Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie zijn gezond voor mensen met diabetes type 2 omdat ze laag zijn in calorieën, koolhydraten en suikers en juist rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel onverteerbare vezels en kunnen hierdoor helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Een vetarm dieet met koolhydraten en veel vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring of makreel) helpt om diabetes bij dikke mensen te voorkomen.
Paddenstoelen, spinazie, boerenkool, sojascheuten, selderij, broccoli, komkommer, bloemkool, radijsjes en asperges behoren tot de groenten met het laagste suikergehalte dat verkrijgbaar is. Zeevruchten, varkensvlees, rundvlees en kip zijn allemaal suikervrij. Ze zijn ook een belangrijke bron van eiwitten en omega-3-vetzuren.
Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie zijn gezond voor mensen met diabetes type 2 omdat ze laag zijn in calorieën, koolhydraten en suikers en juist rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel onverteerbare vezels en kunnen hierdoor helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
Zalm is misschien wel de meest aanbevolen vis voor diabetici , omdat het een van de meest overvloedige bronnen van omega-3-vetzuren is die je kunt eten. Het is hartig, vlezig en smaakvol, dus het is een heerlijk voorgerecht, vooral in combinatie met zoete en pittige sauzen.
Vezelrijke voeding, zoals paprika's, vertraagt de snelle opname van suiker in je bloedbaan. Vitamine C kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes type 2.
Ja, de vitaminen en antioxidanten in tomaten en kidneybonen versterken het immuunsysteem en dragen zo bij aan de algemene gezondheid en het welzijn van mensen met diabetes .
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Samenvatting: Doordat je met witlof vezels binnenkrijgt kan het eten van witlof leiden tot verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van de kans op diabetes type 2.
Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Eieren zijn een bron van hoogwaardige eiwitten die een nuttige rol kunnen spelen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel voor mensen met diabetes . Geniet van maximaal 12 eieren per week als onderdeel van een voedzaam dieet dat rijker is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten, en lager in sterk bewerkt voedsel.
Gerookte zalm kan ontstekingen verminderen, de oorzaak van veel chronische aandoeningen zoals kanker, colitis ulcerosa, diabetes en hartziekten .
Vette vis, zoals zalm, makreel en witte tonijn, is rijk aan omega-3-vetzuren. Deze gezonde vetten helpen verstopping van de slagaders te voorkomen . De American Diabetes Association raadt aan om twee keer per week vis te eten.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Groenten zoals rode bieten en wortels staan er ook om bekend een hoge glycemische index te hebben. Ze bevatten ongeveer 15 gram koolhydraten per portie. Deze voedingsmiddelen veroorzaken bloedsuikerpieken en vallen ook onder de groenten die diabetici moeten vermijden.
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte.
Kruisbloemige groenten (groenten uit de koolfamilie zoals broccoli, boerenkool en spruitjes) bevatten sulforafaan, een bioactieve verbinding die kan helpen bij het reguleren van de bloedglucose. Kooktip: Vergeet de stengels niet! Probeer ze in dunne plakjes te snijden en roerbak ze.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.