Het beste cacaopoeder kiezenOf je nu een heerlijke chocoladereep laat smelten in warme melk of wat cacaopoeder toevoegt aan je tas amandelmelk, er zijn verschillende mogelijkheden om op een koude winterdag een kop warme chocomelk te drinken.
Waar kun je rauwe cacao voor gebruiken
Zo is het een heerlijke en gezonde toevoeging van je smoothie, yoghurt of kwark en kun je er ook lekker mee bakken. Door het bakken en de verhitting, verliest de rauwe cacao wel een aantal goede voedingsstoffen. Rauwe cacao is ook verkrijgbaar in de vorm van cacaonibs.
Meng het met je favoriete fruit, melk of yoghurt voor een smakelijk en gezond drankje. Een lepel cacaopoeder verandert een simpele pindakaas smoothie in een chocolade genot. Warme chocolademelk is een andere klassieke keuze die heerlijk is tot de laatste slok.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Rauwe cacao is een stemmingsverbeteraar, antidepressivum en ondersteunt een goede nachtrust, omdat het fundamentele neurotransmitters voor de hersenen bevat, zoals tryptofaan. Rauwe cacao helpt ons om ons gelukshormoon serotonine aan te maken, wat ook belangrijk is voor de productie van ons slaaphormoon melatonine.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder.
U kunt cacao in uw dieet opnemen door pure cacaopoeder toe te voegen aan smoothies en warme dranken of door wat pure chocolade te eten die weinig suiker bevat. Het is de moeite waard om te vermelden dat u waarschijnlijk wat koppen over chocolade en zware metalen hebt gezien, waarbij sommige merken er meer bevatten dan andere.
Jazeker! Hoewel het niet zo romig en rijk is als klassieke warme chocolademelk, kun je in plaats van melk water gebruiken om jezelf te verwennen met een mok heerlijke warme chocolademelk .
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Rauwe cacao, en dus ook cacao nibs en rauwe cacaopoeder bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, koper, ijzer, zink en antioxidanten. Omdat een deel van de voedingsstoffen er bij het verhittingsproces verloren gaat, is rauwe cacaopoeder dus gezonder dan cacaopoeder van (zacht) geroosterde cacaobonen.
Het wordt aanbevolen om 1 tot 2 eetlepels per dag te consumeren, wat ongeveer 5 tot 10 gram rauwe cacaopoeder is. Als u echter wilt profiteren van de antioxidanten die aanwezig zijn in cacao, kunt u de dosis licht verhogen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het theobromine en een beetje cafeïne bevat.
Hartaandoeningen: Cacao bevat cafeïne. De cafeïne in cacao kan bij sommige mensen een onregelmatige hartslag veroorzaken en moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij mensen met hartaandoeningen . Diabetes: Cacao lijkt de bloedsuikerspiegel te kunnen verhogen en kan de bloedsuikerspiegelcontrole bij mensen met diabetes verstoren. Diarree.
Cacao herstelt de lipide laag van de huid en versterkt de huidbarrière, waardoor de huid de vochthuishouding beter kan reguleren. Zo blijft je huid goed gehydrateerd. Rauwe cacao poeder kan een sinaasappelhuidje verminderen, doordat het de huid verstevigt en dode huidcellen afbreekt.
Strooi cacaopoeder over een kom met vers fruit . Zoek een recept voor gezond chocoladebrood met ingrediënten als rauwe cacaopoeder, speltmeel, eieren, kokosmelk, rauwe honing en pistachenoten. Voeg cacaonibs toe als je een smoothie of granola maakt, of strooi ze over je havermout.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Maar, hoeveel kun je er nu het beste van eten om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen? Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Personen die momenteel SSRI-antidepressiva, medicijnen tegen lage bloeddruk of chemotherapie gebruiken, mogen niet meer dan een meditatiedosis drinken. De combinatie van medicatie en cacao kan bijwerkingen veroorzaken bij hogere doses.
In cacao zitten specifieke antioxidanten, namelijk flavanolen. Volgens het Voedingscentrum heeft het innemen van elke dag 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Ook zouden flavanolen diabetes kunnen voorkomen en een gunstig effect hebben op het hart.
Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je de effecten van de cacao begint te merken. Als je gevoelig bent, kan het zijn dat je het gelijk voelt. Dus mediteer dan en voel die verbinding.
Om het te emulgeren, moet je het vloeibaar maken door de chocolade te smelten, bijvoorbeeld au bain-marie . Het idee is om het heter te maken dan het belangrijkste smeltpunt, dat rond de 95°F (35°C) ligt. Zoals altijd bij het maken van chocolade en gebak, is het van vitaal belang om de temperatuur van het mengsel nauwkeurig en constant te controleren.
Traditioneel wordt 100% pure cacao (poedervorm of vlokken) gemengd met warm water en kruiden.Met een kleine blender mix je het geheel tot er een dikke laag schuim ontstaat. Als pure cacao iets te intens voor je is, voeg dan wat honing, ahorn, agave of rietsuiker toe om het te zoeten. Kokosolie maakt de smaak zachter.
Cacaopoeder is het resultaat van het malen van cacaobonen tot een fijn poeder. Het wordt vaak gebruikt in bakrecepten en warme dranken. Cacao nibs daarentegen zijn kleine stukjes gefermenteerde, gedroogde en gebroken cacaobonen. Ze worden vaak gebruikt als topping voor desserts, smoothies en ontbijtgranen.
Meng gewoon 1 eetlepel rauwe cacaopoeder met een kopje warme notenmelk of kokosmelk . Het is beter om het in een kleine pan op het fornuis te verwarmen dan in de magnetron. Je hebt de mogelijkheid om 1/4 theelepel vanille of 1-2 theelepels van een onbewerkte zoetstof toe te voegen, zoals rauwe honing, yaconsiroop, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of stevia.
Cacaopoeder wordt gemaakt van gemalen en geroosterde cacaobonen. Welk soort cacaopoeder is het gezondst? Natuurlijke cacaopoeder bevat meer antioxidanten dan bewerkte cacaopoeders.
Over het algemeen geldt als vuistregel dat als je meer gefocust bent op voedingsstoffen en antioxidanten, je voor cacao kiest; maar als je minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kies dan voor cacaopoeder of pure chocolade . Wat je ook koopt, let op de hoeveelheid vet en suiker die is toegevoegd.