Bekende veroorzakers van nachtelijke spierkrampen zijn onder andere op de tenen of op hoge hakken lopen. Ook extreem spiergebruik door bijvoorbeeld sporten is een oorzaak, maar ook neurologische afwijkingen of gebruik van medicatie kunnen nachtelijke spierkrampen uitlokken.
Tekort aan voedingsstoffen: bij een ontoereikende bloedvoorziening naar de spieren of te weinig mineralen in de voeding, kan er een tekort aan voedingsstoffen in de spieren ontstaan. Onvoldoende magnesium, calcium of kalium kunnen zorgen voor spierkramp in de benen.
Een tekort aan magnesium kan inderdaad de oorzaak zijn van vervelende krampen in je spieren. Het gebruik van een supplement is het proberen waard. Let hierbij wel op dat de maximaal veilige dosis voor magnesium uit supplementen en verrijkte voedingsmiddelen 250 milligram per dag is.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Relatief onschuldig, maar toch enorm vervelend, zeker midden in een wedstrijd. Gelukkig is het gemakkelijk te voorkomen én te verhelpen. Lees hier wat je kunt doen bij kramp. Kramp is het voortdurend samentrekken van een spier.
Watermeloen
Ze hebben een hoog kalium- en vitamine B6-gehalte, waardoor ze super effectief zijn tegen spierkrampen. Watermeloenen helpen je lichaam om eiwitten beter te absorberen. Eet dus een paar minuten voor je training een stuk watermeloen en je spieren zullen je dankbaar zijn!
Bananen zitten vol met kalium en worden vaak gezien als hulpmiddel tegen kramp, maar er is heel weinig bewijs dat het echt werkt. De meeste mensen hebben meer dan genoeg natrium (zout) in hun normale voedingspatroon.
Dit onderzoek heeft een aanwijzing opgeleverd dat spierkrampen kunnen voorkomen als bijwerking na het gebruik van langwerkende inhalatie-β2-sympathicomimetica, kaliumsparende diuretica en thiazidediuretica. Deze geneesmiddelen zouden nachtelijke spierkrampen die bij ouderen vaak voorkomen, mogelijk kunnen verergeren.
Kalium vind je in bananen en sinaasappels. Amandelen en avocado's vormen dan weer een goede bron van magnesium. Calcium haal je bijvoorbeeld uit melkproducten en spinazie. Deze mineralen zijn broodnodig voor je spieren en helpen ze te herstellen na een kramp.
Veel mensen zweren bij zo'n stuk zeep onder de lakens om rusteloze benen en nachtelijke spierkramp tegen te gaan, waarbij de ouderwetse Sunlight zeep nog het beste zou werken. Je legt de zeep - zonder verpakking - onder je laken op het matras en je klachten verdwijnen.
Spierkrampen ontstaan door een gebrek aan magnesium en een toename van calcium in de spieren. Magnesium ontzuurt spiercellen na een intensieve training. Via de huid wordt de magnesium snel en diep in de cellen opgenomen. Na enkele minuten doet het zijn werk en voel je de ontspanning.
Voor magnesium tegen spierkramp adviseren wij in eerste instantie magnesiumtauraat. Dit is magnesium gebonden aan het aminozuur l-taurine. Dit zwavelhoudend aminozuur is uitermate geschikt om als verbinding te dienen, aangezien taurine tevens een groot aantal functies vervult in het handhaven van de gezondheid.
Als je vaak last hebt van kramp, kan het goed zijn om eens na te gaan of je voldoende vocht, magnesium en calcium binnenkrijgt. Magnesium en calcium zijn mineralen die een grote rol spelen bij de spiercontractie. Calcium zorgt voor het aanspannen van de spier terwijl magnesium voor het ontspannen van de spier zorgt.
Maar een factor die het risico op kramp kan verhogen waar vaak niet bij stilgestaan wordt, is cafeïne. Doordat spieren receptoren (soort van ontvangers) hebben waaraan cafeïne zich kan binden, is het risico op kramp groter bij mensen die veel koffie drinken.
Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.
Antwoord: Een tekort aan magnesium is inderdaad een mogelijke oorzaak van spierkrampen. Magnesium is, net als calcium, nodig voor een goede werking van de spieren. Tekorten zijn zeldzaam, omdat magnesium in veel voedingsmiddelen zoals melk, vlees, graan en groente zit.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
Door elke dag voldoende vitamine D op te nemen, voorkom je slaapproblemen en daar wordt je nachtrust logischerwijs alleen maar beter van. Vitamine D kan de slaap gedeeltelijk beïnvloeden door te helpen bij het reguleren van je biologische klok, zodat je dagelijkse slaapcycli synchroon loopt.
Door bijvoorbeeld intensief te sporten maar ook door veel stress stijgt de magnesiumbehoefte. Gebruik je supplementen; probeer dan onder de aanvaardbare bovengrens, gesteld door het Voedingscentrum, van 250 mg per dag te blijven.
Minder bekend is dat magnesium ook enorm kan helpen bij slaapproblemen. Magnesium helpt om het lichaam en de hersenen te ontspannen en dat is precies wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Ons lichaam kan magnesium niet zelf maken en moet het dus uit voeding halen.
Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er een tekort aan magnesium is dan zal dit proces minder goed functioneren. Zodra mensen veel vitamine D3 toegediend krijgen omdat zij een tekort hebben, dan valt suppletie met magnesium aan te raden.