Akoestische muziek is het beste om in slaap te vallen. Piano, gitaar of fluit bieden de meest ontspannende sfeer om in slaap te vallen.
Het is belangrijk dat slaapmuziek bestaat uit rustgevende klanken van bijvoorbeeld een gitaar of piano. Ook zijn er veel mensen die baat hebben bij regen- of andere natuurgeluiden. Het luisteren van snelle rapmuziek heeft het tegenovergestelde effect en zorgt er dus juist voor dat je wakker blijft.
Binnen 2 minuten in slaap vallen
Sluit je ogen en adem diep in en uit. Ontspan elke spier in je gezicht en let erop dat je niet fronst of je ogen toeknijpt. Adem uit en voel je wangen, mond en tong ontspannen. Laat de druk op je ogen los en laat je ogen rusten in je oogkassen.
Uit een Amerikaanse studie blijkt dat het luisteren naar klassieke muziek soms beter helpt om in te slapen, dan andere methodes, zoals bijvoorbeeld het slikken van kalmerende middelen. Door geconcentreerd te luisteren naar relaxte muziek is de geest namelijk minder snel geneigd om stil te staan bij pijn.
Luister naar relaxerende muziek
Relaxerende muziek is als slaapdoping. Het zijn geluiden die trage hersengolven opwekken, zodat u heerlijk in slaap valt.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum is 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Is het schadelijk om te slapen met oordopjes? Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Men kan ze zonder problemen elke nacht indoen, als daarbij goed gelet wordt op de hygiëne. Let er hierbij vooral goed op dat zich geen oorsmeer verzamelt en er geen infectie in het oor bestaat.
Tijdens onze slaap zijn de trommelvliezen minder doorbloed, waardoor ze minder bestand zijn tegen geluidsaanvallen. Dit kan resulteren in een voortijdige doofheid, maar ook in fluittonen in het oor en oorsuizen (tinitus) (2).
Iedereen heeft weleens last van een oorwurm. Een oorwurm is een melodie, of een stukje daarvan, die in je hoofd blijft hangen. En wanneer zo'n wijsje maar in je hoofd blijft rondzingen, kan dat als erg vervelend worden ervaren. Vaak komen oorwurmen overdag, al kunnen ze ook vlak voor het slapen opdoemen.
Het levert problemen op met het geheugen, het concentratievermogen, de spraak, de reactiesnelheid en de besluitvaardigheid. Het tast ook het gevoel voor tijd en ruimte aan. Ook heeft slaaptekort een negatieve invloed op onze emoties en fysieke gezondheid.
De slaaprichting die door de Vastu Shastra wordt aanbevolen is te slapen met het hoofd naar het zuiden gericht. De reden is dat het menselijk hoofd een polaire aantrekkingskracht heeft. Daarom moet hij naar het zuiden worden gedraaid om de tegenovergestelde polen aan te trekken terwijl u slaapt.
Slechts wanneer je gevoelig bent voor oorinfecties moet je oppassen met het gebruik van oordopjes. Maar het volume van de muziek doet er wel toe. De kleine oordopjes zitten dicht bij het trommelvlies. Dichterbij dan bijvoorbeeld het gebruik van een koptelefoon.
Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes. Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden).
Geluiden van 120 decibel of luider kunnen uw gehoor onmiddellijk beschadigen. Een hoofdtelefoon die op het luidst speelt, heeft meestal een volume van om en bij de 100 decibel en is dus al snel schadelijk voor het gehoor.
Zo beaamt ook KNO arts Sietske Meinesz. “Op zich is het gebruik van oordoppen niet schadelijk voor het oor. Als je geen last hebt van oorontstekingen of van ophoping van cerumen (oorsmeer) in het oor, kun je zonder zorgen doorgaan met het dragen van oordopjes”.
Oordopjes en oorsmeer
Inherent aan oordopjes is dat ze nauw aansluiten aan de gehoorgang. Dat betekent automatisch dat ze daar oorsmeer verzamelen. Na verloop van tijd kunnen oordopjes dit verzamelde oorsmeer in je oor duwen, waardoor er een ophoping ontstaat.
Maar ook langdurige afsluiting door oordoppen of een gehoorapparaat kan leiden tot een ontsteking, omdat de huid gaat broeien als er onvoldoende lucht in de gehoorgang komt. De jeuk is erg vervelend, wat leidt tot nog gepulk en gepeuter. En ook pijn.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
“Het klopt wel dat de eerste uren slaap extra zwaar doortellen, omdat je dan in een diepere en vastere slaap valt. Ze zijn merkbaar kwalitatiever”, zegt Smolders. “Maar ze tellen zeker niet 'dubbel'. En iemand die vóór middernacht gaat slapen, heeft ook niet zozeer een beter slaappatroon dan een echte nachtraaf.”