De symbolische betekenis van het Madeliefje is zuiverheid, onschuld, trouwe liefde, schoonheid, geduld en eenvoud. De grootste kracht van het madeliefje is het blijer maken van de mens. In de Noorse mythologie was het Madeliefje gewijd aan de godin Freya deze godin staat voor liefde en vruchtbaarheid.
Het madeliefje heeft in Nederland vele namen, waarvan het meizoentje de bekendste is. De meeste bijnamen (koeienbloem, schapebloem, bleekveldbloempje, dijkbloempje, grasbloem, weidebloempje, junibloem) geven al aan waar je het madeliefje veel tegenkomt; in weilanden, op dijken, en eigenlijk overal tussen het gras.
Het madeliefje plant zich ook via zaden voort. De soort komt van oorsprong alleen voor in Europa en Zuidwest-Azië, maar heeft zich ook over andere delen van de wereld verspreid, zoals Noord- en Zuid-Amerika. In heel West-Europa is de soort algemeen.
Het madeliefje werd vroeger geassocieerd met oorlog, ze bloeiden op de strijdvelden en werden gebruikt om bloedende wonden te stelpen. Sinds de 15e eeuw is het madeliefje bekend om zijn geneeskrachtige werking. De fijngestampte bloemen en verse bladeren stillen de pijn bij verstuikingen en kneuzingen.
Chrysant. Bij ons staat de chrysant staat symbool voor geluk en gezondheid.
Madeliefjes worden vele jaren oud.
Het madeliefje kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden.
Het roze verkleuren van de straalbloempjes bij het madeliefje is de voorbode van mooi weer. Als het donker wordt of als het regent sluiten de bloemenhoofdjes zich en gaan ze hangen zodat het stuifmeel beschermd wordt tegen de regen. Als de zon zich weer laat zien, gaan de bloemenhoofdjes weer open.
Madeliefjes kan je rauw of gekookt eten. De bloemetjes kunnen worden gebruikt voor thee (gedroogd of vers). De blaadjes en bloemetjes kun je o.a. gebruiken in een salade. Ook heeft het madeliefje een wondgenezende werking.
Wat betreft je gazon: minder frequent maaien kan een oplossing zijn. Op die manier kan het gras zich namelijk beter ontwikkelen en het madeliefje uit zichzelf verdringen. Maar let op! Te kort maaien (< 4 cm) bevordert juist de ontwikkeling van dit onkruid…
De Zonnebloem staat symbool voor liefde, zomer en zon. Deze bloem brengt dan ook letterlijk 'het zonnetje in huis.
Lotuswortel is de wortel van de heilige lotus, een bijzondere waterplant. Oorspronkelijk komt deze uit India en Indonesië. De plant groeit in moerassen, maar de bladeren en de bloemen zien er nooit modderig uit. Daarom is de lotus een symbool van zuiverheid in het boeddhisme en het hindoeïsme.
De klaproos ook wel papaver genoemd staat symbool voor troost, maar ook voor de dodenherdenking. De klaproos dankt deze symboliek aan de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurde van de klaprozen. De kenmerkende kleur van de klaproos is rood.
De meeste madeliefjes hebben 13, 21 of 34 kelkblaadjes. Dit zijn Fibonacci-getallen. Om het antwoord af te ronden, waarom is het aantal blaadjes van een bloem een Fibonacci getal.
Kamille en Madeliefjes lijken veel op elkaar. Kamille is veel langer en ruikt lekker kruidig. Bovendien is het gele hartje van de kamille bolrond. Er zijn twee verklaringen voor de naam Madeliefje.
De planten vormen rozetten met spatelvormige behaarde bladeren die zo'n vijf cm groot worden. De meestal bladloze stengels dragen één hoofdje. De lintbloemen zijn wit maar soms kleuren de randen rood tot paars. De vele buisbloemen zijn geel.
Bloemen drogen met silicagel
Het is ideaal voor bloemen met tere blaadjes zoals madeliefjes en viooltjes. Vul een platte bak die je luchtdicht kan afsluiten, met een laag silicagel van ongeveer 5 cm dik. Prik de bloemen die je wenst te drogen in de gel. Let erop dat de verschillende bloemen elkaar niet raken.
Hart. Het hart wordt gezien als het symbool voor liefde. Aangezien ons hart één van de meest centrale organen is in ons lichaam, dacht men vroeger dat ook ons gevoel hiermee samenspeelde.
10 verschillende bloemen voor de uitvaart
Rood: liefde en respect. Wit: echte liefde, puur, waardigheid. Roze: geluk, dankbaarheid, zuiverheid. Oranje: verlangen, waardering, sympathie.