Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid.
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid. Uiteindelijk krijgt zo'n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker, baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei!
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
De kosten sterilisatie hond kunnen hoog oplopen. De kosten hiervan lopen uiteen vanaf ongeveer €300,- tot €650,- inclusief medicatie en nazorg. Onderstaande tabel geeft een globaal overzicht van de minimale en maximale kosten die u kunt verwachten, toegespitst op het gewicht van uw hond.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Rust: om de hond te laten herstellen en de wond te laten genezen is een rustperiode nodig, meestal 10-14 dagen. Uitlaten aan de riem en geen stokken of ballen gooien, maar na een paar dagen mag een wat langere wandeling wel als ze dat zelf wil.
Is sterilisatie hond pijnlijk? De eerste dagen na een sterilisatie kan de hond napijn hebben, ook al laat ze dat misschien niet merken. Geef haar daarom altijd de pijnstilling die de dierenarts mee naar huis geeft. Ook helpt pijnstilling bij een goede wondgenezing.
Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo'n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen.
Dit houdt in dat ze op haar rug gedraaid wordt, daarna wordt ze geschoren en gewassen. Als laatste wordt de huid gedesinfecteerd. Als ze helemaal klaar is voor de operatie wordt ze naar de operatiekamer gebracht. De daadwerkelijke sterilisatie (dus eigenlijk een castratie) is een operatie van ongeveer 20 minuten.
Wat zijn de voordelen van steriliseren
Onder de invloed van hormonen, geproduceerd door de eierstokken, kan de hond 2 maanden na de loopsheid schijnzwanger worden.
Sterilisatie kan leiden tot een (beperkte) gedragsverandering. Doordat de hormoonspiegel verandert, kan een teefje rustiger worden of juist feller (mogelijk zelfs iets agressief).
Het is belangrijk dat hij/zij een warme plek heeft waar hij/zij rustig bij kan komen.Ga in het begin regelmatig kort en aangelijnd met uw hond naar buiten zodat hij/zij zijn behoeftes kan doen. Maak de eerste dagen geen lange wandelingen. Geef in principe geen voer de avond na de ingreep.
De belangrijkste redenen om een teef te steriliseren zijn: U wilt geen pups. U wilt geen loopse hond. U heeft veel last van de schijnzwangerschap van uw hond.
Bij iedere operatie kunnen zich problemen voordoen, ook bij sterilisatie. De ernstigste is het nabloeden uit de baarmoeder of eierstokstomp. In het ergste geval kan een hond hier aan dood bloeden, maar gelukkig komt dit bij een goede techniek zelden voor.
Honden krijgen na castratie vaak een verhoogde eetlust, terwijl ze juist minder gaan bewegen en dus minder energie nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat een hond na de ingreep vrij snel dikker kan worden, als u hem zijn normale eten blijft geven. Dit geldt zeker voor de eerste maanden na de ingreep.
De hechtingen zitten behalve in de huid ook in de diepere weefsellagen. Als uw hond kort na de operatie springt of een wilde beweging maakt, kunnen deze hechtingen uitscheuren. Het is dus belangrijk dat u uw hond zo rustig mogelijk houdt. Zij mag niet aan de wond zitten of likken.
Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico's die na sterilisatie kunnen optreden. Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid.
De eerste 10 -14 dagen moet de hond rustig gehouden worden. Dit houdt in dat de hond bij het uitlaten ALTIJD aangelijnd moet zijn. Het is absoluut NIET toegestaan om de hond te laten zwemmen.
In vrijwel alle gevallen mag uw kat op de dag van de ingreep weer naar huis. Ook mag uw kat dezelfde dag gewoon eten. Om te voorkomen dat uw kat aan de wond gaat likken of bijten, adviseren we uw kat tien tot 12 dagen een kraag of medische romper te laten dragen, totdat de hechtingen eruit zijn.
Re: pijn bij springen na sterilisatie
10 dagen rustig aan doen en zeker de hond NIET laten springen. Herstel duurt minimaal 10 dagen! Als met een aantal weken de hond nog steeds een gil geeft met springen dan zou ik naar de da gaan voor verder onderzoek.
8 tot 14 maanden
Ook vindt je hond het tijdens deze fase van de puberteit het allemaal een beetje spannend en ontwikkelt hij angsten – ook wel de angstfase genoemd en deze fase staat nog beter bekend als de moeilijkste leeftijd van je hond.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Uw puppy wordt een volwassen hond op de volgende leeftijd: Zeer kleine rassen (4 kg): 8 maanden. Kleine rassen (5 - 10 kg): 10 maanden. Middelgrote rassen (11 - 25 kg): 12 maanden.