1) Bende 2) Chaos 3) Grote puinhoop 4) Grote schade 5) Grote wanorde 6) Ontstaat na hevige botsing 7) Pijnhoop 8) Puinhoop 9) Schade 10) Uitgebreide schade 11) Vernieling...
Ravage = Let op: Spelling van 1858 Fr., verwoesting; in het algemeen, eene daardoor veroorzaakte groote schade; veel ravage in een huis maken, veel geweld maken, veel wanorde veroorzaken. ravageren, verwoesten, vernielen, plunderen...
over onbelangrijke dingen praten
Voorbeeld: `Zit toch niet zo te leuteren. ` 1) Babbelen 2) Bazelen 3) Dazen 4) Dralen 5) Haperen 6) Kauwen 7) Kieskauwen 8) Kletsen 9) Loszitten 10) Memmen 11) Mieren 12) Onbeduidend praten 13) Onzin praten 14) Pal...
Met het zelfstandig naamwoord diversen, dat alleen in het meervoud voorkomt, wordt een restcategorie van zaken bedoeld: 'verschillende zaken, overige zaken'. Synoniemen zijn varia en allerlei.
Abseilen, in België ook rappel genoemd, is het via een klimtouw zelfstandig afdalen van een steile wand.
Vergulden is het bedekken van een voorwerp met een laagje goud.
Wat is een coupé? Een coupé is een auto met een achterkant die schuin afloopt. Deze carrosserievorm is gebaseerd op de carrosserievorm van de hatchback, maar dan dus 'afgesneden' (coupé) aan de achterkant. Als eerste kwamen merken als Ferrari, Alfa Romeo, Porsche, Jaguar en Chevrolet op de markt met coupés.
Definitie van 'dialect'
Op het Europese vasteland is een dialect een geografisch bepaalde taalvariëteit, een lokale vorm van een taal dus. Elke Vlaamse stad, dorp of streek heeft er wel een. Een dialect heeft heel eigen klanken, een eigen woordenschat en zinsbouw.
18 karaat goud plating ofwel verguld
Karaat staat voor de kwaliteitsaanduiding van goud waarmee de verhouding van goud tot de legering (toegevoegde edelmetaal) bedoeld wordt. Sieraden zijn er in verschillende karaat gehaltes. 18 Karaat houdt in dat 75% is gemaakt van puur goud en slecht 25% van andere metalen.
Vergulden kan op de meeste metalen, zoals nikkel, messing, roestvrij staal (RVS), zilver en koper.
slome duikelaar: traag, sloom iemand. Aanvankelijk (in de negentiende eeuw) een aanduiding voor een slecht toneelspeler. Hiervan was ook een werkwoord afgeleid: slomeduikelen (er met een slecht toneelstuk toch nog wat van maken).
Bij abseilen haal je bovenaan een route een touw in het midden door abseilringen. Daarna gooi je de twee strengen touw naar beneden. Je kan dan aan het touw afdalen met een zekeringsapparaat.
Het gecontroleerd afdalen in steil terrein langs een touw. Daarvoor moet je een klimgordel en een abseilapparaat hebben. Abseilen is een van oorsprong Duitse term die ook in Groot-Brittannië wordt gebruikt.
Het is de informele omgangstaal van de meeste Vlamingen, waarin ze zich het meest thuis voelen. Het is voor de meesten dan ook de taal waarin ze zijn opgegroeid. Men gebruikt tussentaal bij vrienden en familie, maar ook meer en meer in situaties waar het vroeger gepaster was om standaardtaal te spreken.
Nederland kent naast het Standaardnederlands drie officieel erkende streektalen: het Fries, het Limburgs en het Nedersaksisch, dat in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland wordt gesproken. Behalve deze streektalen worden nog veel dialecten gesproken, zoals het Brabants en Zeeuws.
De Rijksoverheid erkent de Friese taal als officiële taal via de Wet gebruik Friese taal en onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Europese landen mogen andere talen dan hun officiële landstaal erkennen. Zo beschermen zij de vele talen in Europa.
De correcte spelling is A4'tje, met een apostrof.
A4'tje is een afleiding: het achtervoegsel -tje wordt in dit geval gebruikt om van A4 een verkleinwoord af te leiden. In afleidingen waarin het grondwoord een combinatie van cijfers en letters is, komt er een apostrof.
Eieren is een vrij uitzonderlijke vorm, omdat het al zo'n oud woord is. Verreweg de meeste Nederlandse woorden hebben een meervoud op -s of -en. Woorden met een meervoud op -eren, zoals eieren, kinderen, runderen en lammeren, zijn allemaal oude woorden.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
De correct gespelde meervoudsvorm is baby's.