Nadat ze de wintermaanden vaak op 'beschutte' plaatsen hebben doorgebracht, trekken ze in het voorjaar weer naar wat meer open water en zijn daar tot aan de paaitijd soms heel goed te vangen. Vooral de avonduren zijn bijzonder geschikt. In het vroege voorjaar is de voorn vaak goed te vangen.
Dat kunstaas vissen in de vroege ochtend als beste tijd wordt gezien is niet vreemd. Het is dan nog vaak rustig aan de waterkant en er is geen lawaai door mensen, dieren, en voertuigen. Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht.
Voorns zijn vooral actief tijdens de ochtend en in de avond. Ze foerageren dan graag in de bovenste waterlagen waar ze insecten van het wateroppervlak af snoepen. Voorns vinden we in elke waterlaag, ze zoeken graag voedsel op de bodem maar pikken ook graag insecten vanaf het wateroppervlak.
De diepte van je dobber hangt af van de diepte van het water. In de meeste gevallen is het verstandig om 20 tot 30 centimeter boven de bodem te vissen. Als het een warme zomerdag is, en je de voorns vaak ziet zwemmen, is het verstandig om wat hoger in het water te vissen.
Voorn is trouwens typisch een vis die zich niet steeds op dezelfde plaats in een viswater ophoudt, hij zwemt zowat in alle waterlagen. Naar de winter toe verzamelen de blankvoorns in grote scholen ergens in rustig, vrij diep water, bijvoorbeeld in haventjes, maar ook op diepere plaatsen in kanalen.
Lokvoer voor witvis
Ook voor witvis zoals brasem en voorn zijn pellets voor witvis geschikt als lokvoer. Naast pellets kan als lokvoer ook tijgernoten, hennep of speciaal grondvoer voor witvis worden gebruikt.
Voorn vissen met drijvende maden.
Daarna simpelweg enkele maden in het water werpen en je ziet onmiddellijk het resultaat, ze blijven drijven op het wateroppervlak. Prik een of twee van die maden aan de haak, het haakgewicht en het drijfvermogen van de maden zijn zowat in evenwicht.
Haakmaat 8-12 gebruikt men vaak tijdens het vissen op grotere voorns en brasems. Haak 14-18 wordt daarentegen vaak gebruikt voor het vissen op kleinere vissen en in de wintermaanden.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden.Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.
Schuif eerst de dobber ongeveer op de diepte dat je denkt dat het water diep is. Daarna kunnen we onze dobber ingooien op de plek waar we denken te gaan vissen, laat de dobber recht onder de top van de hengel zakken, alleen zo kunnen we de juiste diepte bepalen.
Overdag is de karper het minst actief en zullen je vangkansen dan ook het minst groot zijn. Daarom is het verstandig om juist in de ochtend of avond te gaan vissen. Ga je een hele dag/nacht/weekend vissen accepteer dan je vangkansen overdag minder zullen zijn.
Waar bijten voorntjes op? Voorns zijn het beste te vangen aan maden. Ook casters(verpopte maden) en pinkies(mini-maden) zijn favoriet als voorn aas. Andere aassoorten waar voorns goed aan te vangen zijn bijvoorbeeld; brood, erwten, hennep, wormen en muggenlarven.
Artikel 7, lid 1 van het Reglement voor de binnenvisserij 1985 zegt dat het verboden is om te vissen tussen twee uur na zonsondergang en één uur voor zonsopgang. Lid 2 van dit artikel zegt echter dat dit verbod niet geldt voor het vissen met de hengel met uitzondering van de door de Minister aangewezen wateren.
Vis van het Jaar 2023: schartong
De keuze viel dit jaar op schartong. We verzamelden voor jou enkele feiten en weetjes over deze vis van bij ons.
Te dichte planten zijn natuurlijk niet ideaal, maar wanneer ze niet te hoog staan of enigzins uit elkaar staan, kun je er prima doorheen vissen. De zon is fel en gevaarlijk, smeer je goed in, drink goed, houd je rust en draag een bril. De vis houdt ook niet van volle zon, zoek dus de schaduw op en de stroming.
Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).
Alle vissoorten in Nederland zijn wel te lokken met maïsmeel als bestanddeel. Het is bindend door de bloem die in het maïsmeel zit. Er kan behoorlijk wat maïsmeel door het voer, de voedingswaarde is beperkt al kan teveel door het voer wel weer schadelijk zijn.
Baars en roofblei zijn actieve jagers die vaak op of net onder het oppervlakte actief zijn. Je vangt ze, zeker in de zomermaanden, goed met ondiep lopend of drijvend kunstaas. Roofblei komt wat minder voor maar heeft de naam tot de sterkste vissen van ons land te behoren.
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.
Opties bij het kiezen van een dobber voor witvissen
Er zijn peervormige dobbers, voor wanneer je op grote diepte vist of in omstandigheden met sterke wind en stroming. Stokdobbers zijn lang en dun, ideaal voor stilstaand water en lichte wind.
Een vaste hengel optuigen
Vaste hengels zijn er in een lengte van 3 tot wel 15 meter. Welke lengte voor jou geschikt is hangt af van waar je wilt gaan vissen. Omdat je met een vaste hengel niet kunt werpen zoals met werphengel, is de lengte van je hengel ongeveer het maximale wat je uit de kant kunt vissen.
Dobber voor voorn
Gebruik daarom een dobber met een draagvermogen van 0,5 tot 2 gram. Vis je op een vijver en is het nagenoeg windstil? Dan is 0,5 gram prima te gebruiken. Bij meer wind of op een dieper water kan er verhoogd worden naar een drijfvermogen tot 2 gram.
De vis leeft vooral in meren met veel planten, maar ook wel in stromend water en zelfs in brak water. Hij leeft in scholen en eet slakken, tweekleppigen, kreeftachtigen, insectenlarven en plantaardig voedsel.
Veel lokvoer heb je voor het vissen op voorn niet nodig. Neem een wat groot uitgevallen koffiekopje en vul die 4x met bruin broodmeel, 2x met notenmeel en 1x met maïsmeel.Gooi al dit droge meel in een teiltje of emmer en meng het goed door elkaar.
Alleen paling mag u wel levend in bezit houden en vervoeren. Als visser mag u maximaal 20 kleine aasvissen (kleiner of gelijk aan 15 centimeter) vervoeren en tijdens het hengelen in bezit houden. Maximaal 5 van die vissen mogen nog leven, de andere aasvissen moeten dood zijn.