N1 BA zijn begrippen uit het Belgische "Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen". Dit is een Nederlands Politie forum.
Aanhanger trekken met rijbewijs BE
Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen); onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).
Met het rijbewijs B plus mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig. Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullende test.
B-rijbewijs - ≤ 3.500 kg
Bij voertuigen met een toegestane maximummassa tot en met 3.500 kg is rijbewijs B voldoende. Hierbij geldt dat je een motorvoertuig mag besturen dat geschikt is voor het vervoeren van maximaal 8 personen (exclusief bestuurder).
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Welke voertuigen vallen onder categorie B1? De categorie B1 geldt voor vierwielers die aan de volgende eisen voldoen: Maximaal 400 kg exclusief passagiers en bagage. Bij bestemming goederenvervoer: maximaal 550 kg exclusief accu bij elektrische voertuigen.
Rijden met een aanhanger
Dan heeft u in sommige gevallen een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig. Dit is het geval als: het gewicht van de aanhanger of oplegger meer is dan 750 kilo, en. het gewicht van de auto en de aanhanger samen meer is dan 3.500 kilo.
U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.
Vanaf 18 jaar (of vanaf 17 jaar onder begeleiding in het kader van 'het experiment 2toDrive' ) mag u met rijbewijs B vierwielige motorvoertuigen op vier wielen met een maximale massa van niet meer dan 3.500 kg besturen, die niet zijn ingericht voor het vervoer van meer dan 9 personen (inclusief bestuurder).
Om een vrachtwagen te besturen, heeft u een vrachtwagenrijbewijs (groot rijbewijs) nodig. Voor zwaardere vrachtwagens is dat rijbewijs C. Voor lichtere types is rijbewijs C1 voldoende.
Het C1-rijbewijs is een nieuwe categorie en bedoeld voor lichte vrachtwagens en campers (tussen 3.500 kg en 7.500 kg). Met een rijbewijs C1 mag u een aanhanger of oplegger tot 750 kilo (toegestane maximummassa) aan uw vrachtwagen koppelen.
Met een rijbewijs BE mag u:
een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen)
Met een rijbewijs C mag een leerling vanaf 19 januari 2013
Een motorrijtuig besturen van meer dan 3500 kg en voor maximaal 8 personen (hemzelf niet meegerekend). Een aanhangwagen of oplegger met een gewicht van maximaal 750 kg achter uw voertuig voorttrekken.
Wat kost het praktijkexamen auto met aanhangwagen? In 2022 kost dit examen bij het CBR € 122,50. Dit bedrag maakt je rijschool over aan het CBR.
Het rijbewijs B + code 96 laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.
Het CBR, de instantie die de rijbewijzen regelt, stelt dat je voor het halen van je rijbewijs voor vrachtwagens eerst je autorijbewijs moet hebben, namelijk rijbewijs B. Makkelijk te onthouden want een vrachtwagen rijbewijs is rijbewijs C. Dus C voor B halen kan niet, net als het alfabet is het eerst B, dan C.
De afgiftedatum bij u is 04-06-2015 (4a). Uw rijbewijs is geldig tot 09-07-2020 (4b). Dat is de dag dat u 75 jaar wordt. Dus uw rijbewijs moet verlengd worden vóór 09-07-2020.
Het C-rijbewijs mag behaald worden vanaf 18 jaar, mits men de beschikking heeft over een geldig B-rijbewijs. Om met een aanhangwagen/oplegger te rijden die zwaarder is dan 750 kg moet er een aanvullend rijbewijs worden gehaald, het CE-rijbewijs.
Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B-rijbewijs krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven. U moet het rijbewijs dan wel voor 1 juli 2025 vernieuwen. Bij vernieuwing van het rijbewijs na 2025 vervalt de T-bevoegdheid.
Wie een bus wil besturen met meer dan 8 zitplaatsen (exclusief de chauffeur), heeft een busrijbewijs nodig. Het D-rijbewijs is het 'gewone' busrijbewijs. Speciaal voor chauffeurs van kleinere bussen (maximaal 16 zitplaatsen) is er het D1-rijbewijs.
Motorrijbewijs voor gemotoriseerde driewieler
Voor het rijden op een gemotoriseerde driewieler heeft u ook een rijbewijs A nodig. Als de driewieler een maximum vermogen van 15 kW heeft, is een rijbewijs A1 nodig.
Rijbewijs B (Auto)
Als je het rijbewijs B behaald hebt na 1 mei 2011, mag je na 2 jaar een motorfiets van maximaal 125 cc besturen (maximaal vermogen van 11 kW/15 pk) met een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg. De enige voorwaarde is minstens 4 uur praktijkopleiding volgen in een rijschool.
BE rijbewijs praktijkexamen
De kosten zijn op dit moment bij het CBR € 315,25 euro. Bij onze ANWB eendaagse opleiding voor het BE rijbewijs zijn deze kosten voor het praktijkexamen inbegrepen in de pakketprijs.
Een bestuurder met rijbewijs categorie B mag met een voertuig altijd een aanhanger of oplegger met een toegestane maximum massa van ten hoogste 750 kg trekken.
Een BE-trekker heeft alleen een cabine en een koppelschotel om een aanhangwagen (BE-trailer) aan te koppelen. In de praktijk worden deze voertuigen ingezet voor het transport van goederen.