Wanneer het gaat over de kop in 't zand steken dan staat dat synoniem voor struisvogelpolitiek. Het gaat dan over 'vermijden', 'ontkennen', 'iets niet onder ogen willen zien' of 'doen alsof het er niet is'.
Zijn tanden laten zien – tonen dat men zich kan verdedigen. Oog om oog, tand om tand – recht van wedervergelding.
Als spreekwoord is 'hoog van de toren blazen' een mooi voorbeeld van figuratief verbeelden van wat je bedoelt. Namelijk iemand die veel te zeggen meent te hebben, maar daarbij volgens anderen geen enkele machtsbasis bezit op het punt waar hij iets over zegt.
Wat betekenen roken als een ketter en vloeken als een ketter vandaan en waar komen deze uitdrukkingen vandaan? Roken als een ketter betekent 'heel veel roken', 'roken als een schoorsteen' en vloeken als een ketter betekent 'heel veel vloeken', 'grof in de mond zijn'.
Als je op je tandvlees loopt, wil dat zeggen dat je bijna niet meer verder kunt: je bent doodmoe. Bijvoorbeeld omdat je na uren wandelen nog geen cafeetje hebt gevonden om iets te drinken, of omdat je zo hard hebt gewerkt dat je (bijna) uitgeput bent.
dat smaakt naar meer (=meer van dat, graag!) die perzik smaakt naar meer (=dat is gunstig - nog van dat!)
Zij rennen dan hard weg. Het enige wat deze dieren wel doen is af en toe een beetje zand eten. Struisvogels steken hun hoofd nooit in het zand. Ze rennen juist weg als ze in de problemen dreigen te raken.
Struisvogelpolitiek is de neiging door te gaan op de ingeslagen weg en (al dan niet bewust) geen aandacht te schenken aan de consequenties bepaald beleid of gedrag.
Betekenis: er heimelijk vandoor gaan, zich uit de voeten maken. Verklaring: Deze uitdrukking betekent oorspronkelijk deserteren. Wie zich van de groep verwijderde met het voorwendsel de kolfplaat van zijn musket te gaan poetsen en daarna niet meer opdook was gedeserteerd.
Koriander (Coriandrum sativum) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar wordt ondertussen in zeer veel keukens gebruikt. Met het kruid is iets eigenaardigs aan de hand. Ofwel vind je de smaak echt aangenaam, ofwel vind je het goedje ronduit vies met een nasmaak van zeep.
Dat heeft kraak noch smaak wordt gezegd als iets helemaal niet lekker smaakt, maar flauw en laf is.
behagen (ww) : aanstaan, bevallen, genoegen, in de smaak vallen, ter wille zijn.
d.w.z. zich inhouden, vooral van gramschap en woede, maar ook, evenals in Zuid-Nederland, zijn lachlust bedwingen. Ook zegt men hiervoor op zijne tanden bijten (van gramschap; zie Trou m. Bl.
[idioom] Op je laatste benen lopen. Haast niet meer verder kunnen van vermoeidheid.
Wij lopen vaker op onze tenen dan wij ons realiseren
Veel van ons moeten vaker op hun tenen lopen dan zij zich wellicht realiseren. Met “op je tenen lopen”, bedoelen wij: structureel het maximale van jezelf vragen. Terwijl je gevoel je blijft vertellen dat dit waarschijnlijk nog steeds niet genoeg is.
Spreekwoorden: (1914) Iets voor een prikje koopen, d.w.z. iets voor een kleinigheid, 17<sup>de<-sup> eeuw een treusneus1), koopen. Wellicht heeft prikje hier eig. de bet. van een klein stokje, een klein dun houtje en vandaar iets van weinig waarde, eene kleinigheid.
506. In duigen vallen, d.w.z. mislukken. Onder duigen verstaat men stukken wagenschot, tot het samenstellen van vaatwerk bestemd en die door hoepels bij elkaar gehouden worden.
Bij het minste of geringste teken van onenigheid of moeilijkheden met landbewoners, kiezen zij eenvoudig het ruime sop.
Spreekwoorden: (1914) Hoog en droog, vooral in verbinding met het ww. zitten, d.i. ergens veilig, goed zitten (Waasch Idiot.