Luizen behandelen en bestrijden doe je met de Assy Luizenkam. De Assy netenkam wordt niet toevallig de beste luizenkam ter wereld genoemd. De Assy kam is een metalen luizenkam gemaakt van uiterst degelijk, roestvrij staal en gaat daardoor lang mee: vaak minimaal 5 jaar!
Een metalen kam, de zogeheten netenkam, 'wijkt' door de metalen tanden niet. Prioderm adviseert, net als het RIVM, om voor het verwijderen van hoofdluizen en neten een fijne metalen kam te gebruiken. De metalen tanden van de Prioderm Luizen- en netenkam zijn hier het meest geschikt voor.
Een vrouwtjes hoofdluis kan tussen de 100-150 eitjes leggen. Neten worden vastgeplakt aan het haar, heel dicht bij de hoofdhuid, en kunnen maandenlang vast blijven zitten, ook wanneer het eitje reeds is uitgekomen of wanneer het embryo in het ei is gestorven.
Waar kunnen luizen niet tegen? Malathion, permetrine en dimeticon. In de praktijk blijkt dat luizen steeds ongevoeliger worden voor malathion en permetrine. Aanbevolen door het RIVM: middelen met dimeticon.
Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.
- Twee weken lang elke dag kammen met een netenkam (daarmee vang je zowel luizen als neten). Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten (dood of levend) voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassen luizen en voorkomt daarmee dat nieuwe eitjes worden gelegd.
Levende neten vind je meestal dicht tegen de hoofdhuid, op een afstand van 3 tot 4 mm. Dode neten verliezen hun kleverigheid en zal je verder van de hoofdhuid terugvinden. Als neten eruitzien als zwarte puntjes, betekent dat dat de larve nog in de neet zit. Lege neten zijn witter van kleur.
Bladluizen hebben een hekel aan planten met een sterke geur. Denk aan lavendel, bonenkruid, knoflook en goudsbloemen.
Doe dit kammen met nat haar, waar een flinke dosis onuitgespoelde crèmespoeling in zit, niet alleen omdat de kam er makkelijker doorheen glijdt, maar ook omdat de luizen hierdoor op hun plaats blijven zitten en je er dus geen mist.
Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven. Er zijn daarom weinig aanwijzingen voor verspreiding via beddengoed of jassen. Het effect van maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto is dan ook onvoldoende bewezen.
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water.Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken.Spoel nadien overvloedig uit.
Als er nog luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk. De behandeling bestaat uit bestrijden én herbesmetting voorkomen. Kammen met een fijntandige kam zoals een luizenkam is de beste aanpak.
Een (deels) lege (wit) of dode (bruin) neet kan wel een jaar in het haar blijven kleven. Je kan dus nog steeds neten vinden bij een verholpen besmetting!
De neet (het ei), is het eitje van een hoofdluis. De grootte van een neet kan je vergelijken met een speldenkop en vind je tussen de 3 en de 4 mm van de hoofdhuid. De nimf (of larve), vormt de basis voor een nieuwe luis. Een volwassen luis, welke tot wel tien eitjes per dag kunnen leggen.
Extra wassen niet nodig
U hoeft de kleren, jassen, sjaals, mutsen, beddengoed en knuffels niet te wassen. Dit is niet nodig om van de luizen af te komen. Als u 2 weken goed kamt, is dat voldoende.
Verder zoeken mensen ook vaak hun toevlucht in zogenaamde 'repellents'. Dat zijn middelen die luizen zouden afstoten. Die middelen zijn vaak op basis van essentiële oliën, zoals rozemarijn, lavendel of pepermunt. Een ander product waar luizen niet tegen zouden kunnen is tea tree oil.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren.Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt. De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar hoofdluizen blijven in de luizenkam achter. Als u twee weken elke dag kamt, kunt u alle hoofdluizen verwijderen.
Om die reden zal een hoofdluis niet snel hoofd en haar verlaten. Oók niet als mensen met hun hoofd schudden. Luizen planten zich ook voort op het mensenhoofd. Richt uw energie dus op het reduceren van de luizen en neten op het hoofd van uw kind (kammen, kammen, kammen!).
Daarom is het belangrijk om je hoofdhuid en haar snel te behandelen. Hoofdluis gaat niet vanzelf over.
Besmetting met de hoofdluis is niet het gevolg van een onhygiënisch milieu. De hoofdluis heeft geen voorkeur voor schoon of niet-gewassen haar. Hoofdluizen kunnen niet springen, vliegen of zwemmen. Alleen door direct contact kan de hoofdluis zich verspreiden naar een andere gastheer.
Witte azijn tegen luizen
Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit. Gebruik vervolgens een luizenkam om te controleren of de luizen dood zijn. Een andere techniek is om verdunde azijn op te warmen en gedurende 30 minuten met een warme handdoek op het hoofd te laten intrekken.
Kammen met een netenkam of kammen in combinatie met een antihoofdluismiddel. Kam gedurende veertien dagen elke dag het haar met een fijntandige, metalen kam in combinatie met crèmespoeling. De metalen netenkam verwijdert neten en luizen. Het is een fijne, metalen kam die de neten van het haar loshaalt.
De eitjes (de neten) zien eruit als grijswitte puntjes en kleven aan de haren. Ze zijn lastig te verwijderen. Neten die dicht bij de hoofdhuid zitten, bevatten eitjes. Zolang deze volle neten in het haar zitten, blijven er luizen geboren worden.
Een stijltang tegen luizen gebruiken is echter niet zonder gevaar en bovendien is het absoluut niet bewezen dat de luizen en neten doden met een stijltang effectief zou zijn. Het afscheren van de haren kan ook helpen om luizen te bestrijden.