinden zich voornamelijk in Duitsland, maar de taal wordt ook in België, Nederland en andere delen van West-Europa gesproken.
Een woonwagenbewoner is iemand die behoort tot de groep mensen die in woonwagens of stacaravans wonen in speciale centra of woonwagenkampen. Van het laatste woord is de pejoratieve term kampers afgeleid.
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft.
Iedereen moet zijn huis kunnen verhuren aan toeristen. Maar de verhuur mag geen overlast bezorgen en niet ten koste gaan van woningzoekenden. Door uw woning te verhuren aan toeristen is deze namelijk niet meer beschikbaar voor woningzoekenden. Ook als u de woning maar heel kort verhuurt.
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen.
Het voordeel van een supercharger is dat hij constant is en ook bij lage toeren druk levert doordat hij direct door de motor wordt aangedreven. Een turbo moet eerst wachten tot de motor een impuls geeft als het toerental toeneemt. Nadeel is echter dat er kracht verloren gaat in de aandrijving van de supercharger.
Een turbolader of kortweg turbo (ook turbocharger) is een pomp die de druk van de lucht voor een verbrandingsmotor verhoogt voordat die naar de cilinders gaat.
De milliampère is een tot het SI behorende afgeleide eenheid van elektrische stroom. De eenheid heeft het symbool mA. Eén milliampère is gelijk aan 10−3 A, ofwel 0,001 ampère.