Elke autoband loopt langzaam leeg — zo'n twee tot vijf procent per maand. Met een klein lek of een spijker in de band, gebeurt dit nog sneller. Daarom luidt het advies: controleer elke twee maanden je bandenspanning en pomp ze op (of laat er lucht uit) als dat nodig is.
Er is altijd een klein beetje luchtverlies ongeacht de leeftijd en de mate van slijtage van uw banden. Als de band afrolt, verliest die wat lucht. Om de hierboven vermelde risico's te vermijden, raden wij u dan ook aan de bandenspanning eens per maand te controleren.
Banden spanning in banden loopt in ca. 2 weken terug van 2.5 bar naar 1.0 bar.
Je moet koste wat het kost voorkomen dat je hem te hard of te zacht oppompt. Om te controleren of de band de juiste druk krijgt, lees je gewoon de cijfers op het display. In het geval van te veel oppompen, moet de lucht weglopen om vervolgens opnieuw op te pompen totdat de druk goed is.
Een te hoge bandenspanning zorgt voor een versnelde slijtage in het midden van de autoband. Dat betekent dus sneller nieuwe banden kopen, en dat is zonde van het geld. Bij te hoge spanning heb je ook minder grip op de weg, trilt de band meer en gaat het algehele rijcomfort achteruit.
Bij een te lage bandenspanning is er juist ongelijkmatige verdeling van de druk. Hierdoor neemt slijtage aan de randen van de autoband toe. De band kan hierdoor vervormen, heeft een langere remweg, een instabiele wegligging en verbruikt meer brandstof.
Als de bandenspanning te hoog of te laag is, dan kan een band niet optimaal functioneren. Je band heeft dan minder grip en je hebt een groter risico op een klapband. Bovendien verbruik je met een verkeerde bandenspanning meer brandstof en slijten je banden sneller waardoor je ze ook sneller moet vervangen.
De ideale bandenspanning ligt tussen 2 en 3 bar. Wanneer de luchtdruk in uw banden 0,5 tot 1,5 bar lager is dan voorgeschreven, spreken we van een te lage bandenspanning. Wanneer hij 0,5 bar hoger is dan voorgeschreven, spreken we van een te hoge bandenspanning.
Het beste kun je het instructieboekje van je auto raadplegen om er achter te komen wat de juiste bandenspanning is voor jouw auto. Heb je het instructieboekje niet bij de hand, dan kun je het vaak ook terug vinden op een sticker aan de binnenkant van de deurpost of de tankdop.
Bij normaal gebruik verliest een band tussen de 3 en 5% van de bandenspanning per maand. Met koud weer verlies je ongeveer hetzelfde. Als je een groter spanningsverlies bemerkt - rond 0,2 bar per maand - kan dat een signaal zijn dat de banden bij een professionele bandenservice gecontroleerd moet worden.
Antwoord van Jos. U geeft aan dat één band regelmatig bijgepompt moet worden om vervolgens na dagen ineens weer gedeeltelijk leeg te zijn. Dan moet er toch sprake zijn van een lekkage. Dat kan uiteraard een spijker of schroef zijn maar lekkage van het ventiel of de aansluiting daarvan op de velg is ook een optie.
Warme lucht zet uit, waardoor de druk (spanning) in je banden hoger wordt. Wanneer de lucht in je banden afkoelt, daalt de spanning weer. Hier is rekening mee gehouden in de adviesspanning. Tel bij warme banden daarom altijd 0,3 bar op bij adviesspanning.
Waarom loopt een autoband langzaam leeg? Elke autoband loopt langzaam leeg, omdat het rubber altijd iets poreus is. Maar dat is maximaal 3% per maand. Dus bij een druk van 3 Bar is dat 0,03 Bar.
Een accuratere controle kunt u uitvoeren met een profieldieptemeter. Die zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, van gelamineerde kaartjes met gekleurde markeringen tot en met digitale meetinstrumenten. Plaats de meter in een groef van uw band en u ziet meteen hoe dicht u bij de minimale diepte bent.
Bij Tango kan je *bijna altijd gratis banden oppompen.
Je kunt bijna bij alle Q8 tankstations terecht om je banden op te pompen en je bandenspanning te checken.
De af-fabriek geadviseerde bandenspanning is inderdaad 2.2.voor en 2.0 bar achter. In een beladen toestand is dat respectievelijk 2,4 en 2,8 bar. U kunt gerust de gebruikelijke bandenspanning aanhouden en de verhoogde bandenspanning wanneer u met een beladen auto op pad gaat.
Bijvoorbeeld, een standaard band heeft vaak een lastindex van 2.4 bar, maar veel standaard banden kunnen een spanning van wel 3 bar aan. Deze indicaties kunt u terugvinden in het informatieboekje van uw auto of op de sticker aan de binnenkant van het bestuurdersportier.
Bij mijn achterwielaangedreven auto zijn de achterbanden harder dan voor. Daarnaast speelt de gewichtsverdeling een rol. Bij veel auto's is de voorkant zwaarder dan achter en heb je voor dus een hogere bandenspanning nodig.
Als de waarschuwingslamp voor lage bandenspanning brandt, moet u de auto zo snel mogelijk stoppen wanneer dit veilig is, de banden controleren en ze oppompen tot de juiste bandenspanning. Rijden op onvoldoende opgepompte banden kan: ervoor zorgen dat ze oververhit raken.
Op het moment dat er een paar tienden bar luchtdruk uit de band is ontsnapt, gaat het lampje branden om u te waarschuwen. Oorzaken van een te lage bandenspanning: De meest voorkomende oorzaak is schommeling in de buitentemperatuur.Bij daling van de temperatuur neemt de luchtdruk in de band af.
Zo is het aantal gereden kilometers van belang, de rijstijl, de juiste bandenspanning en de weersomstandigheden. De gemiddelde levensduur van autobanden ligt tussen de vijf en tien jaar.
Gemiddelde levensduur van autobanden
Recent onderzoek wijst uit dat de gemiddelde afstand die je met autobanden kunt afleggen tussen de 30.000 en 100.000 km ligt. Hiermee komt de gemiddelde levensduur van autobanden op ongeveer 65.000 km bij gebruik op “normaal” wegdek.
Rijd vanaf het moment van de melding niet harder dan 80 kilometer per uur. Zorg dat je alsnog zo snel mogelijk bij een autogarage komt, zodat je band zo weinig mogelijk schade oploopt. Grote kans dat 'ie dan gewoon gerepareerd kan worden!
Voor winterbanden geldt dezelfde bandenspanning als zomerbanden. Het advies is wel de spanning 0,2 bar te verhogen als de buitentemperatuur boven de 7 graden is. Zorg dat je bij het meten van de spanning maximaal 5 kilometer of 15 minuten hebt gereden.
Schakel de Wegenwacht in. Lukt het niet om zelf je lekke band te verwisselen? Of sta je op een plek waar je dit niet veilig kunt doen? Meld dan jouw pechgeval en de Wegenwacht komt je zo snel mogelijk helpen.