Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Cloer 6020 de beste eierkoker is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Cloer 6020 is de Severin EK3161.
Met de Perfo eierprikker van Gefu kost je dit geen enkele moeite. Het gaatje zorgt ervoor dat er lucht kan ontsnappen waardoor de schaal tijdens het kookproces minder snel kan breken. Deze eierprikker is gemaakt van glanzend RVS en is voorzien van een voet van kunststof.
Eierkoker: lekker zuinig
Maar zet je vaker gekookte eieren op tafel, dan is een eierkoker een milieuvriendelijk alternatief. Je verspilt met een eierkoker namelijk aanzienlijk minder water dan wanneer je een pan gebruikt en het elektriciteitsverbruik is portemonnee-vriendelijker dan de oven of op het gas.
Deze eierkoker van Blokker heeft een eierrekje die is voorzien van een eierprikker in de bodem. Daarnaast zit er een maatbeker bij om zelf te bepalen hoe jij je ei gekookt wil hebben: hard, gemiddeld of zacht. De eierkoker is uitgerust met een zoemtoon en een aan-/uitschakelaar.
Het eieren koken met een eierkoker is het alternatief voor het koken in een pannetje, en heeft als voordeel dat er niet op de tijd hoeft worden gelet omdat ze meestal vanzelf uitslaan als de eieren koken of dan een signaal afgeven. Het maximum aantal eieren dat in een keer gekookt kan worden is meestal 6 of 7.
De eierprikker voorkomt dat eieren tijdens het koken barsten. Met behulp van de eierprikker wordt een gaatje in de bolle kant van het ei geprikt, waardoor de lucht kan ontsnappen en het ei heel blijft.
Schaf als je vaak een eitje eet maar een elektrische eierkoker aan. Die doet het, in dezelfde 10 minuten (met ca. 350 watt) 0,06 kWh . Prijzen vanaf 10 euro.
Deze eierkoker is voorzien van een draairegelaar voor het instellen van de hardheid: zacht, middel en hard. De koker heeft een RVS behuizing en geeft een signaal als de eieren gekookt zijn. De kookinzet is gemaakt van kunststof en heeft een handvat en is afneembaar voor het makkelijk laten schrikken van de eieren.
MediaMarkt verkoopt handige eierkokers. Jij hoeft alleen voor de eieren en wat water te zorgen en het apparaat doet de rest.
Wanneer je de eieren in een eierkoker kookt, moet je vooraf een gaatje in de bovenkant van ieder ei prikken. Dit voorkomt dat een ei kan gaan lekken of barsten tijdens het kookproces. Het prikken van een gaatje in een ei, gaat het beste met een speciale eierprikker.
Met de Severin eierkoker EK 3161 kook je heerlijke eitjes zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Doe 1 tot 3 eieren in de eierkoker, voeg water toe (wel afmeten!), deksel dicht en je hoeft alleen nog maar te wachten op het akoestisch signaal om ze er weer uit te halen en de eierkoker handmatig uit te schakelen.
Omdat het volume in het bakje toeneemt waardoor er volume uitmoet. Ei gaat erin, overtollig water eruit. Maar het gaat sowieso maar om heel weinig water, de eieren raken het water niet eens.
Prik eventueel met een eierprikker of stompe naald een gaatje aan de stompe kant van het ei. Daar zit een luchtkamer. Als je een gaatje daarin prikt kan de lucht eruit. Zo loopt de inhoud van het ei er niet uit.
Hoe werkt een eierkoker voor de magnetron? De eierkoker voor de magnetron is een ei-vormig kunststof potje met deksel. U plaatst het ei in zijn geheel in de eierkoker. U voegt een beetje water toe en daarna zet u de eierkoker in zijn geheel in de magnetron.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Pas na ongeveer drie dagen zal je merken dat het ei goed te pellen is, en je weet meteen: als je eieren hebt gekocht en gekookt: pellen ze slecht dan waren de eieren heel vers. Dit komt doordat bij verse eieren het eiwit dicht tegen het vliesje aanzit, en het vliesje zit nog dicht tegen de schaal aan.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, en houd dit een tijdje vol.
Lifehack: eieren inprikken voor je ze gaat koken
Daarnaast zal je ei ook minder snel barsten. De verklaring luidt als volgt. Een niet-ingeprikt ei zit vol lucht. Deze lucht gaat door de warmte van je kookwater uitzetten, waardoor de warme, uitgezette lucht wil ontsnappen.