Grand'Italia trapt af. Een doodsimpele, gladgeblenderde basissaus, oordeelt het panel. De saus van Jumbo wordt nog een tikje beter beoordeeld. Goed, die grote brokken tomaat hadden niet gehoeven: typisch zo'n Nederlands maniertje om ambacht en versheid te veinzen.
Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
✓ Combineer stevige, dikkere pasta zoals Fusilli en Farfalle met een stevige saus, met vlees (Bolognese), room of pesto. ✓ Bij ei-pasta, zoals Tagliatelle en Orecchiette, hoort een subtiel romige saus, bijv. met champignons of spek (Carbonara).
Begin jaren 80 wordt het merk Grand'Italia exclusief voor Nederland geïntroduceerd door het Italiaanse bedrijf Star, gevestigd vlak bij Milaan. De producten (pasta's en sauzen) worden in Italie geproduceerd. Nederlandse supermarkten adverteren met Grand'Italia vanaf 1984.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Maar op hoeveel saus per persoon moet je dan rekenen? De basis voor bolognese saus is 600-800 gram tomatenblokjes en 500 gram gehakt in een recept voor vier personen. Naar smaak kun je dit aanvullen met groentes zoals ui en wortel. Omgerekend is dit dus ongeveer 200 gram pastasaus per persoon.
Gezond ingrediënt
Pasta bevat veel meervoudige koolhydraten (60 à 75 gram per 100 gram pasta). Die zorgen voor een trage energieopname en dus een lage bloedsuikerspiegel. Pasta is daardoor ideaal voor wie sportinspanningen moet leveren. Bovendien bevat pasta weinig vetten en eiwitten.
Pasta met ei recept
De eierpasta maakt je gerecht wel iets smeuïger en het is aan te raden om er iets minder van te koken. De eieren in het deeg zorgen er immers voor dat je wat sneller vol zit. Zoals al aangegeven: er zijn enkele standaard regels voor de keuze van een pastavorm bij je gerecht.
Pici, dikke met de hand gerolde lange pasta uit Toscane. Pizzoccheri, soort tagliatelle uit Noord-Italië Rijstmie, soort mie. Risoni, lijkt op rijst en is gemaakt voor soep.
Tagliatelle is over het algemeen tussen de 5 en 8 mm breed. Ook al wordt Tagliatelle meestal vers en zelfgemaakt, het is ook als droge paste te krijgen. De klassieke saus bij Tagliatelle is de Bolognese saus.
Lange en dunne pastasoorten zoals spaghetti en linguini serveer je met romige sauzen carbonara, of lichte sauzen op basis van olie en witte wijn, zoals vongole.
'Plus Pastasaus basilicum' bevat het minst aantal koolhydraten én suikers, namelijk 6,5 gram koolhydraten en 4,5 gram suikers per 100 gram.
De waarden wijken niet zoveel van elkaar af. Atkins Penne (329 kcal) en AH Rode linzen penne (335 kcal) zijn de 2 soorten met de minste calorieën per 100 gram. Hoger in calorieën zijn Grand' Italia Penne glutenvrij (359 kcal), AH Penne spelt (355 kcal) en AH penne (355 kcal).
Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook. Handig als je er later snel saus van wil maken. Of maak er meteen tomatensaus van en vries die in. De saus kan je tot 3 maanden in de diepvries laten zitten.
Maar hoe krijg je de saus dan zo romig… Zonder room? Dit komt door de combinatie van het vet van het spek en het kookvocht van de pasta. De eieren zorgen voor binding van de saus.
De meeste mensen kunnen prima af en toe rauw ei gebruiken, al met al. Wel zijn er een paar risicogroepen voor wie het een goed idee is om er helemaal vanaf te blijven. De gevolgen van salmonella zijn voor deze groepen namelijk gevaarlijker. Kleine kinderen en zwangere vrouwen vormen de belangrijkste risicogroep.
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten.
Goed, volkorenpasta is dus het gezondst en meest voedzaam volgens het Voedingscentrum. Maar hoe zit het qua calorieën? Ook dan komt volkorenpasta er het best vanaf: in 100 gram witte pasta zitten namelijk 142 calorieën en in 100 gram volkorenpasta zitten 131 calorieën. Bovendien verzadigt volkorenpasta langer.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Een mengsel van mediterraanse kruiden en specerijen zoals basilicum, oregano en knoflook met een rijke tomatensmaak. Perfect voor alle Italiaanse gerechten zoals spaghetti, pasta, pizza en salades.
Je kunt sauzen indikken met allerlei bindmiddelen zoals maïzena maar de beste manier om een saus te laten indikken is door ze gewoon te laten inkoken. Laat ze wat langer pruttelen op het vuur zodat het vocht verdampt en de saus vanzelf dikker wordt.
Eén liter spaghettisaus is voldoende voor 3 volwassen personen. In de "Kastartsaus" werd er room toegevoegd. Je kan ook de "Bolognaisesaus" van De Kastart bestellen: daar werd geen room aan toegevoegd. Voor meer info check onder "comfort food".