Kies een forel molen met minimaal drie kogellagers Aangezien er actief gevist wordt en er veel ingeworpen en binnen gedraaid wordt, is het belangrijk dat de forel molen niet hapert met binnen draaien. Een forel molen met minimaal 3 kogellagers is aan te raden.
Wat is een goede vismolen? Een vraag die wij vaak krijgen is wat nu eigenlijk een goede vismolen is? In alle eerlijkheid zijn verreweg de meeste molens van grote merken zoals Daiwa, Abu Garcia, Fox Rage, Spro, Predox en DAM prima.
Eerst doe je goed onderzoek naar welke molen je nodig hebt voor jouw visserij. Molens zijn er in alle maten. Een 500 model is bijvoorbeeld erg geschikt voor het vissen op baars en forel, een 2500 model is ideaal geschikt voor het spinvissen op snoek en een 6000 model wordt gebruikt bij het karpervissen op afstand.
Een ideale spinhengel voor forelvissen is een kleine, lichte spinhengel, met een lengte van 1.80 t/m 2.40 M. De hengel wordt veel gebruikt voor kleine plugjes en spinners. Hierdoor is een werpgewicht van 3 t/m maximaal 30 gram perfect.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Ook de temperatuur speelt een rol. De ideale watertemperatuur ligt zo tussen de 15 en 18 °c. Is het oppervlakte water koud zoals in de winter dan zal de forel naar de diepte gaan waar het iets warmer is. Op vijvers tot 3 meter diep is dit dan meestal vlak bij de bodem.
Als haakmaat kun je het beste een maat 12 tot 6 gebruiken, afhankelijk van hoe groot de larven zijn en hoe gulzig de forel wil bijten. Bij moeilijke bijters eventueel een haakmaatje kleiner gaan.
Forelvissen doe je over het algemeen met zo licht mogelijke hengels. Omdat de montages vaak erg licht zijn is dit veel fijner te vissen met een soepele en lichte Forelhengel. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een lichte spinhengel.
Voor een beginnend forelvisser raden we een lichte spinhengel aan van 2,40 tot 3,00 meter met een maximaal werpgewicht van 20 tot 25 gram. Ben je een wat gevorderde visser dan kun je ook een lichtere hengel nemen zodat je de vis nog beter kunt voelen.
De meeste vissers vinden het werpen met een molen gemakkelijker dan met een reel, en kunnen hier verder mee werpen. Dit is echter ook een kwestie van oefening. Bij het werpen met een reel is het belangrijk om de spoel te stoppen door er met je duim op te drukken, precies op het moment dat het kunstaas het water raakt.
Een molen hangt onder de hengel, een reel zit er bovenop. De lijn gaat dan ook over de hengel heen in plaats van er onderdoor.
De eerste groep zijn de insecteneters, die voornamelijk leven van insecten zoals watervlooien, muggenlarven, kleine visjes, kikkervisjes, larven van waterkevers, libellen en waterjuffers. De tweede groep zijn de roofvissen, die zich voeden met kleine visjes, maar de snoek en snoekbaars eten ook grotere vissen.
Met een lijndikte van 1.00 mm kun je dan 39.6 meter om de spoel wikkelen. Wanneer jij wilt vissen met een lijndikte van 0.18 mm, hoeveel lijn kun je dan maximaal om je spoel wikkelen? Om dat te berekenen deel je de uitkomst de 39.6 meter door de lijndikte die jij wilt gebruiken de 0.18 mm.
De voordelen van een reel zijn juist dat je rechtstreeks contact met je kunstaas hebt, je erg precies kan werpen, en een reel net wat sterker is dan een molen.
Een spinmolen is eigenlijk een verzamelnaam voor een vismolen die gebruikt worden voor de kunstaas visserij. Deze molens zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar en in 95% van de gevallen wordt gekozen voor de slip voorop, omdat de slip dan vele malen beter is.
Powerbait is er in oneindig veel kleuren, geuren en met en zonder glitters. In de regel vangen de kleuren zwart, wit en groen altijd wel forel. Het is dus aan te raden om in ieder geval deze kleuren mee te nemen.
In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten. Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast. Sommige mensen denken dat vissen altijd honger hebben omdat ze om voedsel smeken.
Forel is hoofdzakelijk een carnivoor. In de natuur voedt hij zich met wormen, insecten en soms met kleine visjes. Er bestaan veel verschillende soorten forellen, maar het is bijna uitsluitend de regenboogforel die we terugvinden in de handel.
Strandhengel voor beginners
Je kunt in principe met iedere werphengel vissen. Of het nu een strandhengel, karperhengel of werphengel is; het belangrijkste is dat het een werpgewicht van 60 gram of meer kan werpen. Als beginner is het goed om aan de slag te gaan met strandhengels van 3,90 tot 4,20 meter lang.
Lijnkeuze bij het forelvissen
Gebruik het liefst een nylon lijn, vaak vis je met weinig gewicht waardoor er makkelijk pruiken op je molen ontstaan als je met een gevlochten lijn vist. Doordat je veel met powerbait vist draait de lijn veel en kunnen er met gevlochten lijn veel makkelijker kinken ontstaan.
Ook wanneer je weet welk type hengel je nodig hebt, kun je kiezen uit een groot aanbod. Een 2.10 meter spinhengel met een werpgewicht van 20 gram kun je kopen voor € 20-, maar ook voor € 200-, terwijl ze op papier dezelfde eigenschappen hebben.
De dobber heeft doorgaans niet te veel draagvermogen en is meestal vast op de lijn gemonteerd. Als draagvermogen is hier 3 tot 5 gram opgegeven, maar vaak is dit slechts 1.5 of 2 gram. Gebruik je hiervoor een schuifdobber of een dobber waar de lijn doorheen loopt dan moet je deze vastzetten met een stopper of stuitje.
Het vissen met natuurlijk aas zal zeker forel opleveren, zoals de vele witvissers kunnen beamen die ze onbedoeld vangen met aassoorten als maden, hennep en imitaties van maïs. Forel is een opportunistische vis en ze pakt een breed assortiment aan aassoorten.
Zeker met shadjes van een centimeter of 5 tot 7 kan je goed forelvissen. Zorg wel dat je, en dit geldt eigenlijk ook voor ander kunstaas, een niet te dikke onderlijn gebruikt. Het beste kan je een dunne fluorocarbon onderlijn gebruiken, bijvoorbeeld die van het merk Jackson (die is speciaal voor forel bedoeld).