Een radiator kunt u het beste op de koudste plaatst in de ruimte bevestigen. Hierbij kunt u denken aan een buitenmuur of onder een raam. Hierdoor voorkomt u dat er grote temperatuurverschillen ontstaan in de ruimte. U kunt een radiator het best zo laag mogelijk bij de grond plaatsen.
Radiatoren moeten worden geplaatst op 3 à 5 cm van het afgewerkte muuroppervlak en op minimum 10 cm boven de afgewerkte vloerpas. Je plaatst ze best nog iets hoger zodat je geen problemen krijgt wanneer je een nieuwe vloer wil plaatsen.
Tussen de vensterbank en radiator moet een ruimte zitten van minimaal 5 cm. Dit is nodig, omdat er op die manier voldoende lucht kan circuleren.
Plaats je radiatoren op de juiste hoogte
Zo installeer je nieuwe radiatoren idealiter op 3 à 5 centimeter van het muuroppervlak en op minstens 10 à 15 centimeter boven de vloer. Zo kan de lucht beter circuleren rondom de radiator en wordt de stralingswarmte beter verspreid.
Ja dat kan, wel kruislings aansluiten met aanvoer boven. Of zoals eerder gezegd met een inwendige stijgbuis. radiator wat groter dan wanneer je hem in de liggende stand had gemonteerd.
De reguliere horizontale paneelradiatoren geven de meeste warmte af per oppervlakte. Verticale- en handdoekradiatoren zijn echter vaak mooier en handiger qua plaatsing en gebruik.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Radiatoren hebben ruimte nodig
U moet ervoor zorgen dat de ruimte tussen de vloer en de radiator ongeveer 10 cm bedraagt, ook tussen de radiator en de vensterbank moet een ruimte zijn van ongeveer 10 cm. Dit is zodat de radiator voldoende lucht kan circuleren.
Houd er rekening mee dat je de radiator plaatst op 3cm tot 5cm afstand van de muur. Aan de onderzijde houd je het beste minimaal 10cm afstand vrij. Wanneer je overweegt in de toekomst een nieuwe vloer te plaatsen, kun je de radiator het beste op een hogere afstand van de vloer plaatsen.
De radiator onder het raam creëert immers een soort warmteluchtgordijn. Dat gordijn houdt de koude lucht tegen die langs de ruiten naar binnenkomt. Ramen zijn immers vaak de slechtst geïsoleerde oppervlakken in je woning, zeker als ze nog uit enkel glas bestaan. De isolatiewaarde van je vensters ligt dan ook heel laag.
De oversteek betreft de diepte van het gedeelte van de vensterbank dat 'uitsteekt' buiten de muur. De gemiddelde oversteek van een vensterbank - binnen Nederlandse en Belgische huishoudens - betreft circa 3 tot 5 cm, echter blijft dit natuurlijk een persoonlijke keuze.
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Warm water toevoeren zit links, rechts is de koude afvoer.
Het water laten weglopen
Sluit met een slangenklem een tuinslang aan op het aftappunt van de gehele cv-installatie. Leg de andere kant van de tuinslang buiten en draai het aftappunt open. Laat het water weglopen tot de radiator helemaal leeg is. Tip!
Er komt veel minder luchtstroom van de ramen, dus is het niet erg om de radiator op een heel andere plek te hangen. Verticale radiators zijn bezig aan een flinke opmars. Niet zo gek, want een verticale radiator heeft best veel voordelen. Zo gebruikt hij veel minder ruimte en verwarmt hij de ruimte net zo efficiënt.
Plaats bypass
Dit kortsluitcircuit / bypass is een verbinding tussen de aanvoer- en retourleiding van de cv-ketel. Aangeraden wordt om dit kortsluitcircuit op zo'n zes meter van de ketel te plaatsen tussen aanvoer- en retourleiding.
Doel van de vensterbank kan zijn een ruimte te creëren waar planten of huisdieren van de zon kunnen genieten, als afsluiting van de radiatoren van centrale verwarming zodat de warmte niet onmiddellijk tegen het (vooral vroeger) koude raam verloren gaat, als afsluiting zodat de gordijnen niet tot de vloer hoeven te ...
Als je radiator breed en diep is, dan zou je de plank gewoon direct op de radiator kunnen plaatsen. Wil je het steviger maken, zodat de plank niet bij elke aanraking op de grond valt, dan zou je plankdragers of radiatorsteunen kunnen gebruiken. Plankdragers kan je aan de muur monteren, net boven de radiator.
De vensterbank dienst minstens zo diep zijn als de radiator, zodat die volledig wordt afgedekt en niet slechts gedeeltelijk. Technisch is allereerst de bouwkundige constructie van invloed. De neus van de vensterbank moet uiteraard voor de muur of wand vallen.
Aan- en afvoer omgedraaid (verkeerd om)
Helaas blijkt in de praktijk dat dit weleens wordt vergeten, waardoor je de afvoerleiding op de aanvoer van de radiator aansluit en de aanvoerleiding juist op de afvoer (retour) van de radiator aansluit. De radiator wordt op deze manier niet of slechts voor een deel warm.
De vuistregel is niet meer dan 3 radiatoren op 1/2 duims dikwandige pijp maar een 22mm leiding heeft een grotere binnen diameter volgens mij kan het dus gewoon zeker als je de nieuwe ook diagonaal weer aansluit.
Een gemiddelde cv-ketel sluit je aan met een buis van 22mm (koperen buis) of 26mm (meerlagenbuis). Een gemiddeld gasfornuis of gaskachel sluit je aan met een buis van 15mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Let er op dat de leiding niet te lang wordt, dan kan je het beste een grotere leiding gebruiken.