Je wilt namelijk een mooi lobbig microfoam met zo klein mogelijke luchtbelletjes. Dat blijft ook veel langer in tact en lekker. Dus ga voor vette melk.Mag of wil je geen vet, ga dan liefst voor halfvolle in plaats van magere melk.
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art.
Je kunt magere, halfvolle of volle melk , biologische, lactosevrije en notenmelk gebruiken om een geweldig schuim te krijgen. Als je een beginner bent, is magere of halfvolle melk misschien de beste optie voor gemakkelijk opschuimen. Maar wat betreft smaak is volle melk over het algemeen het beste type melk om op te schuimen.
De melk die wij adviseren is verse volle melk. De smaak van volle melk is wat ons betreft de lekkerste combinatie met koffie. Het volle romige van de melk combineert uitstekend met een espresso. Ieder merk melk heeft ook zo zijn eigen smaak.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Tips voor opschuimen van melk
Halfvolle melk verandert te snel in schuim, terwijl volle melk een hogere dichtheid houdt. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte in de kan overlaat zodat de melk niet overstroomt terwijl je het volume vergroot. Laat het stoompijpje voor en na gebruik even blazen.
Het vetgehalte van de melk speelt een rol bij het bepalen hoe romig het schuim zal zijn, terwijl de eiwitgehaltes cruciaal zijn voor het stabiliseren van het schuim. Dat gezegd hebbende, te veel of te weinig van beide kan de zaken verergeren .
Uit de test bleek dat de volle melk onze favoriet is. Deze melk geeft een mooie presentatie, een lichte en romige geur, de smaak is lekker en het schuim blijft mooi op zijn plaats.
Volgens de Consumentenbond is de Philips Senseo CA6500 de beste melkopschuimer. Deze melkopschuimer wordt erkend voor zijn uitstekende prestaties, gebruiksgemak en de kwaliteit van het melkschuim dat het produceert. Op de tweede plek staat de Severin SM 3582 die in onze lijst op nummer drie staat.
Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het schuim dan magere melk. De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is.
Magere melk : Magere melk schuimt moeiteloos op wanneer het wordt opgeschuimd, en produceert grotere bellen dan zijn vettere tegenhangers. Nadat u zachtjes op de beker met uw melk op het aanrecht tikt, houdt u een prachtig rijk schuim over dat zeer stabiel is en zijn schuimigheid heel lang behoudt.
Waar moet je op letten met het kopen van een melkopschuimer? Capaciteit: de grootte van de melkopschuimer bepaalt hoeveel melk je tegelijkertijd kunt opschuimen. Voor een enkele cappuccino heb je aan een kleine opschuimer genoeg, maar als je meerdere kopjes moet bedienen, is een grotere capaciteit handig.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
Alle soorten melk kunnen schuim produceren, ongeacht hun vetgehalte . Het is niet zozeer de hoeveelheid als wel de kwaliteit van het schuim die sterk zal verschillen van het ene type melk tot het andere.
OVERDENKINGEN VOOR JE MELK KEUZE EN SCHUIMLAAG:
De melk moet koud zijn (uit de koelkast) op zo'n 2-5 graden maximaal! De beste melk om te schuimen bevat veel eiwitten (maar ook meer lucht in het schuim). Vettere melk schuimt minder vol maar hecht wel beter de koffie aan de mico bolletjes van je schuim.
Als je streeft naar de perfecte schuimlaag voor je cappuccino, is het belangrijk om volle melk te gebruiken. De reden hiervoor is dat volle melk zorgt voor een betere textuur en smaak van de schuimlaag. Dit komt omdat volle melk een hoger vetgehalte heeft, wat resulteert in een romiger en steviger schuim.
Plaats een pan op het vuur en laat de melk opwarmen totdat er flink wat damp vanaf komt maar zorg dat het niet begint te koken. Zet het vuur uit en houdt de pan wat schuin, begin dan met een garde op hoge snelheid een 'klopbeweging' te maken. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe dikker je schuim zal worden.
Koemelk is een klassieker in de horeca, verkrijgbaar in houdbare en verse varianten. Door het hoge vetpercentage biedt het een romige smaak en een perfecte schuimstructuur voor latte art. Houdbare melk schuimt doorgaans gemakkelijker op en zorgt voor een glanzend cappuccino-oppervlak.
Je kunt ook schuim maken met een cafetière ! Verwarm je havermelk en voeg het toe aan je lege cafetière, pomp de zuiger dan op en neer totdat je een goede hoeveelheid schuim ziet. Nogmaals, de kwaliteit van het schuim zal niet zo goed zijn als met een melkopschuimer, maar het stelt je nog steeds in staat om thuis een schuimige koffie te hebben.
Voor goed melkschuim voor een koffie zijn eiwitten en het vet in de melk belangrijk. Zo geeft volle, houdbare melk het beste schuim.
Probeer het volgende om het probleem te verhelpen: - Zorg ervoor dat de stoomfunctie is geselecteerd op het bedieningspaneel . - Zorg ervoor dat de stoomknop volledig open staat. - Controleer of de melkpijpjes helemaal schoon zijn en geen melkresten bevatten.
U kunt ook suiker, vanille of kaneel direct in de opschuimer doen om wat zoetigheid of smaak aan uw melk toe te voegen . Het is beter om het toe te voegen voor het opschuimen, zodat het tijdens het opschuimen door de melk heen wordt opgenomen. Zorg ervoor dat u de opschuimer niet te vol doet.
Wel is het zo dat de ene melk makkelijker opschuimt dan de andere. In volle koemelk zit zo'n 3,5% vet, in halfvolle koemelk zit 1,5% vet en magere melk bevat slechts 0,5% vet. Vette melk zorgt voor een romige smaak en fluwelig mondgevoel. Hoe meer vet er in de melk zit, hoe zachter de koffie zal smaken.