Wanneer klimop snoeien U kunt het hele jaar door knippen, maar de beste tijd is het voorjaar. De groei zit er dan goed in zodat de twijgen snel weer uitlopen en nieuwe bladeren vormen. Zo nodig knipt u een tweede keer in september. Het is ook mogelijk één keer per jaar te snoeien, dan knipt u eind juni.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
Vochtig weer is ook goed. Wil je de klimop drastisch terugsnoeien, dan kan dat tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om goed te herstellen.
Klimop snoeien is helemaal niet moeilijk. Je gaat op precies dezelfde manier te werken als bij een andere haag. Met een heggenschaar knip je de klimopwand tot op de gewenste breedte.Wij raden aan om de wand niet breder te laten worden dan 30-40 cm.
De klimop is een van de weinige haagplanten die het hele jaar door te snoeien is. Het is wel af te raden om dit in de winter te doen, zeker als het vriest. In de winter zijn de planten in rust, waardoor de snoeiwonden moeilijker herstellen en de kans op vorstschade groter is.
Klimop kan snoei erg goed verdragen en zal altijd weer uitlopen. Door regelmatige snoei ontstaat er een dichte 'haag'. Eigenlijk knipt u een klimopwand ook net als een haag. Met een scherpe heggenschaar knipt u de wand op de gewenste breedte.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen, groeit ook op muren, torens en bomen en is ook een prima bodembedekker. Klimop kan 400 jaar oud worden en een stamomtrek van 1 meter halen.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Elke klimop kan door stekjes of door het afleggen van takken probleemloos vermeerderd worden.
Zon. In de volle zon verliest de hedera veel vocht via het blad. Voorkom dat je hedera uitdroogt en geef hem voldoende water.
Klimop, of hedera, is een sterke plant die goed kan klimmen. De wortels hechten aan de ondergrond. Zo kan het dus gebeuren dat een klimop ook tegen de voet van een boom en via de stam omhoog klimt. Als je de klimop niet tegenhoudt, groeit hij volledig de boom in, door de hele kroon.
De veiligste tijd om bomen en heesters te snoeien is in februari en maart. De stofwisseling van de boom ligt dan stil, er is weinig sapstroom en de boom zal zo min mogelijk bloeden. In april, mei en juni vindt de voorjaarsgroei plaats en is de sapstroom op zijn hevigst, dus dan is snoeien riskant.
Wanneer begint hedera te groeien? In maart krijgt de hedera nieuwe bladknoppen.In april of mei komen uit deze knoppen nieuwe bladeren. De precieze tijd is afhankelijk van het weer.
Verwijder de aangetaste delen van de plant of probeer de spint van de plant te spoelen.Zorg er ook voor dat jij de klimop 1 à 2 keer per jaar bemest met een geschikte meststof. Dat maakt de plant weerbaarder tegen plagen en zal de hedera snel laten groeien.
Lavendel jaarlijks snoeien is om verschillende redenen noodzakelijk. De struik heeft namelijk de neiging om met de jaren meer en meer te verhouten. Dit zorgt ervoor dat er op die plaatsen geen nieuwe scheuten groeien en dat de plant nauwelijks bloemen of bladeren heeft.
Tip: gooi de uitgebloeide bloemen van de lavendel niet weg.Deze kan je laten drogen en bijvoorbeeld in een linnen zakje in je kleerkast leggen voor een heerlijke geur. Lees meer over hoe bloemen drogen.
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen en we treffen het ook aan op veel verticale vlakken zoals muren, torens en bomen. Ook gedijt klimop prima op de bodem waar het voor een dichte horizontale begroeiing zorgt en geschikt is als bodembedekker.
De standaard klimop (Hedera Helix) heeft wat kleinere blaadjes en is daarom iets minder snel volgroeid dan de Ierse klimop (Hedera Hibernica). Voor de Helix kunt u ongeveer uit gaan van zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar. De Hibernica wordt al snel een grote jongen.
Hedera (klimop) zet zich met hechtwortels vast aan de boom. Deze hechtwortels nemen vocht op, maar dit is vocht dat op de schors zit (regenwater, condens). Het is dus niet zo dat de klimop sappen uit de boom haalt. Als de klimop klein is kan deze geen kwaad, de schade begint pas na jaren.
Als u die te vroeg snoeit, bestaat de kans dat er nog takken ingevroren zijn. Als u die voor de winter snoeit, raken de takken onherstelbaar beschadigd. Snoei voorjaarsbloeiers ook kort na de bloeiperiode. Zo bent u verzekerd van een mooi bloemenspektakel tijdens het volgende voorjaar.
Niet snoeien met vorst
De vorst kan namelijk schade toebrengen aan de snoeiwonden. Wil je gaan snoeien in de winter, kijk dan eerst goed naar het weer.
Snoeien mag alleen bij droog en niet vriezend weer gebeuren.