Na lang testen kwam uiteindelijk de chocopasta van Poulain als beste naar voren. Nutella eindigde pas op de vierde plaats. De winnaar bevat geen palmolie en de smaak is volgens 60 millions de consommateurs perfect in evenwicht.
Namelijk de Blue Band hazelnootpasta met minder suiker en de Whey Choco van Body & Fitshop. Het zouden beiden gezondere varianten zijn van chocopasta. Je kunt het dus gebruiken als broodbeleg, maar natuurlijk ook op crackers, beschuit of rijstwafels.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid. Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.
De gezondheids- en duurzaamheidsaspecten hebben elk een eigen gewicht gekregen in de analyse. Het onderzoeksteam keek ook naar de hoeveelheid suiker en vet. De 'beste' variant is de hazelnootpasta van het huismerk van Jumbo.
Maar de voorbije jaren kreeg de pasta veel kritiek over zich heen omdat Ferrero veel palmolie gebruikt. Dat is een verzadigd vet dat de chocopasta een gladde textuur geeft, maar volgens de Hoge Gezondheidsraad slecht is voor de gezondheid omdat middel het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot.
Ze bevatten veel suiker en de chocoladevarianten bevatten ook veel verzadigd vet. Daarom staan ze allemaal niet in de Schijf van Vijf. U kunt het best af en toe eens eten, maar niet te veel en te vaak.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
De Balade I Love Choco puur is gezond en lekker voor het hele gezin. De chocopasta bevat geen palmolie en 40% minder suiker dan een klassieke chocopasta, en is de gezonde oplossing voor groot en klein.
De prijs van de Nutellapotten blijft wel dezelfde, want volgens de producent zijn de productiekosten gestegen. Hazelnoten bijvoorbeeld - een essentieel ingrediënt van Nutellachoco - zijn de laatste jaren schaarser en dus duurder geworden.
De mogelijkheid bestaat dat Nutella heeft vastgesteld dat de gezondere pasta van Delhaize (zonder palmolie) knaagt aan de verkoop van Nutella in de supermarkten van Delhaize en dat de voedingsgigant daarom beslist heeft om Delhaize aan te vallen op het woord choco', aldus de consumentenorganisatie.
Waarom smaakt Nutella®zo goed? Wat het kenmerkende recept van Nutella®zo lekker maakt, is de zorg en passie die we elke dag in elke stap van de productie steken om jou een smakelijke en aangename ervaring te bieden. Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde.
De chocopasta van Meli is trouwens nog minder calorierijk (438 kcal/100 gram) dan die van Nutella en Delhaize. Deze bevat zelfs maar half zoveel verzadigde vetten als die van Delhaize.
1 pot Nutella
Een boterham met choco is heerlijk, dat gaan we niet ontkennen.
Hagelslag bestaat uit suiker en chocola. Eén boterham belegd met hagelslag levert evenveel calorieën als een plak kaas, levert minder verzadigd vet en minder zout dan kaas, maar geen kalk.
Nutella, in menig huishouden is er wel een pot van de bekendste chocopasta ter wereld te vinden.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
De pure chocolade hagelslag van het huismerk van Delhaize wint de test. Maar eigenlijk is suiker de grote winnaar. Het is voor elk merk het hoofdingrediënt. Bij Delhaize zit er 65 gram suiker per 100 gram.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
De beste manier om palmolie te vermijden is om de ingrediëntenlijst van producten te checken. Let wel: allerlei synoniemen worden ingezet om de slechte naam van palmolie te verdoezelen. Dat gaat van plantaardige olie tot palmoleïne tot palm stearine tot glyceryl.
Palmolie zit in 60% van alle samengestelde producten die je in de supermarkt kunt vinden. Palmolie is een belangrijke bron van vetten in onze voeding. De plantaardige olie zit verwerkt in margarines, ijs, soepen, chocolade en koekjes. Maar het wordt ook veelvuldig gebruikt in cosmetica en schoonmaakmiddelen.
Een pot choco bestaat voor 50 procent uit suiker, 20 procent palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).