De Sikkens Rubbol Primer is de beste grondverf. Deze primer heeft de beste hechting op diverse ondergronden en heeft vullende eigenschappen. Hierdoor krijg je een zeer strak resultaat. De Rubbol Primer is online een stuk goedkoper dan in de fysieke winkel.
Op al geschilderd hout in slechte staat, dan gebruik je gewone grondverf. Op onbehandeld metaal dan gebruik je een grondverf voor metaal met roestwerende eigenschappen. Op onbehandeld kunststof, als hechtlaag, dan gebruik je kunststof primer (hechtprimer).
Het verschil primer en grondverf zit voornamelijk in de substantie. Grondverf zorgt ervoor dat het oppervlak egaal wordt gemaakt, door de grovere bestandsdelen in de grondverf. Ook kan de laklaag zo beter hechten. Een primer daarentegen zorgt weer voor een betere bescherming tegen roest en UV-stralingen.
Grondverf heeft in tegenstelling tot houtlak grovere bestanddelen die de poriën van het hout goed dichtstoppen. Als je grondverf gebruikt, zuigt het hout de lakverf niet op als een spons. Breng je eerst een primer aan en daarna houtlak dan heb je minder lakverf nodig.
De Sudwest Acryl Allgrund hechtprimer is wat ons betreft de beste universele watergedragen primer. Belangrijkste voordeel is dat deze grondverf geschikt is voor alle ondergronden, waaronder ook radiatoren. Al met al een prima, roestbestendige, hittebestendige en goed-dekkende grondverf!
Een grondverf zorgt ervoor dat de lak een betere hechting heeft op de ondergrond en wordt over het algemeen gebruikt op hout. Wanneer een grondverf is gemaakt voor andere ondergronden (bijvoorbeeld kunststof of metaal), dan spreken we van een primer.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.
Soms moet je eerst nog een tweede laag grondverf aanbrengen. Dit is alleen nodig als de ondergrond een felle kleur heeft die je goed wil afdekken. Ook slecht onderhouden hout dat vochtig is, heeft een tweede laag grondverf nodig. Vergeet de tweede laag grondverf niet licht op te schuren voordat je verder gaat.
Hoeveel lagen grondverf je exact nodig zal hebben, zal afhangen van zowel de ondergrond als de lak die je wilt gaan gebruiken. Soms is grondverf aanbrengen in één laag voldoende, andere keren zul je minimaal twee lagen aan moeten brengen. Grondverf 1 of 2 keer aanbrengen kan ook afhangen van het product zelf.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Is de ondergrond hout, dan gebruik je vrijwel altijd gewone grondverf. Door eerst te gronden en daarna af te lakken met een bijpassende aflak, zorg je ervoor dat de laklaag beter hecht aan de ondergrond. Ook 'vloeit' de verf mooier op een gladde, voorbewerkte ondergrond.
Als u in huis een hechtprimer nodig hebt om bijvoorbeeld u nieuwbouw deuren (opdekdeuren) of stalen kozijnen te schilderen, dan is het verstandig om een watergedragen hechtprimer of grondverf te gebruiken, deze ruiken niet zo sterk, zijn snel droog en zijn makkelijk in gebruik en overschilderbaar met vrijwel alle ...
Grondverf of primer is een basislaag voor schilderwerk. Dankzij deze grondlaag hecht verf of lak beter aan het oppervlak. Daarnaast vult grondverf het oppervlak eenvoudig en droogt het snel. Daardoor blijft het resultaat langer mooi en hoef je minder frequent te schilderen.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Men gebruikt doorgaans een watergedragen grondverf om binnenhout voor te bereiden op het aflakken. Een goede grondlak vormt de basis voor duurzaam eindresultaat. Een goede kwaliteit grondverf op waterbasis is vergelijkbaar met grondverf op terpentinebasis. Zo goed zijn watergedragen producten tegenwoordig.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Grondverf of primer in een regenachtige periode
Nadat je de primer of grondverf hebt aangebracht duurt het ongeveer 24 uur voordat het droog is. Om geen putjes en oneffenheden door de regen in je grondverf te krijgen moet het dus meerdere dagen droog zijn. Dus geen neerslag in de 24 uur na het aanbrengen.
Grondverf vult oneffenheden in het hout (butsen, kleine gaatjes e.d.) en zorgt voor een glad resultaat, na het aflakken. Dus grondverf is ook altijd een goed idee bij kleine oneffenheden. Wanneer je een donkere ondergrond hebt zou ik sowieso 2 lagen grondverf opzetten, wanneer ik in een lichte kleur wil aflakken.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
De beste buitenverf is van merken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol. Het zijn A-merken met hoogwaardige producten, waar ook professionele vakschilders graag gebruik van maken.
Schuren na grondverf: Ja, je kunt het beste schuren na grondverf. Zo wordt het te schuren object heb mooist en het gladst, zonder vlekken en rare plekken na het verven. Schuur het hout licht op, na dat de grondverf goed droog is. Dit schuren na de grondverf doe je om omhoog gekomen vezels weg te schuren.
Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar. Grondverf is van zichzelf een stuk dikker en gaat hierdoor minder lang mee dan een aflak.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.