Bleekselderij heeft een zachte smaak en je kunt zowel de stengel als het blad goed gebruiken voor het kruiden van een heerlijke soep of bouillon. Je kunt bleekselderij goed rauw eten. Eet de groente bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel. In een salade is bleekselderij ook een goede smaakmaker.
Bladselderij is familie van de bleekselderij en de knolselderij. Het verschil met bleekselderij is dat bij de bladselderij ook het blad wordt gegeten. Daarnaast wordt de stengel van de bleekselderij als groente gegeten en bladselderij als kruiden.
In de meeste recepten zal staan dat je de stengels nodig hebt, maar de bladeren kun je ook prima eten. Ze worden zelfs apart gekweekt als selderijblad. Ze moeten er wel groen en fris uitzien. Was de bladeren grondig en gebruik ze als smaakmaker voor soepen, sauzen of bouillon.
Bleekselderij
Bleekselderij zit in veel soepen, maar als je soep over hebt kan je de selderij er beter uithalen. De groente bevat nitraten die veranderen in nitrieten wanneer ze opgewarmd worden. Nitrieten zijn giftig en worden onder andere gelinkt aan hart- en vaatziekten.
De blaadjes bovenaan kun je net zoals de stengels verwerken in soepen of andere gerechten. Bleekselder kan door zijn zachtere smaak ook rauw gegeten worden, bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel. Selder kun je koken, stoven of roerbakken. Knolselder moet je voor gebruik dik schillen.
Waarom is bladselderij goed voor je gezondheid:
Bladselderij voegt naast smaak ook vitamine B6 (pyridoxine), folaat (vitamine B11), vitamine C en mangaan toe aan je maaltijd. Vitamine B6 helpt je lichaam onder andere bij het vrijmaken van energie uit je voeding en de goede werking van je zenuwstelsel.
Het is een goede ontstekingsremmer
Bleekselderij bevat een hoop antioxidanten die de strijd aangaan met ontstekingen in het lichaam. Het heeft daarnaast anti-bacteriële werkingen: ideaal in tijden waarin griepjes, verkoudheden en ontstekingen in het land zijn.
Om te beginnen snijd je het witte gedeelte met fijne worteltjes van de onderkant van de bleekselderij af. Daarna was je de stengels en bladeren grondig. Zowel de stengels als de bladeren kun je eten. Snijd de stengels in stukjes en trek de harde nerven van de stengels af.
Wie is Anthony William (medical medium)?
Volgens hem helpt selderij sap momenteel miljoenen mensen wereldwijd. William beveelt aan om iedere ochtend 500 ML vers selderij sap op een nuchtere maag te drinken.
Bleekselderij is, net als wortelen, mango's en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei.
Naast vezels is bleekselderij rijk aan vitamines en mineralen, zoals kalium en vitamine C. Je krijgt met deze groente dus een heleboel gezonde voedingsstoffen binnen. Daarentegen bevat de groente slechts weinig calorieën.
Van snijselderij worden bladeren en bladstelen gegeten (als tuinkruid), van bleekselderij de bladstelen en van knolselderij een knol, die net boven de grond gevormd wordt. Van knolselderij en bleekselderij zijn ook de jonge bladeren goed eetbaar. In alle vormen wordt de plant onder meer in soepen gebruikt.
Om de harde draden aan de buitenkant van stengels bleekselderij te verwijderen, moet je je eigen 'puntje' creëren. Doe dat door de stengel aan de binnenzijde van de bovenkant iets in te snijden. Dat bovenste stukje kun je er vervolgens aan de buitenzijde af trekken, waarmee je meteen de harde draden meeneemt.
Een seldersalade is ook altijd een goed idee: snij de selder in dunne maantjes en meng ze met geraspte knolselder. Maak een romige dressing van mayonaise en Griekse yoghurt. Lekker op de boterham of bij een groene salade. Zelfs de taaie buitenste stengels hoef je niet weg te gooien: gebruik ze in een homemade bouillon!
Groenselderij is in Nederland niet zo bekend als bleekselderij. Het verschil tussen deze twee soorten groenten is dat groenselderij steviger is qua structuur en smaak. Je kunt de stengels en het jonge blad zowel rauw als warm eten: vooral in een pasta of salade smaakt het erg goed.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Selderij heeft een laag zoutgehalte en je krijgt ook vezels, magnesium en kalium binnen die ook helpen bij het reguleren van de bloeddruk. "Om deze voordelen te krijgen, moet je dagelijks ongeveer vier stengels selderij eten," zegt Dr Shafer.
Zoals de meeste groenten bevat bleekselderij veel vezels, wat de darmpassage verbetert waardoor je beter kunt poepen. Bovendien heeft het een positief effect op het (LDL-)cholesterol, wat goed is voor de gezondheid van de bloedvaten.
Bijwerkingen bleekselderij juice
Je kunt in, het begin, enkele bijwerkingen krijgen door het drinken van bleekselderij sap. Zo kun je je misselijk voelen, moe, last krijgen van diarree en winden.
In de diepvries is bladselderij in een goed gesloten bakje of zakje tot 2 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Je kunt de steeltjes meestoven of de blaadjes kort voor het serveren toevoegen naar smaak.
Bleekselderij bereiden & bewaren
In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de bleekselderij 2-3 minuten kort voor invriezen. De bleekselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Dit komt alleen voor wanneer je buitenproportioneel veel bleekselderij eet. Een paar stengels per dag is geen enkel probleem en juist een gezonde toevoeging op je voedingspatroon.
Tip. Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!
Bleekselderij is een goede toevoeging aan je dieet als je gewicht wilt verliezen. Omdat het weinig calorieën bevat en toch rijk is aan vitamines en vooral ook mineralen. Daarbij komt dat de aanwezige natrium en kalium ook een vocht afdrijvende werking hebben.