Piet is een jongensnaam die is afgeleid van de Latijnse voornaam Petrus, de naam van een van de apostelen van Jezus Christus. De naam gaat terug op het Griekse woord petros, dat rots betekent, en staat symbool voor vastheid en betrouwbaarheid.
Ruim 6.500 mannen heten Piet, 6.000 vrouwen heten Pietertje. Verder zijn er bijna 5.000 vrouwen met de naam Pietje. Andere varianten zijn Pelle, Pieterke en Pieterdina. Deze komen ruim 1.000 keer voor.
Een naam is een woord of een combinatie van woorden waarmee personen, instellingen, dieren, planten en zaken op individueel niveau (eigennamen) of op basis van groepskenmerken (soortnamen) benoemd kunnen worden.
Pip is afgeleid van Philip. Philip is een jongensnaam die afkomstig is van Filippus. Deze Griekse naam betekent 'liefhebber van paarden'.
Pieter was lange tijd een van de populairste namen in Nederland. In 1969 kregen bijna 1.500 jongens in een jaar deze voornaam. Inmiddels is het gebruik iets afgenomen, maar nog altijd worden er jaarlijks meer dan 100 jongens geboren met deze naam. In totaal komt de naam ongeveer 175.000 keer voor.
Wetenswaardigheden over de naam Pieter
Pieter is een Nederlandse naam die afstamt van Petrus. Deze naam is afgeleid van het Griekse woord petra, met 'rots' als betekenis. Het is ook wel een symbool van standvastigheid en betrouwbaarheid.
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken. *þeudisk is afgeleid van het Germaanse woord *þeudô-, dat 'volk' betekent.
Deze naam werd in 2022 aan 282 baby's gegeven: 86 keer aan een meisje en 196 keer aan een jongen. De unisexnaam Jip komt vanaf de jaren 80 voor in Nederland, maar werd vanaf de 00's pas echt geliefd onder kersverse ouders.
De populairste hondennamen dit jaar zijn Max en Luna. Ook Bobbie, Bella en Pip zijn populair.
De spellingsvariant Puk wordt met name sinds 1990 gebruikt. Deze variant komt echter niet zoveel voor, ruim 500 keer. Ook deze naam komt vooral voor als meisjesnaam en slechts af en toe als jongensnaam.
Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben. Te veel voornamen kan soms problemen voor het kind veroorzaken - zelfs met alledaagse zaken zoals formulieren en de identiteitskaart.
Zoek zo online op hoe vaak een bepaalde naam over de jaren gegeven is: Ga naar www.meertens.knaw.nl/nvb/Klik rechtsboven op de zoekbalk achter 'Voornaam'.Typ de naam.
Het Meertens Instituut houdt alle voornamen in een speciale databank bij. Door jouw voornaam op de Meertens-website in te vullen kun je precies terugvinden hoe populair jouw naam door de jaren heen is. Daarnaast kun je ook zien in welk gedeelte van Nederland jouw naam het meest voorkomt.
Behalve de typisch oud-Hollandse namen zoals Cornelia en Hendrika, staan er ook een paar bijzondere namen in de lijst, namelijk Yfke, Ambrosius, Groot of wat dacht je van Koenraad? Ook komen we genoeg moderne namen tegen, zoals Daan, Sanne en Maud voor wie van kort en krachtig houdt.
Max en Luna zijn de populairste hondennamen van afgelopen jaar.
De populairste jongensnaam van 2022 was dezelfde naam als de twee jaren daarvoor: Noah. Deze mooie naam is in een jaar maar liefst aan 871 jongens gegeven.
Guy is afgeleid van Guido. Hoewel de naam al vroeg in de middeleeuwen voorkwam, is hij een tijdlang niet zo populair geweest. Vanaf 1930 kwam hij langzaam weer in gebruik, de populariteit steeg tot ongeveer 1970. Daarna nam het gebruik langzaam weer af.
Boerderijnamen zijn vaak vele generaties met een boerderij verbonden. Voor het onderzoek naar deze namen beschikken naamkundigen over verschillende informatiebronnen: archiefmateriaal, kaarten, de mondelinge overlevering en secundaire literatuur. Het archiefonderzoek naar boerderijnamen is erg arbeidsintensief.
Namen uit de Bijbel zoals Judas, Kaïn of Satan behoren dan ook tot de bekendste "verboden voornamen". Evenzo mogen religieuze gevoelens niet worden gekrenkt door de voornaam (b.v. Christus of God). Veelgebruikte merk- of plaatsnamen zijn ook niet toegestaan als voornaam.
De langste voornaam van Nederland is Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick (50 lettertekens). Dat blijkt uit onderzoek van de website Vernoeming.nl in een databank met de voornamen van alle Nederlanders.