Het kolibrie symboliseert de vreugde van het leven en de lichtheid van het zijn. Het vogeltje vliegt van bloem naar bloem en is altijd actief op zoek naar de zoetste nectar. Het leert ons de schoonheid in elke dag te zoeken, te genieten in het Hier en Nu en op zoek te gaan naar dat wat jou blij en gelukkig maakt.
Nee… niet dat prachtige kleine vogeltje dat met razendsnelle vleugelbewegingen stil hangt voor een bloem en met zijn lange roltong de nectar uit de bloem drinkt. Om dit juweeltje in het wild te zien zult u naar Zuid Amerika af moeten reizen . Daar komt deze vogel het meest voor.
De kolibrie is één van de snelste vogels ter wereld. De vogel slaat gemiddeld vijftig keer per seconde met zijn vleugels, waardoor de kolibrie als enige vogel achteruit kan vliegen.
Hoewel veel mensen de kolibrievlinder nog nooit eerder zagen, is het geen zeldzaamheid in Nederland. Het is een vlinder die in wisselende aantallen in het hele land kan worden waargenomen; 100 tot 200 waarnemingen per jaar is normaal, maar in warme zomers zijn het er soms vele duizenden.
Leefgebied. Kolibries leven op veel verschillende plaatsen. Er zijn er die op open plaatsen leven, gebieden met veel zon en in de woestijn, maar ook die in het koude hooggebergte leven, of in het tropisch regenwoud of andere vochtige streken. Ze komen voor over het hele continent, van Alaska tot in Vuurland.
De Kolibrie is rijk en gracieus getooid. hij is snel, behendig en leeft heel intensief. De Kolibrie kan genietend baden en heeft nauwelijks vijanden. Hij is hartstochtelijk, fel, niet bang en laat zich niet doen.
De kolibrie slaapt alleen 's nachts . Tijdens de slaap daalt de lichaamstemperatuur enkele graden om energie te besparen. Vergelijkbaar met de winterslaap bij beren. Kolibries hebben een sterke voorkeur voor oranje en rode bloemen.
In Nederland overwinteren
Heel af en toe zijn er meldingen van kolibrievlinders die niet wegtrekken, maar in de winter hier blijven. Ze hebben echter geen winterslaap, dus als het een beetje echt koud wordt hier dan zullen ze het niet overleven.
Waar leeft de kolibrievlinder? De kolibrievlinder komt voor van Zuid-Europa en Noord-Afrika tot in China en Japan. Het is een trekvlinder die vanuit het zuiden richting Noord-West-Europa vliegt. Je kan hem in principe overal tegenkomen, zelfs in de kleinste stadstuin.
De kolibrievlinder is te herkennen aan de grijze tot bruine voorvleugels met twee van elkaar af gelegen donkerbruine, dunne en enigszins grillige strepen aan de bovenzijde. De achtervleugels hebben een oranje kleur aan de bovenzijde. De spanwijdte van de vleugels is ongeveer 5 centimeter.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
De kolibrie is een snel vogeltje. Voor roofdieren is het dus een lastige prooi om te vangen. Toch hebben ze wel vijanden zoals roofvogels en slangen. De eieren lopen het meeste gevaar.
De vogeltjes vliegen redelijk vaak achteruit, bijvoorbeeld na een bezoek aan een bloem. Toch beweegt een kolibrie het merendeel van zijn vluchttijd voorwaarts. Daarom verwachtten biologen dat het metabolisme van de kolibrie zou versnellen bij een achterwaartse vlucht, zodat het energieverbruik hoger ligt.
De gierzwaluwen
zijn een familie vogels die behoren tot de gierzwaluwachtigen waar ook de kolibries toe behoren. Het zijn vogels die bijna voortdurend aan het vliegen zijn. Tijdens het vliegen vangen ze ook insecten.
De goudhaan is Europa's kleinste vogel. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram! Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren.
Ze heeft een indrukwekkende stekel op haar achterlijf, maar die is absoluut niet gevaarlijk.
Een van de meest opvallende overdag actieve nachtvlinders is wel sint-jacobsvlinder en deze komt inmiddels overal in Nederland voor. Dat is vooral iets van de laatste tientallen jaren, want vroeger was het toch voornamelijk een duinvlinder. Nog steeds is de soort in de duinen het meest talrijk.
De kolibrievlinder kan in tuinen worden waargenomen, snel vliegend of stilstaand in de lucht tijdens het foerageren. Zeer algemeen. Een trekvlinder die in wisselende aantallen per jaar in het hele land kan worden waargenomen.
De vlinders houden geen winterslaap. Het zou uitzonderlijk zijn, maar in principe kan het dus zo zijn dat je tijdens een zachte winter deze vlinder in ons land ziet rondfladderen. Atalanta's hebben een levensduur van een aantal maanden tot een jaar.
< spa. colibri, < fra. colibri, naam van de vogelsoort lampornis gramineus, die de Fransen 1634 op het eiland Cayenne leerden kennen, en die door de inboorlingen col-ib(a)ri 'glanzend oppervlak' naar het heldere groen aan de onderhelft van zijn kop genoemd werd.
Hij vliegt dan in één seconde net zo ver als 385 keer zijn eigen lichaamslengte. Dat is wel 100 kilometer per uur. Een kolibrie kan jou dus bijna inhalen op de autoweg! Tijdens die topsnelheid slaat hij 15 tot 80 keer per seconde op en neer met zijn vleugeltjes.
Ondanks het feit dat ze uitzonderlijk snel vliegen, kunnen ze abrupt pauzeren en een delicate landing maken. Ze zijn zo licht dat ze niet veel snelheid halen. Kolibries hebben ineffectief geëvolueerde poten, zodat ze, ondanks het feit dat ze kunnen rusten en dit zullen doen tijdens het verzorgen of rusten, niet lopen.