Iemand die recht door zee is, raakt snel geïrriteerd bij dubbele agenda's, politieke achterkamertjes, achterbaks gedrag, oneerlijkheid, manipulatief gedrag, malversaties, onechtheid en onoprechtheid, roddel en achterklap, om de brij heendraaien.
Een schip dat recht door zee gaat, behoudt altijd zijn koers. Als je recht door zee bent, ben je eerlijk en direct, ongeacht de situatie. Je houdt van heldere en duidelijke communicatie en gaat recht op je doel af.
d.i. voor iemand zich aan een groot gevaar blootstellen; uit genegenheid voor iemand alles, ook het gevaarlijkste, doen.
aan het licht komen, opdoemen, opduiken, opkomen, optreden, tevoorschijn komen, uitkomen, voor de dag komen, zich openbaren, zichtbaar worden. tevoorschijn komen (ww) : aan het licht komen, opdagen, opduiken, verschijnen, voor de dag komen, zichtbaar worden.
Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
d.w.z. iets doen dat zeer nadeelige gevolgen kan hebben; zeer onvoorzichtig handelen.
Het hart op de tong (of op de lippen) hebben, d.i. zeggen wat men denkt, van zijn hart geen moordkuil maken, openhartig zijn.
Wel zien waar het schip strandt. We zullen wel iets doen, maar moeten dan maar afwachten hoe het afloopt.
Als spreekwoord is 'hoog van de toren blazen' een mooi voorbeeld van figuratief verbeelden van wat je bedoelt. Namelijk iemand die veel te zeggen meent te hebben, maar daarbij volgens anderen geen enkele machtsbasis bezit op het punt waar hij iets over zegt.
Betekenis en definitie
Wanneer je slagvaardig bent heb je de vaardigheid om je slag te slaan en om actief aan de slag te gaan met een thema of project.
'Wat van ver komt, is lekker'. Klopt dat wel? Het oude Nederlands spreekwoord zegt: Als iets van ver komt zal het bijzonder zijn, zal het veel moeite gekost hebben om te verkrijgen en daardoor doet men alsof het heel prettig en goed is.
'Ieder huisje heeft zijn kruisje' betekent: 'in ieder gezin of iedere familie is (ook) narigheid'. Deze uitdrukking komt al vanaf de zeventiende eeuw voor. Varianten zijn 'Elk huisje heeft zijn kruisje' en 'Ieder/elk huis heeft zijn kruis.
Wie a zegt, moet ook b zeggen,
d.i. men moet voortgaan gelijk men begonnen is; of ook: na de eerste schrede kan men niet meer stilstaan; fr.
[idioom] Zich op glad ijs wagen. Gaan praten over iets waar je geen verstand van hebt.
d.w.z. zijne eischen matigen, inbinden 'omdat de omstandigheden, het welbegrepen eigenbelang, de macht of wil van derden daartoe dwingen'.
Wanneer je ergens mee betrapt bent, kun je zeggen dat je 'tegen de lamp bent gelopen'. Deze uitdrukking wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer je door de politie gesnapt wordt. 'Tegen de lamp lopen' wordt al sinds het begin van de 20e eeuw gebruikt in het Nederlands.
in het kader van (vz) : gezien, in verband met, met het oog op, wegens. als synoniem van een ander trefwoord: niet gevonden.
Olie op het vuur: de zaak erger maken
Net zoals een vuur hoog oplaait als je er olie op gooit, kan een meningsverschil ontaarden in een ruzie als iemand per ongeluk of expres iets verkeerds zegt of doet.
Het kind met het badwater weggooien (-werpen),
d.w.z. het goede tegelijk met het slechte wegwerpen; te ver gaan, overdrijven; vgl. De Brune, 477: Men zal 't kind niet met 't bad uyt-schudden; Harreb.