Kies zo mogelijk voor een noord-zuid oriëntatie van je teeltrijen, zo krijg je de zon de hele dag overal in de moestuin. De meeste groenten hebben heel wat zon nodig. Tuinen met veel schaduw (van muren of van bomen) zijn niet geschikt voor een moestuin.
Zon, licht en lucht
Misschien wel het belangrijkste bij het ontwerpen van een moestuin: kies voor een goede plek. Zo veel mogelijk zon is ideaal, minimaal 6-8 uur, want de meeste groenten zijn zonaanbidders. Kies ook voor beschutting.
De volle zon is een uitstekende plek voor je moestuin. De meeste planten hebben nu eenmaal veel zonlicht nodig. Ze groeien beter als ze meer zonlicht krijgen.
Afhankelijk van het soort schaduw in jouw tuin of op jouw balkon, kun je nagaan welke gewassen je succesvol kunt verbouwen. Zelfs in de diepe schaduw is er nog van alles mogelijk in jouw moestuin, maar verwacht geen enorme oogst. De meeste groenten die je verbouwt zullen lang en dun zijn.
Moestuin aanleggen: de ligging
Laat rijen van de moestuin van noord naar zuid lopen. Dan kan de zon tussen de rijen door schijnen, waardoor de gewassen gelijkmatig rijpen. Kies een zo zonnig mogelijke plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt. Leg de moestuin niet aan in de schaduw van bomen.
Februari tot maart is de ideale periode om je moestuin aan te leggen.
Groentes willen 6-8 uur zonlicht
6 uur is genoeg voor bladgroentes. Alle andere groentes doen het prima met 8 uur zon.
Is dit je allereerste moestuintje, begin dan met groenten die snel en zonder veel omkijken groeien: snij- en pluksla, rucola, spinazie, radijzen, rode bietjes, warmoes, worteltjes, bonen en uien. Makkelijke kruiden zijn bieslook, peterselie en koriander.
Een hanteerbaar gemiddelde van de opbrengst is 2 kilo per vierkante meter. Daarmee heb je voor een gezin van 4 personen theoretisch gezien 200 vierkante meter tuin nodig. Al kan het ook met iets minder meters: met een koude kas, serre of platte bak produceer je meer kilo's per vierkante meter dan vollegronds.
Groenten die wel wat schaduw verdragen
Denk aan wortel, radijs, rode biet, knoflook en aardappel. Ze groeien allemaal deels onder de grond. Daar komt sowieso al nooit licht;-) Die kunnen prima met 3/4 uurtjes zon per dag toe.
Bescherm vruchten
Vruchtgroenten en fruit kunnen verbranden bij extreme hitte: Alle kleinfruit verbrand heel makkelijk, zeker frambozen en bramen. De vruchten van tomaten kunnen ook verbranden, in welke mate dat gebeurt is rasafhankelijk.
De grond in je moestuin is heel belangrijk. Dat geldt voor elke moestuin, maar zeker voor een Makkelijke Moestuinbak. Je moestuinbak is maar 20 cm diep en zo'n bak komt propvol met groentes te staan. De aardemix moet dus top zijn.
Voor de moestuin wordt in het algemeen gesteld dat een laag van 6 tot 10 centimeter tuinaarde voldoende is. Het is echter wel van belang om de tuinaarde in de moestuin regelmatig te verversen. Voor moestuinen raden we aan om een combinatie van tuinaarde en moestuin potgrond te gebruiken.
Moestuinplanten in de schaduw
Denk aan pluksla, spinazie, postelein, rucola, andijvie en paksoi. Ook groenten die (deels) onder de grond groeien hebben niet veel zon nodig: wortel, ajuin, lente-ui, knoflook, radijs, rode biet en aardappel.
Volgens Jelle Medema van Makkelijke Moestuin - een website waarop kennis gedeeld wordt over moestuinen en zaden - kun je met het kweken van je eigen eten behoorlijk wat geld besparen. Hij rekende uit dat een bak van 120 bij 120 centimeter per jaar al rond de 200 euro aan biologisch eten oplevert.
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Moestuin afdekken
Vliesdoek en gaas beschermen ook goed tegen regen en ongedierte en zijn daarom ideaal voor planten met veel bladeren. Drapeer ze simpelweg over de planten zonder verdere ondersteuning. De wind krijgt er dan geen vat op, maar zet wel de randen vast met stenen.
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.