Overgaan op een speciale merriebrok zoals die van Subli, Masters of Voermeesters is in deze periode het beste voor merrie en veulen. De merriebrok bevat veel eiwitten en het percentage aan mineralen zoals mangaan, magnesium, zink, calcium en fosfor zijn hoger dan in standaard voer.
Subli Merriebrok is tevens uitstekend geschikt voor de opfok van jonge paarden en als krachtvoer voor dekhengsten. In periodes van ruwvoeder met lage voederwaarde kan Subli Merriebrok dit ruwvoer compenseren en mede daardoor ook zeer geschikt zijn voor alle overige paarden en pony´s.
Wanneer de merriebrok afbouwen? Het advies is om na de derde maand van de lactatie de merriebrok af te bouwen, zeker als het veulen na vier maanden gespeend wordt. Na het spenen heeft de merrie al dat rijke krachtvoer namelijk niet meer nodig.
Uw zogende merrie moet dus onbeperkt ruwvoer, hooi, kuil en/of gras kunnen eten en daarnaast 3 à 4 kg Merriebrok per dag. De veulens gaan al snel met de moeder mee eten als ze bij de voerbak kunnen. Dat is prima.
Komt de merrie niet voldoende op gewicht met dit rantsoen, gebruik dan een aanvullend voer (krachtvoer) voor meer energie. Veel zetmeel en suikers heeft de merrie niet nodig, want deze geven een onnodig risico op verteringsstoornissen.
Overgaan op een speciale merriebrok zoals die van Subli, Masters of Voermeesters is in deze periode het beste voor merrie en veulen. De merriebrok bevat veel eiwitten en het percentage aan mineralen zoals mangaan, magnesium, zink, calcium en fosfor zijn hoger dan in standaard voer.
Luzerne staat bij veel paardeneigenaren bekend als een waardevolle bron van voedingsstoffen. Het is een zeer veelzijdig voermiddel voor paarden en pony's, wat in diverse rantsoenen aangeraden wordt. Luzerne is een vlinderbloemige plant die rijk is aan eiwitten.
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Wanneer de uiteindelijke partus begint, zal de merrie onrustig worden. Ze begint te zweten, loopt rond in de stal en gaat regelmatig staan en liggen. Ook maakt ze regelmatig kleine hoeveelheden mest. Deze zogenaamde ontsluitingsfase duurt bij de merrie gemiddeld 1 tot 2 uur.
Het meest optimale voer bevat de juiste hoeveelheid energie en eiwit voor een goede gelijkmatige groei, zoals Pavo PodoGrow. Deze brok bevat daarnaast ook essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen in de juiste verhoudingen voor een optimale ontwikkeling van het beendergestel.
De urine van een hengstige merrie is iets troebeler dan normaal, en de merrie zakt iets meer door de benen tijdens het plassen. Opvallend is het 'knipogen' met de vulva, deze is ook iets roder en wat meer gezwollen dan normaal.
Subli Veulenbrok is verrijkt met zuivelproducten en ontsloten granen en is daarom geschikt om vanaf de eerste week te voeren. Meestal is dit niet nodig, daar de merrie voldoende melk produceert voor het veulen en het veulen vaak al snel uit moeders bak mee eet.
Bij voeding dat te rijk is aan energie zal het veulen sneller groeien, wat de botkwaliteit niet ten goede komt. De kwaliteit van de voeding is dus van groot belang voor de ontwikkeling van het veulen, waardoor het voeren van een veulenbrok wordt aangeraden.
Op de zak waar het veulen biks in zit staat dat een veulen tussen de 0 en 1 jaar 3,2 kilo biks per dag nodig heeft. Het veulen is een kwpn-er. Hij krijgt wel 3 keer daags hooi.
Voor pasgeboren veulens is de lacterende merrie de enige bron van voeding. Het produceren van melk voor het veulen vraagt veel van de merrie. Een zogende merrie zet zichzelf tijdens de lactatieperiode vaak op de tweede plaats.
Als aan de uier twee wasachtige druppels hangen (zie foto), het zogenoemde 'kegelen', wordt het veulen meestal binnen 24 uur geboren. Soms komt er ook al melk uit de uier druppelen. De op handen zijnde geboorte is vaak ook aan het gedrag af te lezen. De merrie loopt ongedurig rondjes, vaak rennend.
Hoe werkt Birth Alarm? Uit onderzoek is gebleken dat de merrie tijdens de persweeën gedurende korte of langere tijd volledig op de flank gaat liggen. In deze totale zijligging kan de merrie de hevige persweeën opvangen en de uitdrijvende kracht bevorderen. Birth Alarm is gebaseerd op dit fysiologische verschijnsel.
Aan de andere kant kunnen juist ook bij een 'maiden merrie', dus een merrie die voor de eerste keer een veulen krijgt, alle voortekenen achterwege blijven, vooral het 'opuieren', waardoor menig fokker 's ochtends door een veulen verrast wordt.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Wil je magere paarden dikker krijgen, begin je te onderzoeken of het paard voldoende ruwvoer heeft binnen gekregen. Goed ruwvoer (hooi, kuilhooi en/of gras) is altijd de basis van het rantsoen. Weeg de hoeveelheid ruwvoer en controleer of dit minimaal 1 tot 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag is.
Laat een paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs maximaal 1 uur. Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden.
Scheve calcium/fosfor verhouding
De ideale calcium/fosfor verhouding is 2:1, maar bij luzerne is deze 4:1. Er zit dus vier keer zoveel calcium in als dat er fosfor in zit. Een scheve calcium/fosfor verhouding kan problemen veroorzaken bij de botontwikkeling van een paard.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
Je voert je paard op het oog, maar wel een bepaalde minimale hoeveelheid, namelijk 1-1,5 kg droge stof ruwvoer per 100 kilo lichaamsgewicht paard. In andere woorden voor een paard met een gewicht van 600 kilo heb je dagelijks 7 tot 10 kilo hooi of 9 tot 14 kilo kuilvoer nodig.