Welke kit gebruik je voor de badkamer? Sanitairkit is erg elastische siliconenkit, en wordt wordt voornamelijk gebruikt in vochtige ruimtes. Het is namelijk goed bestand tegen schimmel en vocht. Het is daarom de ideale kit voor de badkamer en het toilet.
Siliconenkit. Deze kit wordt wel eens verward met sanitairkit, maar is meer geschikt voor de drogere ruimtes. De kit is minder elastisch dan sanitairkit. Kijk op de verpakking of de kit overschilderbaar is.
Voor een badkamer heb je een siliconenkit nodig. Een siliconenkit is waterafstotend en schimmelwerend. Maar een siliconenkit is ook blijvend elastisch. Dit betekent dat de kit meebeweegt wanneer nodig en hierna terug keert naar de oorspronkelijke staat.
Siliconenkit is een zeer elastisch materiaal. Het hecht zeer goed op vrijwel alle gladde oppervlakken. De elasticiteit voorkomt scheuren van de voegen door beweging van de ondergrond. Bovendien is het enorm water-, schimmel- en verouderingsbestendig.
Acrylkit-W is puur wit en overschilderbaar na volledige uitharding.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Acrylaatkit droogt sneller dan siliconenkit en is overschilderbaar, deze kit is minder elastisch en waterweren dan siliconenkit. Voor in de badkamer kan je dus het best siliconenkit gebruiken, ook blijft deze vele male elastischer bij uitharding.
Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.
Doe onverdunde waterstofperoxide in een sprayflesje en spray de aangetaste kit goed in. Laat het een paar uur weken en veeg het daarna droog met een doek. Voilà, je schimmel is voorlopig weg!
Meng één deel schoonmaakazijn met één deel water. Breng het met een spuit aan op de kitranden. Het maakt niet uit of je andere oppervlakken raakt met het azijnmengsel: ook die zullen er stralend schoon van worden. Laat het een uur intrekken en neem dan af met een spons.
Siliconenkit Glas is bij uitstek geschikt!
Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.
Op sommige kunststoffen ondergronden, zoals acryl, plexiglas (perspex) en polycarbonaat, kan zuurhoudende kit niet goed hechten. Op dergelijke ondergronden kan je beter een zuurvrije kit gebruiken, want die hechten wel goed op deze materialen.
Voor deze klus gebruikt u siliconenkit voor sanitair want die is speciaal ontwikkeld voor toepassingen in de badkamer. Sanitairkit hecht uitstekend in vochtige ruimtes, let dus op dat u echt deze soort kit gebruikt!
Witte azijn is een uitstekende manier om zwarte schimmel in de badkamer te verwijderen. Giet enkele scheutjes azijn in een spuitfles en spuit het op de plekken waar schimmel zichtbaar aanwezig is en laat hierna twee uur inwerken.
Pas op!
Azijn en siliconen gaan namelijk niet goed samen. Veel randen in de badkamer zijn afgedicht met siliconenkit. Hier kan schoonmaakazijn veel schade aanrichten. Niet doen dus!
Maak dan een oplossing van soda (6 – 10 gram op een liter water) en spuit hiermee de schimmelplekken in. Laat het even intrekken en probeer vervolgens de schimmel weg te borstelen met een harde borstel. Herhaal zo nodig dit proces.
Opnieuw kitten over het bestaande kitwerk, is frotwerk met een 10. Het beste is om de oude kit te verwijderen, goed schoonmaken, en opnieuw afkitten. Gebruik ook een afstrijk houtje of schuin afgesneden pvc buis om de kit mooi strak af te werken nadat je er wat zeepsop hebt opgespoten.
Waardoor ontstaan scheuren in kit? Door een verkeerde kit te gebruiken, kan er beweging ontstaan tussen de bouwmaterialen. Hier kan de kit niet bestand tegen zijn. Bij dilatatievoegen moet er rekening worden gehouden met de breedte van de voeg en de beweging die er kan ontstaan door temperatuurschommelingen.
Hoe vaak moet je kit vervangen? Goed aangebrachte, hoogwaardige kit gaat zo'n 5-7 jaar mee, maar het is ook afhankelijk van de ruimte en de omstandigheden. In vochtige ruimtes is kit eerder aan vervanging toe, zeker als de kit niet na elk gebruik wordt gedroogd.
Vooral op plaatsen waar schimmel niet gewenst is, zoals in het toilet of de badkamer, wordt siliconenkit gebruikt. Siliconenkit staat daarom ook wel bekend als sanitairkit. Een andere soort is acrylaatkit. Deze afdichtingskit kunt u zowel buiten als binnen gebruiken.
Je kunt witte of transparante kit kopen, maar je kunt ook siliconenkit kopen in een kleur die bij de rest van jouw badkamer past. Voor het mooiste eindresultaat kies je altijd een kleur kit die bij het interieur van de ruimte past, ook als dit een andere kleur is dan transparant of wit.
Acrylaatkit: voor het dichten van naden, kieren, voegen en scheuren in een verscheidenheid aan oppervlakten, zoals kozijnen, muren, trappen en ramen. Het kan zowel binnen als buiten worden toegepast en kan worden overgeschilderd. Siliconenkit: met siliconenkit kunt u gebruiken voor alle bouwafdichtingen.