frappant bijv. naamw. Uitspraak: [ frɑ'pɑnt ] Afbreekpatroon: frap·pant als iets de aandacht trekt Voorbeelden: 'Er is een frappante overeenkomst tussen de twee schilderijen. ' , 'Broer en zus hebben een frappante gelijkenis.
Het woord frappant staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Overnieuw wordt aangeduid als contaminatie van 'over' en 'opnieuw'. Toch werd overnieuw al in 2005 opgenomen in het Groene Boekje. En de Van Dale bestempelt overnieuw als zijnde informeel.
bespottelijk, bizar, bevreemdend, dwaas, geschift, mal, onnozel, onzinnig, raar, vreemd, wonderlijk, zonderling, zot. zeldzaam (bn) : curieus, eigenaardig, merkwaardig, raar, vreemd, vreemdsoortig, wonderlijk, zonderling.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), onoma ("naam, benoeming"). Beide woorden vormen een antoniemenpaar.
Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: hij wil, wil hij. De vorm hij wilt* (of wilt hij*) is niet correct.
Correct zijn: iemand slaagt in iets en iets lukt (iemand). In iets lukken* is niet correct. Ik ben erin geslaagd om alle doelstellingen te bereiken.
Ja, 'uittesten' is een juist woord. Het staat al enkele decennia in woordenboeken en er is geen taalkundig argument te bedenken waarom het woord onjuist zou zijn.
Bijwoord. voornamelijk. Leren is goed, maar vooral het begrijpen is belangrijk.
Woordcombinaties zijn vaste combinaties van woorden, zoals hulp bieden aan, aandacht besteden aan, een gesprek voeren. Een werkwoord met een vast voorzetsel: denken aan, ingaan op.
Voornaamwoordelijk bijwoord
betrekkelijk: door+wat, door+hetwelk: Is dit de poort waardoor je het plein bereikt. Dat is het team waar zij door verslagen zijn.
markant (bn) : bijzonder, frappant, interessant, opmerkelijk, opvallend, saillant, sprekend, treffend. frappant (bn) : markant, opmerkelijk, opvallend, raak, sprekend, sterk, treffend, verbazend.
als synoniem van een ander trefwoord: opvallend (bn) : duidelijk, flagrant, frappant, in het oog lopend, in het oog springend, indrukwekkend, kras, markant, merkbaar, merkwaardig, opmerkelijk, opzichtelijk, opzichtig, prachtig, sprekend, treffend, voyant, wonderbaarlijk.
Denk aan woorden als: gek, idioot, gestoord, debiel, stom, achterlijk, imbeciel, wappie, of retard. In sommige gevallen zijn woorden als 'blind', 'doof', 'autist', of 'narcist' ook validistische termen.
prachtig (bn) : eindeloos, fantastisch, fraai, geweldig, groots, heerlijk, kostelijk, luisterrijk, magnifiek, mooi, moorddadig, oogverblindend, schitterend, schoon, splendide, subliem, superbe, verrukkelijk, voortreffelijk, wondermooi.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
Het wetboek waarin het burgerlijk recht is geregeld, waaronder algemene grondbeginsels van het burgerlijke recht alsmede meer specifieke rechtsgebieden zoals het erfrecht, contractenrecht, arbeidsrecht en huurrecht. Het huidige BW kent 9 boeken, ingedeeld op verschillende onderwerpen.
Bijwoord. (tijdrekening) morgen: de eerstvolgende dag na vandaag.
Een woord is polyseem als het meer dan één betekenis heeft, maar de verschillende betekenissen wel met elkaar verband houden. Bij polysemie worden de verschillende betekenissen onder één woord in de woordenboeken opgenomen.
Een anagram, ook wel letterkeer genoemd, is een woord of zin, gevormd uit de letters van een ander woord of een andere zin maar in een andere volgorde. Van het woord 'velen', kan bijvoorbeeld ook 'leven', 'elven' of 'nevel' worden gemaakt. Anagrammen worden ook vaak gebruikt als pseudoniem.
Signaalwoorden zijn woorden die een bepaalde samenhang aanduiden, zoals want, omdat, maar, bijvoorbeeld, dus en tot slot.
Een adverbium of bijwoord staat bij een bijvoeglijk naamwoord, een werkwoord, of een ander bijwoord. Het kan ook bij een volledige zin horen. In de ZiN Taaltrainer illustreren we het bijwoord in het verhaal Arianne interviewt de pianist.
bijwoorden van tijd: wanneer, morgen, vandaag, gisteren, binnenkort, onlangs.