Voor het verwarmen met de airco is 19 à 20 graden voldoende voor een fijne kamertemperatuur. Je kunt de airco ook op 21 graden zetten, maar dan verbruik je weer meer energie.
Het belangrijk om de airco op de juiste temperatuur te zetten, tussen de 22 en 24 graden. Ook is het aan te raden om de luchtcirculatie op de hoogste stand te zetten en regelmatig te ventileren om de lucht te verversen en vocht te verwijderen.
Zet de airco pas aan als de buitentemperatuur hoger is dan 26 graden. Doe dit het liefst kort, in plaats van een lange periode. Doe ramen en deuren altijd dicht wanneer de airco draait. Door alles gesloten te houden, houd je warmte en vocht buiten de deur.
Een split-model airco koelt effectiever dan een mobiele airco en is zuiniger qua energiekosten. Kies er daarbij wel voor om hem niet te laten koelen tot een standje 'vrieskist', maar stel hem af op een paar graden lager dan de buitentemperatuur en schakel hem alleen in als het binnen warmer is dan 25 graden.
Om een gezond binnenklimaat te creëren in je woonkamer of thuiskantoor, is 21 à 22 °C een goed gemiddelde. In de slaapkamer mag je de airco wat frisser instellen, op zo'n 16 tot 18 °C.
Airco koelt of verwarmt helemaal niet
Oorzaak ligt waarschijnlijk bij de compressor of condensor. Doorloop de volgende stappen: Controleer of er spanning is. Controleer of de installatie een storingscode weergeeft en volg de storingsdiagnose van het betreffende toestel.
Wat het beste is om te doen, is de airco instellen op de hoogst mogelijke behaaglijke temperatuur, bijvoorbeeld 21 graden. Het apparaat zal deze temperatuur bereiken waarna de airco uit kan. Hij zal weer aanslaan zo gauw de temperatuur weer hoger wordt dan 21 graden.
Maar ook aan de airco als verwarming kleven nadelen. "Verwarmen met een airco geeft een ander comfort dan verwarmen met centrale verwarming en radiatoren. Doordat de warmte met een luchtstroom wordt verspreid, kun je last van tocht ervaren.Hierdoor kan het nodig zijn de temperatuur hoger in te stellen", zegt Mintjes.
Verwarmen met één airco unit kost rond de 1KW per dag, waarbij de kosten rond de € 0,35 per uur ligt. Om een gemiddelde eengezinswoning te verwarmen heb je ongeveer 3 airco units nodig. Hiermee komt het totaal uit op ongeveer € 1 per uur / per dag.
Is het rendabel om met een airco te verwarmen? Ja, een huis verwarmen met airco is energiezuiniger dan met een cv-ketel, aangezien de traditionele cv-ketel minder snel op temperatuur is en meer energie vraagt. Daardoor is het zeker rendabel en is het dus goedkoper dan de gewone verwarming.
Ja, een airconditioner kan theoretisch 24 uur per dag worden gebruikt. Moderne airconditioners zijn ontworpen om langdurig en continu te werken. Ze zijn voorzien van interne beveiligingen en temperatuurregelaars om oververhitting te voorkomen en de werking te optimaliseren.
Controleer het volgende: Controleer dat de luchtfilters niet vuil zijn. Controleer dat de luchtinlaten en -uitlaten van de binnen- en buitenunits niet geblokkeerd worden. Controleer op de afstandsbediening of de temperatuur juist is ingesteld.
Het buitendeel van de airco kan in de winter bevriezen. Dat is normaal, het apparaat lost het zelf op met een ontdooicyclus, waarvoor hij een paar minuten stopt met verwarmen. Hoe vaak dat gebeurt hangt af van de buitentemperatuur en luchtvochtigheid, maar het gaat om maximaal 2 keer per uur.
Ziet u dit icoontje dan is uw airco in staat om de ruimte alleen te ontvochtigen. Zo kunt u de luchtvochtigheid controleren en beheren, dit heeft veel voordelen en direct invloed op uw comfort gevoel.
Met een airco verwarmen bij vorst
Geen zorgen, ook dan verwarmt de airco nog steeds. Het koudemiddel dat in de airco wordt gebruikt, heeft namelijk een kookpunt dat ver beneden de 0° Celsius ligt. Hierdoor zal de airco zelfs bij buitentemperaturen van -15° C nog steeds blijven verwarmen.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt.
De techniek werkt hetzelfde als een lucht-lucht warmtepomp. Wanneer er warmte nodig is, onttrekt de airco warmte uit de buitenlucht.Vervolgens geeft de airco deze via de lucht af aan de binnenruimte (dus zonder radiator). De aan- en afvoerkanalen maken het mogelijk om buitenlucht aan te zuigen.
Het doel van een airconditioner is om warmte van een warme omgeving (binnen) naar een koelere omgeving (buiten) over te brengen. Tijdens de wintermaanden wilt u de warmte van buiten naar binnen brengen en moet de airconditioner in de omgekeerde volgorde werken.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar veel warmer of kouder is niet fijn. Naast de juiste temperatuur, is het belangrijk dat een airco zo min mogelijk geluid maakt in de slaapkamer. Daarom kies je voor een airco die minder dan 30 dB produceert.
Wekelijks gebruik (inclusief de wintermaanden!) van de airco helpt slijtage voorkomen. Regelmatig gebruik van de airco voorkomt namelijk verdroging van bepaalde rubberverbindingen, waardoor lekkage kan ontstaan. Daarnaast gaat airco condens- en schimmelvorming tegen, omdat airco de lucht ontvochtigt.
In de meeste gevallen is het apparaat na 1 a 2 minuten op temperatuur en blaast hij warme lucht de ruimte in.
Het kan 1-10 minuten en soms tot zelfs 15 minuten duren voordat de airconditioning warm wordt. Het blok moet eerst op temperatuur worden gebracht.
Airconditioning wordt niet alleen gebruikt voor koelen, maar ook voor verwarmen. Als de airconditioning wordt gebruikt voor verwarmen dan is het buitendeel aan het koelen; hierdoor blijft vocht aan de verdamper (buiten) plakken. Het vocht dat aan de verdamper plakt kan door de koude temperaturen gaan bevriezen.