Voor het beste effect zonder kleurverschil kan je het object natuurlijk opnieuw laten poedercoaten. In sommige gevallen kan de coating kan ook plaatselijk worden hersteld. Mits goed gedaan geeft dat een prima resultaat, al zal het nooit helemaal onzichtbaar zijn.
Normaal heeft poedercoating een glad oppervlak waardoor verf niet kan hechten. Door het zorgvuldig op te schuren kun je er effectief op schilderen. Veeg de plek die je gaat verven af met een geschikt oplosmiddel. Spoel het ten slotte af met warm water en laat het dan drogen.
Bij aluminium of staal dat binnen wordt toegepast is meestal één laag poedercoating voldoende. In een buitensituatie waar veel condens, mist of vuil blijft hangen adviseren wij twee lagen poedercoating, deze materialen zijn in het geval van staal vaak ook verzinkt of geschoopeerd.
Om gepoedercoat materiaal schoon te maken heb je een doek of een zachte borstel nodig. Gebruik lauw water of een milde zeepoplossing om de oppervlakte van het product schoon te maken. Gebruik hiervoor nooit bijtende wasmiddelen. Maak het product, na het schoonmaken, nat met water en maak het daarna droog.
Poedercoaten is net zoals natlakken ook gevoelig voor roesten. Over het algemeen is de poedercoat wel sterker, maar op plekken waar bijvoorbeeld geen of weinig poeder is gekomen zal het sneller gaan roesten.
Gebruik milde reinigingsmiddelen met een pH waarde van 5 – 8; geen oplosmiddelen zoals alcohol en ethanol. Voor sterk verontreinigde objecten gebruik je een polijstende cleaner. Gebruik bij het schoonmaken alleen een doek of spons; vermijd een ijzerspons, schuurpapier of alles dat kan krassen.
Gepoedercoat staal en -aluminium zijn kwetsbare materialen en als zodanig niet bestand tegen weersinvloeden en verontreiniging. De materialen kunnen bovendien gemakkelijk corroderen (invreten, bijten, roesten).
Denk voor een standaardbehandeling van vier stalen velgen aan minimaal zo'n 200 euro. Dit is een indicatie, voor exacte prijzen kun je het beste een belronde doen langs wat poedercoat bedrijven. Na het poedercoaten zien velgen er zo uit: als nieuw! Let op: er kunnen eventuele extra kosten bijkomen.
Wilt u zelf poederlakken dan zijn er verschillende do it yourself (DIY) setjes op de markt. Een complete poedercoat set bestaat onder andere uit een spray-gun met lans, voetschakelaar, vochtafscheiders, poedercontainers, electrostatische basis unit en twee reservenozzles.
Eén- of twee-laags poedercoating
Op de geprepareerde ondergrond wordt vervolgens een poederlaag met een gemiddelde dikte van ca. 80 micrometer aangebracht.
Staal, verzinkt staal, RVS en aluminium kunnen in iedere gewenste RAL en NCS kleur worden gepoedercoat.
Schilderen is inderdaad perfect mogelijk. Je kan werken met producten die overal op gaan hechten. Daar heb je dan ook nog verschillende mogelijkheden. Binnen Trimetal bestaat er vrij recentelijk een solventgedragen lak die op poedercoatings ook moet kunnen hechten, de Steloxine Protect Universal.
Over het algemeen zijn autoliefhebbers meer te spreken over het resultaat van velgen spuiten omdat het de velg een prachtig strak resultaat oplevert. Wanneer we kijken naar de bescherming van velgen krijgt poedercoaten de voorkeur.
Met een complete dip velgen set kunt u iedere set velgen een nieuwe look geven. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals een matte of glossy look. De goedkoopste velgen set met om uw velgen te dippen kost €23,95. Het pakket bestaat uit 3 spuitbussen van 400 ml en hiermee kunt uw velgen kleuren met dip.
VELGEN LATEN SPUITEN OF WRAPPEN? Er zijn 2 mogelijkheden om je velgen een andere kleur te geven, dit kan zijn door volledig je velgen te spuiten of gedeeltelijk te wrappen. Velgen kunnen we in iedere kleur spuiten, dit kan mat, zijdeglans of hoogglans. Tevens kunnen wij dan ook de stoeprand schade repareren.
Poedercoating biedt uitstekende bescherming
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invloed van pekel op gepoedercoate velgen of de invloed van chemische stoffen. De bescherming die poedercoating hiertegen biedt is vele malen beter in vergelijking met natlakken.
Poedercoaten of natlakken geeft thermisch verzinkt staal een beschermend kleurtje alsook een duurzame bescherming tegen corrosie. Poedercoating is een electrostatisch proces waarbij met een spuitpistool poeder wordt aangebracht op metaal en dit direct na het thermisch verzinken of galvaniseren.
Dan biedt elektrolytische verzinking - één manier van galvaniseren dus - uw product voldoende bescherming tegen corrosie. Een extra voordeel is dat deze behandeling meestal een gladdere en mooiere finish heeft en meestal minder prijzig is dan thermisch verzinken.
Het poedercoaten van voorwerpen is verder niet moeilijk en is vooral een kwestie van het opdoen van ervaring. Een poedercoater heeft bijvoorbeeld niet te maken met mogelijk druipers, zoals een autospuiter.
De term moffelen wordt vaak gebruikt wanneer met het proces poedercoaten wordt bedoeld. Moffelen is het onder hoge temperaturen (boven de 150°) uitharden van verf in een oven. Poedercoaten is een laag poeder die ook in de oven uitgehard wordt. Poedercoating wordt dus gemoffeld.
Poedercoating hecht ook heel goed op zink (veel beter dan natlak). Dit is tevens de allerbeste manier om staal te conserveren.