Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Extra vierge kokosolie is dé perfecte olie voor je frietjes. Maak je geen zorgen over de kokossmaak: die verdwijnt grotendeels wanneer de olie tot hoge temperatuur wordt opgewarmd. Volgens heel wat frituristen is kokosolie trouwens de gezondste van alle oliën. Maar zonnebloemolie moet hier niet voor onderdoen.
Geraffineerde pindaolie is de beste olie om te gebruiken voor het maken van frietjes. Je kunt ook koolzaadolie of saffloerolie gebruiken. Bovendien zijn restaurantfrietjes zo knapperig omdat ze onder andere continu oude olie gebruiken.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Zonnebloemolie is, vanwege het hogere rookpunt, over het algemeen beter om te frituren . Het blijft stabiel bij hogere temperaturen vergeleken met de meeste plantaardige oliën, waardoor het risico op het produceren van schadelijke verbindingen wordt verminderd.
Ons advies? Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur. Zet er een kom natuurazijn naast (dit absorbeert eventuele geurtjes) en je hebt écht nergens last van.
Pindaolie - Veel restaurants gebruiken pindaolie vanwege het rookpunt van 450 graden Fahrenheit. Hierdoor is de olie stabieler in gebruik. Het nadeel is dat het iets duurder is en de meeste etablissementen willen voorkomen dat klanten met een pinda-allergie een reactie krijgen.
Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten.
Bij In-N-Out komen de frietjes van de beste, meest verse aardappelen. Ze worden rechtstreeks van de boerderij verzonden, individueel gesneden in onze winkels en vervolgens gebakken in 100% zonnebloemolie . Onze shakes zijn net zo authentiek — gemaakt met echt ijs. Bij In-N-Out is dat de enige manier waarop we ze ooit zullen maken.
Bak de frieten in kleine porties in ongeveer 5 minuten voor. Leg keukenpapier in een groot vergiet en laat de friet daarin uitlekken en afkoelen. Als de frieten helemaal afgekoeld zijn verhoog je de temperatuur van de olie naar 180 graden. Bak de frieten in kleine porties tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Frituren doe je het best in vet van plantaardige oorsprong: arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie… Er zijn veel oliën geschikt voor warme bereidingen, maar kijk voor alle zekerheid altijd op de verpakking.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
De allerbeste, lekkerste en knapperigste frietjes bak je in ossewit (vast vet). Het vaste vet (ook beschikbaar in plantaardige versie) is nu een ideale oplossing. Frituurolie is immers erg schaars en zeer duur geworden.
Becel Frituurolie is gemaakt van zonnebloemolie en bevat veel onverzadigde en weinig verzadigde vetzuren. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.
Er zijn veel verschillende soorten olie om mee te frituren, maar welke olie is gezond? Olijfolie is een van de meest gezonde vetten.
De geraffineerde oliën die het vaakst worden gebruikt voor frituren zijn saffloerolie en sojaolie, waarvan de laatste vaak wordt aangeduid als plantaardige olie. Decker zegt dat de meest stabiele keuzes veel vet bevatten dat oliezuur wordt genoemd. Hij raadt aan om pinda- of koolzaadolie te gebruiken.
Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet. Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen. Schep het product voorzichtig in de olie.
De Go-To kookolie voor de Chip Shop Trade. Frymax is de toonaangevende chip shop olie voor de Fish and Chip industrie, geliefd bij frituurmannen al generaties lang. Wij gebruiken de hoogste kwaliteit duurzame palmolie die additiefvrij is, lang meegaat en vertrouwd wordt door enkele van de beste frituurmannen in het land.
De Fritella frituurolie van Aldi eindigt met een 8,4 als derde. Lidl is altijd bijzonder trots op hoge uitslagen in dergelijke tests. Zo ook nu weer. De discounter maakt meteen reclame voor de hoge klassering in zijn laatste nieuwsbrief en op de website.
Tips voor goudgele friet/patat:
Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.
Er is niets aan zonnebloemolie dat "slecht" is. Maar, zoals alle oliën, is het calorierijk . Zonnebloemolie kan bij hoge temperaturen afbreken. Het is dus misschien niet de beste optie om op hoge temperaturen te koken. Maar als onderdeel van een saladedressing of spread kan zonnebloemolie een geweldige keuze zijn voor de gezondheid van het hart.
In plaats daarvan kiest u er een met een hoger rookpunt, zoals mosterd- of sesamolie . De temperatuur voor frituren is 177°C tot 190°C. Als het rookpunt van de olie hoger is, is dat geweldig. Het rookpunt van koudgeperste kokosolie is 177°C, dus het is goed voor een snelle frituur.
Zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, bekend om hun voordelen voor de gezondheid van het hart. In tegenstelling tot sojaolie, die hogere niveaus van meervoudig onverzadigde vetten bevat die minder stabiel en mogelijk minder gezond kunnen zijn, biedt zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte een gezonder vetprofiel .