Denk aan vleeswaren zoals rosbief of fricandeau. Minder zoute kaassoorten zijn Maaslander 25% minder zout, Gouwenaar light en Tessa. Of maak je eigen beleg: vlees, kip of vis zonder zout of een spread van kwark met verse kruiden of honing en fruit. Ook lekker: gebakken eieren en groenten of vruchtenmoes op brood.
Vooral zoet beleg zoals jam, appelstroop, honing en vruchtenhagelslag bevat weinig zout. Natriumarme pindakaas, 100% pindakaas en 100% notenpasta's kunt u ook goed gebruiken, behalve als u ook een kaliumbeperkt dieet gebruikt.
Producten die weinig natrium bevatten
Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten maar weinig zout. 'Onbewerkt' wil zeggen: ongekookt, niet gemarineerd en zonder dressing. Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet.
Voorbeelden van minder zoute vleeswaren zijn filet americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook zelf vlees bakken of braden (zonder zout), dit in dunne plakjes snijden als het koud is en het als broodbeleg gebruiken.
Door de warme maaltijd zonder zout te bereiden en zo min mogelijk gebruik te maken van producten die veel zout bevatten, kunt u uw natriuminname verlagen. Uw diëtist adviseert u hoeveel natrium u per dag kunt gebruiken. Vroeger spraken we over een zoutloos of zoutarm dieet. Een betere naam is een natriumbeperkt dieet.
Eet meer fruit en groenten . Sla diepvriesmaaltijden en andere natriumrijke kost over, zoals pizza, fastfood, kant-en-klare mixen en soepen of bouillons uit blik. Kies voor vers of diepvries gevogelte zonder vel, vis en magere stukken vlees in plaats van gemarineerd, ingeblikt, gerookt, gepekeld of gepekeld vlees.
Ook door veel water te drinken kan het natriumgehalte verlagen. Een hogere hoeveelheid natrium in het bloed wordt ook wel een hypernatriemie genoemd, en wordt vrijwel altijd veroorzaakt door verlies aan water (dehydratie) zonder voldoende water te drinken.
Hartig beleg
Minder zoute kaassoorten zijn:Emmentaler, Gruyere, Kernhemse, Maaslander, Westlite 30+, Monchou, Hüttenkäse, kwark, kruidenkwark zonder zout. Sterk gezouten vleeswaren: bacon, rauwe ham, rookvlees, rookworst e.d.
Kies opties zoals: Verse of bevroren vis of schelpdieren. Kip- of kalkoenfilet zonder vel of marinade. Magere stukken rundvlees of varkensvlees .
Maar om antwoord te geven op de vraag: wat is de snack met het minste zout? Een van de gezondste snacks van de snackbar is de kroket. Deze bevat namelijk minder zout dan de andere snacks, zoals een frikandel of bamihap. Ook de loempia bevat in vergelijking met andere snacks een laag zoutgehalte.
Het voedingswaarde-etiket is een handig hulpmiddel dat u dagelijks kunt gebruiken om te zien hoeveel natrium er in verpakte voedingsmiddelen en dranken zit, zodat u weloverwogen voedingskeuzes kunt maken.
Bij een zoutarm dieet mag u weinig zout eten. Normaal zorgen de nieren ervoor dat het teveel aan zout (natrium) met de urine uit het lichaam verdwijnt. Gebeurt dit niet dan blijft er te veel zout in uw lichaam. Het gevolg is dat u vocht gaat vasthouden.
De belangrijkste bron van natrium blijft keukenzout. 20% van zout voegen we zelf aan voeding toe en 80% zit in bewerkt voedsel. Natrium krijg je binnen door voedingsmiddelen als kaas, vleesproducten en brood. Je kunt je nu wel voorstellen waarom de kans op een overschot veel groter is dan die op een tekort.
Vervang vleeswaren door vers gekookte kalkoen- of kippenborst (90 mg natrium), vers geroosterd rundvlees of varkensvlees en vermijd ham, hotdogs en worstproducten . Kies voor natuurlijke kazen zoals Zwitserse kaas, cheddar of mozzarella (50-180 mg natrium) in plaats van plakjes bewerkte kaas en beperk tot 1 ounce.
Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis. Deze producten kunt u goed blijven gebruiken, net zoals brood, melk en melkproducten.
Tips voor boodschappen doen
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Ei is rijk aan fosfor, calcium, kalium en bevat matige hoeveelheden natrium (142 mg per 100 g heel ei) (tabel 3). Het bevat ook alle essentiële sporenelementen, waaronder koper, ijzer, magnesium, mangaan, selenium en zink (tabel 3), waarbij eidooier de grootste bijdrage levert aan de ijzer- en zinkvoorziening.
Vissoorten als zalm, kabeljauw, heilbot, tonijn, bot en snapper bevatten van nature weinig natrium. Per portie zit er ongeveer 40 tot 80 mg natrium in.
Boar's Head. Golden classic oven-geroosterde kipfilet , 42% minder natrium. Oscar Mayer. Deli Fresh rotisserie gekruide kipfilet in plakjes gesneden lunchvlees met 25% minder natrium.
Sojasaus, ketchup, ranchdressing, BBQ-saus, mayonaise, honingmosterd, tartaarsaus en mierikswortel zijn slechts enkele van de meest natriumrijke condimenten. Probeer tzatziki, hummus en mosterd , condimenten met het laagste natriumgehalte, als u extra smaak wilt.
In de mayonaise van Jumbo zit met ruim 4% de meeste suiker, in de Hellmann's met 1,4% het meeste zout. Van Wijngaarden voegt het minste zout (0,6%) en suiker (0,8%) toe.
Als je zoekt naar een lagere waarde aan (verzadigd) vet en zout, dan kom je uit bij de boerderijchips, AH ribbelchips (minder zout), Tyrells chips no salt of Kettle see salt.
Een hoog natriumgehalte moet niet te snel gecorrigeerd worden. Anders kan een hersenbeschadiging ontstaan. Als het mogelijk is, krijgt de patiënt water te drinken.Anders wordt via een infuus vocht toegediend.
U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe. Alle soorten zoet beleg, pindakaas en sandwichspread zijn toegestaan. van de zuurkool heeft geen zin, omdat er toch veel natrium achterblijft. U kunt dit beter niet gebruiken.