Een brede singel zorgt voor minder gecentreerde druk onder de singel, wat drukkingen en ontstekingsreacties op die plaatsen voorkomt. Als je een nieuwe singel koopt, kies dan bij voorkeur een brede(re) singel omdat deze beter de druk verdeelt en minder 'knelpunten' veroorzaakt.
Neopreen singels
Neopreen is een heel zacht en flexibel materiaal dat goed wordt verdragen, en wordt aanbevolen voor gebruik bij gevoelige paarden. Ook in combinatie met zweet blijft het glad. Eenvoudig schoon te houden.
De gesp van de singel moet eigenlijk tussen de rand van de latissimus dorsi en de rand van de serratus ventralis in zitten en in ieder geval niet precies op die randen liggen. Hierdoor beperk je het paard in zijn beweging.
Als het paard is aangesingeld moet je (met een beetje moeite) je hand er tussen kunnen steken. Strakker dan dat kan het ademen bemoeilijken of pijn doen. Laat ook onderzoeken of je paard mogelijk maagzweren heeft. Een paard met maagzweren zal zeker geen (strakke) singel precies over die plek heen willen dragen.
De Harry's Horse dressuursingel is betaalbaar en zeer geliefd onder de paardenhouder. Hij is gemaakt van kunststof. Deze singel is zacht, comfortabel en anatomisch gevormd dankzij de elastische kern, deze kern zorgt voor meer flexibiliteit.
Voor het springen en crossen kan je kiezen voor een singel met buikflap, ook wel springsingel genoemd. De buikflap zorgt voor extra bescherming en voorkomt dat je paard zichzelf met zijn hoefijzers (en eventueel proppen/ kalkoenen) beschadigd of aantikt boven de sprong.
De maat komt hierbij iets preciezer, de gespen moeten ongeveer een handbreedte boven de elleboog zitten. Is je singel te kort, dan kunnen de gespen je paard belemmeren in zijn beweging.
De klassieke rechte singel kan een zadel juist naar voren trekken, terwijl een anatomisch gevormde singel meer ruimte geeft aan de borstspieren en prettiger aanvoelt voor het paard. Singels met elastiek hebben als valkuil dat ze vaak maar aan één zijde elastisch zijn, waardoor de drukverdeling ongelijk is.
Voor een paard met een gevoelige huid is een singelbontje ideaal! Met behulp van het bontje worden eventuele schuurplekken of wondjes voorkomen. Een singelbontje is vaak relatief eenvoudig te bevestigen aan je singel.
Een paard neemt een subtiele houding aan en een soortgenoot op meters afstand reageert daarop. Ook met de oren en staart geven paarden signalen. Maar geuren zijn evengoed belangrijk in hun communicatie. Met hinniken, briesen en brullen vertellen je dieren meer dan je misschien denkt.
Bij een BANAANSINGEL moet de bolle kant naar achteren. Bij een ANATOMISCH GEVORMDE singel moet de uitsparing naar voren. Dus de bolle kant naar achteren, zo je wil. De singels hebben verschillende functies, als je ze verkeerd om doet hebben ze niet het gewenste of zelfs een averechts effect.
Springsingels hebben een buikflap die gemaakt is van verstevigd leer zodat ze jouw paard beschermen tegen de hoefijzers wanneer jouw paard zijn benen tegen zijn lichaam aanlegt tijdens de sprong. Daarnaast hebben de meeste springsingels handige lussen, waaraan een voortuig of martingaal bevestigd kan worden.
als het weer open is moet je het met calendula zalf insmeren en zonder zadel een week of wat rijden zodat het goed heelt en je zet je pony/paard toch niet op rust. daarna ga je met misschien dat het zo wel werkt bondjes rijden. je moet de bondjes ook regelmatig wassen anders worden ze ruw.
Elleboog: de verbinding van het voorbeen op het punt waar de buik van het paard het been raakt. Gelijk aan de elleboog bij de mens.
Een schoppend paard, is een paard dat al op allerlei manieren heeft proberen laten weten, dat hij het ergens niet mee eens is. Lees je die communicatie niet goed, kan het wel eens gebeuren dat je paard als laatste redmiddel en om heel duidelijk aan jou te maken dat hij het ergens niet mee eens is, begint te schoppen.
Singelnijd is een verzamelnaam voor één of meer 'nijdige' gedragsuitingen van het paard wanneer er aangesingeld gaat worden. Denk bijvoorbeeld aan algehele onrust, niet stil willen staan, weg willen lopen, de oren naar achteren leggen, naar de singel of handen happen, neiging tot bijten, en naar de buik slaan.
Een maagzweer kan zich uiten in verschillende vage klachten zoals: overmatig speeksel, tandenknarsen, gapen, een verminderde werklust, een verminderde eetlust, gewichtsverlies, een doffe vacht, depressief gedrag, koliek of terugkerende diarree.
De benodigde singellengte is te meten met een meetlint vanaf de ene singelstoot naar de andere, via de buik (gemeten met het zadel op het paard, hierbij kies je aan beide kanten op de singelstoten de gaatjes waar de gespen van de singel moeten komen). Hierbij is het wel van belang dat je wat speling hebt in de lengte.
Stijgbeugels op maat maken
Om de juiste lengte van de stijgbeugelriemen vanaf de grond te bepalen, kun je een trucje gebruiken. Je houdt je arm langs de beugelriem omhoog. De beugels zijn op maat, als je vingers de beugelhaak raken en de stijgbeugel in je oksel past.
De maten 15″, 15 3/4″, 16″en 16,5″ zijn jeugdmaten en beter geschikt voor ruitertjes die op pony's rijden. Op een grote D of E pony kan soms een 17″ zadel zeker bij de springzadels ook een passende keuze zijn. De maten 15″ en 15 3/4″ zijn weer meer geschikt voor jongere kinderen die op kleinere pony's rijden.
Cob – voor pony's van 1,35 meter tot 1,60 meter. Full – voor paarden van 1,60 meter tot 1,75 meter. Extra full – voor paarden met zeer grote hoofden, vooral geschikt voor grotere warmbloeden.
Categorie A: stokmaat tot 117 cm. Categorie B: stokmaat van 117 cm t/m 126,9 cm. Categorie C: stokmaat van 127 cm t/m 136,9 cm.
Het zadel moet achter het schouderblad liggen. De voorboom (bevindt zich dan 2 a 3 vingers achter het schouderblad) van het zadel mag niet knellen en de druk moet van boven naar beneden gelijk blijven. 4. De kussen moet aangesloten op het paard liggen met gelijke druk en een zo groot mogelijke draagoppervlakte.