Conserveren is een manier om voedsel langer houdbaar te maken. Bij conserveren worden ongewenste micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten, virussen) gedood of er wordt voor gezorgd dat ze niet groeien. Hierdoor bederft het voedsel minder snel en worden mensen minder snel ziek.
Er zijn veel manieren om te conserveren, de meest bekende zijn: conserveermiddelen toevoegen, drogen, fermenteren, pasteuriseren (verhitten), HPP (hoge druk pascalisatie), inblikken en invriezen.
behoeden, behouden, beschermen, conserveren, handhaven, houden, in stand houden, onderhouden, opbergen, preserveren, reserveren, sparen, verschonen, vrijwaren, zorgen voor. bewaren (ww) : conserveren, inleggen, inmaken, verduurzamen, wecken.
Een restaurator is een behoudskundige die is opgeleid in de behandeling, preventieve zorg en het onderzoek van het materieel erfgoed. Hij of zij is specialist binnen een restauratiediscipline en is daarbij deskundig op het gebied van restaurerende handelingen, oorspronkelijke vervaardiging en duurzame conservering.
Zuurkool, kaas, yoghurt en wijn zijn hiervan voorbeelden. Roken werd eveneens vanouds toegepast bij vlees en bij vis. Er bestaat ook de mogelijkheid om voedsel te bewaren onder vet of olie, bijvoorbeeld bij leverpaté of knoflook. Daardoor wordt contact met zuurstof voorkomen.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
Groenten kun je op verschillende manieren conserveren. De bekendste methoden voor groenten zijn wecken, drogen, pekelen en inmaken in azijn.
Een regelneef of regelnicht is een man of vrouw die in het dagelijkse leven of bij een evenement alles tot in de puntjes regelt. Een manusje-van-alles op het gebied van organisatie dus. Hij of zij is vaak een praktische ingesteld persoon, die alles aanpakt en tot in de fijnste finesses organiseert.
Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal. Om de kwaliteit van zout optimaal te houden is het belangrijk om het correct te bewaren.
werd vlees ook wel bewaard in zout. Pekelen noemen we dat. Vlees werd ook wel gedroogd.
Andere woorden voor bewaren zijn archiveren, behartigen, behoeden, behouden, bergen, beschermen, bewaken, conserveren, deponeren, hoeden, houden, opbergen, oppassen, opslaan, opzij leggen, verzorgen en wegzetten.
beroving, diefstal, kaping, ontvoering, overval, plundering, roverij, spoliatie. piraterij (zn) : kaping, zeeroverij.
arbitrair (bn) : aselect, eigendunkelijk, eigengerechtig, eigenmachtig, ongefundeerd, willekeurig. arbitrair (bn) : arbitraal, scheidsrechterlijk.
Het drogen van voedsel is een eeuwenoude conserveringsmethode waarbij het water uit het voedsel wordt verwijderd. Doordat er geen vocht in de producten zit, kunnen bacteriën en schimmels niet groeien. Zoals men vroeger producten in de zon en wind droogde, kunnen we tegenwoordig ovens of warmtekasten gebruiken.
Natuurlijke conserveermiddelen zijn stoffen die van zichzelf de houdbaarheid van een product verlengen. Suiker is daar een goed en veel gebruikt voorbeeld van. Het is een stof die als zodanig in de natuur voorkomt. Bij Natural Spices kun je een breed assortiment houdbaarheidsverhogende hulpstoffen online bestellen.
Wanneer je minder zout eet, slijten of beschadigen je nieren minder snel omdat ze niet extra hard hoeven te werken om al dat zout uit je lichaam af te voeren. Tevens zal je lichaam, en met name je buik, minder snel opzwellen vanwege waterretentie. Ook dit zorgt voor een verlaging van de bloeddruk.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis.
Hoe vraag ik een nabestaandenmachtiging aan? Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
wortelsoep. Je kunt wel courgette, pompoen en wortel gebruiken als soepgroenten maar niet als hoofdbestanddeel of wecken als je ze in stukken snijd zonder ze fijn te mixen.
Bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie moeten wel in de koelkast worden bewaard. Groenten zoals bloemkool, broccoli, spruiten, prei en bleekselderij blijven ook het lekkerst en verst in de koelkast.