In je conclusie beantwoord je de centrale onderzoeksvraag of bevestig of ontkracht je jouw hypothese op basis van de onderzoeksresultaten. Het doel van een conclusie is je belangrijkste bevindingen te presenteren aan je lezers, een antwoord te geven op de hoofdvraag en je onderzoek af te ronden.
Een conclusie of besluit is een geschrift waarin partijen hetzij zelf hetzij via hun advocaat hun standpunt uiteen zetten over de vordering en hun argumenten weergeven om de vordering te staven.
In een conclusie beschrijf je je bevindingen van een onderzoek of situatie. Je kan ook een conclusie schrijven over je mening. In je conclusie komt geen nieuwe informatie meer te staan. De conclusie baseer je op wat je eerder in de tekst behandeld is.
afloop, besluit, bevinding, conclusie, einduitkomst, gevolgtrekking, uitkomst. besluit (zn) : conclusie, constatering, gevolgtrekking, slotsom, vaststelling.
Een conclusie trekken gebeurt meestal aan het einde van de tekst, maar het kan ook aan het begin van de tekst. De uitspraak en de conclusie kan binnen één zin staan, maar ook binnen meerdere zinnen. Het is al laat (uitspraak), dus moet Jippe naar bed (conclusie).
Opbouw van de conclusie
Geef voor alle onderzoeksvragen een korte samenvatting van de belangrijkste resultaten, (deel)conclusie en terugkoppeling naar de literatuur. Onderbouw goed waarom je tot deze conclusie bent gekomen; Vat tot slot je conclusies samen en beantwoord de centrale onderzoeksvraag.
Een conclusie wordt formeel niet 'geschreven', maar 'genomen'. Dat is juridisch jargon.
In je conclusie beantwoord je de centrale onderzoeksvraag of bevestig of ontkracht je jouw hypothese op basis van de onderzoeksresultaten. Het doel van een conclusie is je belangrijkste bevindingen te presenteren aan je lezers, een antwoord te geven op de hoofdvraag en je onderzoek af te ronden.
concluderen (ww) : afleiden, besluiten, de conclusie trekken, de gevolgtrekking maken, deduceren, opmaken, tot de slotsom komen.
De conclusie is het sluitstuk van je scriptie of afstudeeronderzoek (zoals je portfolio/ beroepsproduct). In de conclusie geef je een samenvatting van je onderzoek en beantwoord je de onderzoeksvragen die centraal stonden in je afstudeerscriptie. Een conclusie is meestal beschrijvend en observerend.
Eindig met een krachtige conclusie
In de conclusie van het essay vat je je standpunt en argumentatie samen. Je hoeft niet de argumenten uitgebreid te herhalen. Houd het kort en geef ook geen nieuwe informatie. Laat wel weten hoe uit jouw argumenten logisch voortvloeit dat je standpunt klopt.
Let op Je discussie komt meestal in een apart hoofdstuk na je conclusie, maar voor eventuele aanbevelingen, de literatuurlijst, en een eventueel nawoord.
Een conclusie is vaak tussen de 200 tot 400 woorden. Normaliter is het niet de bedoeling dat een conclusie langer is dan een A4, maar soms kan het wat langer zijn. Dat hangt af van hoe groot je scriptie is.
Een conclusie is een gevolgtrekking of een eindoordeel.
De 'conclusie' als afsluitende paragraaf. Je sluit je essay af met een paragraaf die in het kort centrale these van je essay herhaalt. Geef aan hoe je argumenten dit ondersteunen en vat in het kort je belangrijkste inzichten of argumenten samen.
In je conclusie dien je de beantwoording van die hoofdvraag of je bevinding op je hypothese te vermelden. Vervolgens moet je je antwoord natuurlijk ook nog onderbouwen, ook hier weer niet met nieuwe feiten maar met informatie die je de lezer in de verschillende hoofdstukken al hebt gegeven.
We onderscheiden signaalwoorden op basis van het verband dat ze aangeven. Zo zijn er bijvoorbeeld signaalwoorden voor opsommingen, vergelijkingen, conclusies, etc.
In de conclusie beantwoord je de onderzoeksvraag op basis van de resultaten van je onderzoek. In de conclusie mag nooit nieuwe informatie gepresenteerd worden. Daarnaast mag je in de conclusie alleen puur observeren en nog niet interpreteren. Het interpreteren van de resultaten komt pas aan bod in de discussie.
Begin je conclusie met een korte introductie wat ik als lezer ga lezen. Leg hierbij de link met je centrale onderzoeksvraag of hoofdvraag, die kun je hier herhalen. Vervolgens beschrijf je de resultaten van je onderzoek, maar het mag geen herhaling zijn van je resultaten.
De conclusie van je scriptie heeft tot doel het beantwoorden van je hoofdvraag. In de discussie ga je vervolgens dieper op deze getrokken conclusie in: je gaat proberen de resultaten van je onderzoek nader te verklaren. Dit doe je door de resultaten te interpreteren.
Let op Er is een verschil tussen je resultaten, conclusie en discussie. In je resultaten beantwoord je nog niet de hoofdvraag.Dit doe je pas in de conclusie. Ook ga je nog niet in op subjectieve interpretaties over wat de resultaten betekenen.
Een mooie formule voor een goede slotzin is om terug te grijpen op de aandachtstrekker van het begin van je betoog. We noemen dit een cirkelrede: dit stijlmiddel maakt het betoog tot een afgerond geheel. Een ander stijlmiddel is om een boodschap, wens of laatste zin krachtig uit te spreken als drieslag.
Een conclusie is een besluit waarin het voorgaande samenkomt. In een betoog, een essay of wetenschappelijke literatuur wordt meestal besloten met een conclusie waarin het voorgaande kernachtig wordt samengevat, de verschillende argumenten tegen elkaar worden afgewogen en tot een uiteindelijk standpunt wordt gekomen.