Zuid: de ideale oriëntatie voor het huis en de tuin, op het zuiden! Het is zonder twijfel de beste en meest lichte kant, en als de tuin aan deze kant ligt, dan is er bijna de hele dag volop natuurlijk licht.
Je hebt het misschien wel eens mensen horen zeggen: een tuin op het zuiden is het beste. Bij het kopen van een woning wordt de ligging van de tuin ten opzichte van de zon vaak zelfs als een van de doorslaggevende factoren meegewogen in de eindbeslissing.
Alle richtingen waarin een tuin gelegen is, hebben voordelen en nadelen. Een tuin op het noorden krijgt weinig zon (tenzij hij erg lang is), maar biedt wel in de zomer voldoende schaduw. Een tuin op het oosten biedt een heerlijke zonnige ontbijtplek maar zal 's avonds geen zon meer hebben.
De zon komt op in het oosten, dus dat betekent dat je met een tuin op het oosten heerlijk kunt genieten van het ochtendzonnetje! Ideaal dus als je een ochtendmens bent en je graag buiten ontbijt tijdens de opkomende zon in je tuin. Gedurende de dag draait de zon langzaam weg uit je tuin.
Met een tuin op het noorden heb je dus vlak achter je huis vrijwel de hele dag schaduw, maar zal je achterin je tuin wel zonlicht krijgen en ook in de ochtend en avond nog redelijk wat zonlicht in je tuin ontvangen. Ook voor tuinen op andere richtingen geldt dat de zoninval kan variëren op een dag en per seizoen.
Een tuin op het noorden heeft het grootste deel van de dag weinig tot geen zonlicht en veel schaduw. Hoewel de tuin achterin, van mei tot oktober nog behoorlijk wat avondzon kan krijgen. Helemaal wanneer je een diepe tuin en laag huis hebt, zal je zien dat je ook overdag achterin de tuin zonlicht zal hebben.
De zon komt op in het oosten, draait in de middag naar het zuiden en gaat onder in het westen.
Een dak op het oosten is prima geschikt voor zonnepanelen. De opbrengst zal wat lager zijn dan bij een dak op het zuiden. Zonnepanelen op het oosten wekken gemiddeld 20% minder energie op. De helling van uw dak speelt hierbij een belangrijke rol.
In Keetmanshoop in het zuiden van Namibie schijnt de zon gemiddeld 3.870 uur. Dat komt neer op 87 procent van de tijd. De zomers zijn er erg warm en de winter gewoon warm. Met 350 zonnige dagen, schijnt de zon er vrijwel onafgebroken.
Een balkon op het zuiden willen de meeste zonaanbidders, want daar kunnen ze van de meeste zon genieten. Hier kunt u thuis bruin worden en van koele drankjes genieten. Daarom is een balkon op het zuiden ideaal om te zonnebaden. Voor uitgebreide zonnebaden is een comfortabele ligstoel het juiste meubilair.
Als je een achtertuin hebt die op het westen ligt, dan zal je tuin in de ochtend grotendeels in de schaduw liggen, maar zal je 's middags en 's avonds volop zon in je tuin hebben.
Bij een tuin op het westen zijn de ochtenden wat schaduwrijker maar de avond zijn weer vrij licht. Vind je het heerlijk om na een dag werken 's avonds nog lekker te genieten van de laatste warme zonnestralen en de warmte die het huis uitstraalt dan is een tuin op het westen de juiste keuze.
Bij een tuin op het zuidoosten heb je de hele dag zon, aan het einde van de middag verdwijnt de zon pas achter je huis. Heb je een diepe tuin of een lage woning? Dan schijnt de zon misschien zelfs de hele dag in je tuin.
Heb je een tuin op het noordwesten, dan ligt je tuin dus voor een gedeelte op het noorden en voor een gedeelte op het westen. Voor een tuin die meer westelijk ligt betekent dit dat de zon vaak aan de rechterkant van de tuin schijnt. Een tuin die meer op het noorden ligt heeft de meeste zonnestralen achterin de tuin.
Ruimtes waar u vooral 's morgens verblijft, kunnen best naar het oosten gericht worden, zodat u opstaat met de zon. 's Avonds zit u best in het westelijke gedeelte van uw woning om te genieten van de avondzon. Behalve de oriëntatie van de ruimtes op de verdieping, kan u ook rekening houden met de verliesoppervlakte.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
En de winnaar is: Bergen! Deze Noorse plaats krijgt jaarlijks gemiddeld maar 1187 zonuren. Dat is slechts 3 uur per dag.
Zuid: de ideale oriëntatie voor het huis en de tuin, op het zuiden! Het is zonder twijfel de beste en meest lichte kant, en als de tuin aan deze kant ligt, dan is er bijna de hele dag volop natuurlijk licht.
Zonnepanelen werken het best bij directe instraling van de zon. De opbrengst is dus het hoogst op een zonovergoten dag zonder bewolking en als de zon loodrecht op de panelen schijnt.
Op een schuin dak: De oriëntatie van de zonnepanelen is meestal vrij duidelijk op een schuin dak: een oost-west stand is meest ideaal. Is het dak eer naar het noorden gericht? Dan zal de opbrengst iets minder zijn.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
Probeer het dan eens 's avonds. Om 18.25u staat de zon precies in het westen en vanaf dat moment valt er dus weer zonlicht op een noordgevel.
De zon komt 's ochtends aan de kust op vanuit de zee en gaat 's avonds onder in de zee. Rond 21 december (de start van de astronomische winter) krijgen we een heel ander plaatje. De zon komt (erg laat) op in het zuidoosten (azimut 125°). 's Middags reikt hij ongeveer 16 graden boven de horizon in het zuiden.
In de zomer is de schaduw ongeveer de helft van de hoogte van het object dat schaduw geeft. Dit object kan je huis zijn, maar ook een schutting of een boom. In de winter zijn de schaduwen langer. Dan vermenigvuldig je de hoogte van het object dat schaduw geeft met 2,5.