Voor een volwaardige melkvervanger komt sojamelk het dichtst in de buurt. Dit komt door het eiwitgehalte en de aanwezigheid van alle essentiële aminozuren. Maar ben je op zoek naar een optie met weinig calorieën, dan is amandelmelk een goede keuze.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.
Soja is een van de weinige plantaardige eiwitbronnen met die eigenschap. Verrijkte sojamelk, met toegevoegd calcium en vitamine B12, is daarom de meest voedzame optie.
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk.Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Vergeleken met havermelk bevat sojamelk meer calorieën, vet, eiwitten, kalium en ijzer, terwijl havermelk meer koolhydraten bevat . Beide kunnen een gezonde en smakelijke keuze zijn, afhankelijk van uw voorkeuren en gezondheidsproblemen. Welke u ook kiest, kies voor ongezoete producten om uw toegevoegde suikerinname onder controle te houden.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Sojamelk is een goede optie als u geen zuivelproducten wilt, maar wel een eiwitrijk melkproduct wilt.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Soorten plantaardige melk
Sojamelk: Eiwitrijk, verlaagd LDL-cholesterol, en vaak verrijkt met B12. Amandelmelk: Licht verteerbaar en rijk aan antioxidanten, maar de teelt verbruikt veel water. Havermelk: Vezelrijk en goed voor de spijsvertering, ideaal voor lattes en cappuccino's.
De Alpro Soja kwam het beste uit de test. Het schuim is mooi gelijk verdeeld en de smaak van Alpro Soja is het beste te vergelijken met koemelk.
Havermelk heeft een neutrale smaak, maar amandelmelk laat volgens Alsema juist een sterke indruk achter. "Ik vind dat het de smaak van de koffie altijd heel bitter maakt. Amandelmelk is wel goed om te schuimen, maar een koffie met veel melk zou ik hier niet mee maken.
Amandelmelk is niet heel romig, bevat weinig eiwitten en is niet geschikt voor mensen met een notenallergie. Daarnaast is er veel water nodig voor de amandelboom.
Welke plantaardige melk is uiteindelijk het gezondst? Sojamelk en erwtenmelk zijn dan de winnaar. Het zijn de meest complete plantaardige melkvervangers. Andere soorten vegan melk hebben allemaal minder eiwitten, en sommige hebben nadelen als relatief veel suiker of vet.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes. Van deze plantaardige alternatieven weten we nog niet of ze op de langere termijn iets voor je gezondheid doen.
Naast een verbeterde darmgezondheid en een lager risico op hartziekten , kan het schrappen van koemelk uit uw dieet ook helpen om acne te verhelpen, aldus de American Academy of Dermatology Association. Het schrappen van zuivelproducten blijkt ook de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen bij sommige mensen te verminderen.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Vooral calcium, vitamine B2 en B12 moet je goed vervangen als je geen zuivel, zoals melk en kaas neemt.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Volgens onderzoek zijn dit de beste plantaardige melksoorten voor zure reflux: Amandelmelk is geweldig voor zure reflux vanwege de alkalische samenstelling. Dit helpt bij het verlagen en neutraliseren van het zuur in uw maag, wat uw reflux verlicht.
Van de plantaardige opties komt sojamelk het dichtst in de buurt van het voedingsprofiel van koe- en geitenmelk. Veel plantaardige melksoorten bevatten minder verzadigd vet en calorieën dan koemelk. Maar het productieproces vernietigt vaak de delen van de plant die voeding leveren en voegt veel nieuwe ingrediënten toe.
Vroeg of laat zullen de delen die verkalkt zijn minder goed of zelfs niet meer werken. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat te veel calcium kan zorgen voor nierstenen. Nogmaals: bij een bakje kwark in de ochtend is er zeker geen reden tot paniek.
Vetvrije en 1% vette melk leveren iets meer voedingsstoffen dan volle melk en 2% vette melk en bevatten veel minder vet, verzadigd vet, cholesterol en calorieën. Voor volwassenen: twee tot drie porties vetvrije of magere zuivelproducten per dag.Voor kinderen, twee tot tweeënhalve portie per dag .