Wat is een back-up? Een back-up is een reservekopie van bestanden, instellingen en programma's op een server of computer. Wanneer er iets mis gaat kan deze reservekopie geraadpleegd worden om bestanden, instellingen en programma's te herstellen naar de oude, danwel een nieuwe locatie.
Als organisatie ben je vaak afhankelijk van IT-systemen voor (kritieke)bedrijfsprocessen en voor het opslaan van data. Wanneer deze bedrijfsprocessen verstoord raken of belangrijke data verloren gaan, kan dit grote gevolgen hebben voor een organisatie. Daarom is het hebben van een back-up van groot belang.
Dit proces kan 24 uur duren. Belangrijk: Je kunt een back-up van een hogere Android-versie niet terugzetten naar een telefoon met een lagere Android-versie.
Regelmatig een back-up maken is belangrijk. Zo voorkom je dat foto's, video's en andere bestanden verloren gaan. Je kunt een back-up maken op een externe harde schijf of in de cloud. Bewaar een back-up bij voorkeur altijd op 2 plaatsen: in huis en buitenshuis.
Standaard gezien zou je ieder bestand moeten backuppen dat belangrijk is of dat je niet kwijt wil (documenten foto's, muziek, favorieten, emails maar ook evnetueel instellingen van bepaalde programma's en zo maar door). Je kan natuurlijk alles back-uppen.
Google Drive back-up beheren
Wanneer je de webversie van Drive opent en inlogt met je Google-account, dan zie je aan de linkerkant het tabblad 'Back-ups' staan. Klik je hierop, dan kun je checken welke back-ups er in je Drive zijn opgeslagen. Op Android vind je de map terug in het hamburgermenu.
Een back-up kun je bewaren op bijvoorbeeld een externe harde schijf of nas, maar ook in de cloud via bijvoorbeeld Mozy of Backblaze. Bij sommige cloud-back-uptools worden de gewijzigde bestanden continu in de achtergrond bijgewerkt.
Open WhatsApp. Tik op Meer opties > Instellingen > Chats > Chat back-up > Back-up maken naar Google Drive. Selecteer een frequentie voor back-ups, behalve Nooit. Selecteer het Google-account waarnaar je de back-up van je chatgeschiedenis wilt maken.
Afhankelijk van de grootte van uw harde schijf en hoe snel u bestanden verkrijgt, kunt u ergens tussen de 10 GB en 10.000 GB een back-up maken.
Een full back-up bevat alle data van de bestanden en mappen die u geselecteerd heeft. Omdat een full back-up alle bestanden en mappen opslaat, resulteert regelmatig full back-ups maken in een snellere en simpelere hersteloperatie.
Nadelen zijn dat een externe harde schijf gevoelig kan zijn voor vallen, stoten en vocht. Als je externe harde schijf stuk gaat, dan is je back-up ook weg. Er zijn tegenwoordig ook leuke gadgets, zoals een NAS server. Dit is een speciale server die waarmee je veilig je back-up en al je data veilig op kunt slaan.
Een back-up maken van uw pc met Bestandsgeschiedenis
Gebruik Bestandsgeschiedenis om een back-up te maken op een extern station of een netwerklocatie. Selecteer Start> Instellingen > Beveiligingsupdate &> Back-up> Een station toevoegen en kies vervolgens een extern station of netwerklocatie voor uw back-ups.
Tik op Instellingen. Tik op Cloud en accounts (Android 7 en 8) of Accounts en back-up (Android 9 en 10). Tik op Back-up en herstel (Android 9 en 10) Zorg dat onder 'Google-account' de opties Back-up van mijn gegevens en Automatisch herstellen aanstaan.
Selecteer het Google-account waar je de back-up wilt maken. Tik op 'Back-up maken' om een direct een back-up te maken. Dit kan eventjes duren.
Externe HDD: veel opslagcapaciteit
Bewaar je veel foto's en video's of heb je veel opslagruimte nodig voor andere bestanden? Dan is een externe harde schijf, oftewel externe HDD (Hard Drive Disk), de beste keuze voor jou.
Door een back-up van uw harde schijf te maken, verliest u nooit uw werkbestanden, muziek en dierbare familiefoto's. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. U kunt uw bestanden op twee manieren opslaan: in de digitale Cloud of op een externe harde schijf.