Standplaats. Komkommers houden van veel licht en warmte, dus zet ze op een beschutte, zonnige plek in je moestuin. Houd je daarnaast aan de principes van vruchtwisseling. Plan komkommers eens in de vier jaar op hetzelfde stuk grond in en probeer dit in de kas ook te doen.
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snelkunnen opdrogen.
Zaai vollegrond-komkommers binnen voor op het einde van de lente. Komkommers voor buiten, kun je ook rechtstreeks in de volle grond planten in het begin van de zomer. Ze hebben een beschut en zonnig plekje nodig en goede aarde.
Komkommers zijn eenvoudig te kweken. Ze hebben niet veel verzorging nodig. Een beetje mest, veel zon en iets om op te klimmen is alles wat een komkommerplant nodig heeft om u een hele zomer van komkommers te voorzien. Wij oogsten tientallen komkommers elk jaar van 3 of 4 komkommer planten.
Als je haar wilt laten klimmen zul je een hekwerk met staanders en leggers moeten maken waaraan de komkommer kan klimmen. Als je meerdere komkommerplanten wilt planten, plant ze dan voor de kruipende teelt op 150 centimeter van elkaar en voor de klimmende teelt op ongeveer 60 centimeter van elkaar.
Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten. Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!).
Kalium en calcium zijn essentiële voedingsstoffen voor een goede vruchtkwaliteit. Dit is erg belangrijk voor komkommers, omdat de houdbaarheid kort is. De behoefte aan kalium is het hoogst tijdens de midden- en eindfase van de vruchtontwikkeling.
Komkommers hebben behoefte aan een rijke grond met veel organische stof. Eventueel kan er in de loop van het seizoen extra bemest worden, door bv compost rond de stengel te leggen. Zo'n laagje compost beschermt tevens de wortels die aan de oppervlakte verschijnen.
Een komkommer kweken begint met het zaaien. Je zaait ze in potjes: één zaadje per potje, van ongeveer 9 bij 9 centimeter. Deze grote is aan te raden omdat de komkommerzaailingen aardig groot worden voordat ze naar buiten mogen: de zaden kunnen zo extra sterke wortels maken.
Verwijder om komkommerplanten te snoeien eenvoudigweg de scheuten die uit de stelen groeien. Doe dit wanneer je plant 30-60 cm groot is en vervolgens elke 1-2 weken. Daarnaast kun je tuinklemmen gebruiken om je plant langs een hekwerk omhoog te laten groeien.
Komkommers groeien heel snel. Van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms maar 10 dagen. Deze komkommers zijn het lekkerst als ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn.
De tijd tussen het zaaien en de rijping van de eerste vrucht bedraagt zo'n vijf weken. Ongeveer 2 weken daarna kun je een maand lang mini-komkommers oogsten.
Voor groenten is vooral bloemvorming en vruchtzetting problematisch in de schaduw. Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn.
Het beste kun je in de ochtend water geven, dan verdampt er zo min mogelijk water. Komkommerplanten groeien snel en nemen veel plaats in beslag. Om de doorgroei te verbeteren, kun je de zijranken en grote bladeren tussentijds verwijderen. Komkommers houden van zon, maar niet de hele dag.
Heb je geen of nauwelijks vrouwelijke bloemen in de plant, dan kan dit een signaal zijn dat de omstandigheden niet ideaal zijn voor de plant. Zorg voor de juiste temperatuur, bodemkwaliteit en genoeg direct zonlicht. De komkommer- en pompoenplant hebben in de regel altijd meer mannelijke dan vrouwelijke bloemen.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Krijgt je komkommer geel blad, dan is dat vaak een van de eerste signalen dat hij te veel water krijgt. Houdt dit probleem te lang aan, dan worden de randen van het blad bruin en dor. Uiteindelijk verwelkt het blad en valt het af.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Het is belangrijk dat je de komkommers regelmatig van de plant oogst en te dikke vruchten verwijdert. Oogsten van komkommers gaat het best met een mesje of snoeischaar – zo voorkom je dat de plant beschadigt. Als je te lang wacht met oogsten, zal de komkommer dikker worden. De zaden worden dan ook taaier en dikker.
Het beste kan men de komkommers vroeg oogsten omdat dan de plant nog verdere vruchten aanzet. Als de komkommers glad aanvoelt en helemaal groen is, is deze rijp om te oogsten Wanneer men de komkommers te groot laat worden, ontwikkelt de plant geen nieuwe vruchten meer!
Aan de 80 centimeter hoge komkommerplant angen tussen de acht en tien oogstbare vruchtjes, die als gezonde snack direct kan worden gegeten. Na het oogsten blijft de plant sterk generatief, zodat wekenlang van de eigen kweek in de vensterbank kan worden geoogst. Zelf minikomkommers of andere groenten in pot telen?
In veel recepten staat dat je de zaadlijsten uit een komkommer moet halen. En dat komt omdat een komkommer wel voor 95% uit water bestaat.
Tip 8 : In rijtjes zaaien (langs klimconstructie)
Zaai je klimmers in rijtjes op 5 tot 10 cm afstand en zaai ze 2,5 cm diep. Dun ze uit als ze ongeveer 8 cm hoog zijn en laat afhankelijk van de opkomst 20 tot 30 cm tussen de planten.