Meng azijn en water in een gelijke verhouding (50/50) door elkaar. Dit zure mengsel zal er voor zorgen dat de cementsluier verwijderd wordt. Wij adviseren echter wel om dit mengsel vooraf te testen op een steen die over is, aangezien het mengsel schadelijk kan zijn voor uw tegels.
Het eerste wat je kunt proberen is de tegels schoonmaken met een schuursponsje en lauwwarm water. Lukt dit niet volledig, gebruik dan een mengsel van 50% water en 50% azijn. Het zuur lost de kalkresten waaruit een cementsluier bestaat op.
HMK R183 Cementsluier-Ex is een speciaal reinigingsmiddel geschikt voor alle niet zuurgevoelige natuursteen, kunststeen en keramische oppervlakken. Dit middel verwijdert vuil, cementsluier en kalkafzettingen.
Gebruik een cementsluierverwijderaar als er sprake is van een sluier, waas of een film. Dat is een sterk zuur reinigingsmiddel voor het verwijderen van kalk-, cement- en betonsluiers. Gebruik het middel niet op kalkhoudende materialen. Een cementsluierverwijderaar bevat zuren die de kalk in het cement oplossen.
Hiervoor gebruik je best een cementsluierverwijderaar. Dit product kan je in elke doe-het-zelfzaak kopen. Los het op in water. Meestal 20 delen water per deel cementsluierverwijderaar en pas het volgens de gebruiksaanwijzing toe.
Cement op een vloer kun je best verwijderen door het op te lossen in een zuur. Warme azijn is bijvoorbeeld een goed oplosmiddel voor cement. Wees echter heel voorzichtig met cement op kalkhoudende steen (bv. marmer, travertin).
Los HG cementsluier verwijderaar op in een emmer water en breng deze oplossing met een dweil of mop ruim aan op de grond. Schrob de vloer met een harde borstel of schrobber zodat het middel goed intrekt, en laat een kwartier tot twintig minuten inwerken.
Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca. 60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
Op granieten tegels is het mogelijk om cementsluier te verwijderen met zuur of soda. Enkele voorbeelden hiervan zijn zoutzuur of salpeterzuur verdunt met water.
Als je 100% zeker bent dat het een keramische vloer is, gebruik je water met azijn om de vloer schoon te maken. Azijn zal de film die op je tegels ligt, wegnemen. Ben je niet zeker of je een keramische vloer hebt? Test dan eerst in een hoekje dat niet zichtbaar is, azijn mag je namelijk niet gebruiken op natuursteen.
Tegels hebben de eigenschap om mooi te kunnen glanzen. Maar na verloop van tijd kan de tegelglans afnemen en dof worden. Ond advies is om dan ammoniak te gebruiken. Door de tegels met ammoniak te behandelen, glanzen ze weer als nieuw.
Een cementsluier is een klein laagje voegmiddel, vermengt met water, dat achterblijft na het voegen van tegelwerk. De cementsluier is te herkennen aan wit uitslaande wand- en/of vloertegels. Over het algemeen is deze sluier met normaal schoonmaken prima te verwijderen.
Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al een grote oplossing. Gebruik geen zure of agressieve middelen om groenaanslag te verwijderen. Dat is helemaal niet nodig en ook slecht voor het milieu. Vetvlekken verwijdert u het beste met een warm sopje en afwasmiddel.
Tip 1: maak een emmer lauw water en schuur de waas op de muur met een schuursponsje weg. Tip 2: Maak een mix van water en azijn (half/half) en probeer met een schuursponsje de sluier weg te boenen. Test dit middeltje eerst op een losse steen om te zien of het schadelijk werkt!
Cementresten of mortelresten verwijderen met azijn
Cement op een vloer lost op in zuur. Gebruik daarom azijn. Wees extra voorzichtig met kalkhoudende steensoorten, zoals marmer. Marmer kan aangetast worden door zuur.
Cementsluier is een doffe aanslag die achterblijft na het voegen en wordt veroorzaakt door het niet goed schoonmaken met water en spons. Het is belangrijk dat deze waas goed wordt verwijderd, omdat je het jezelf anders onmogelijk maakt om de keramische tegels goed te onderhouden.
Een sopje van wasverzachter of groene zeep met warm water is ook geschikt om tegels en voegen te reinigen. Wrijf met een doekje de tegels en de voegen weer stralend schoon. Met een mix van azijn en water zijn de voegen ook goed schoon te maken.
Smalle voegen, specifieke eisen
De 717 Eurofine WD heeft een fijnere structuur dan de 706 en mede hierdoor is ook de receptuur wezenlijk anders. Dit is nodig, want de 717 wordt vaak toegepast in het luxere segment, waarin veel met gerectificeerde (gezaagde) tegels wordt gewerkt in combinatie met smalle voegen.
Geadviseerd wordt meestal 1 deel per 10 tot 20 delen water. Cementsluierverwijderaar breng je aan met een borstel en het is verstandig jezelf te beschermen met handschoenen en een veiligheidsbril. Heb je de cementsluier te lang laten zitten, dan kan het nodig zijn de tegels schoon te krabben met een ruitenkrabber.
Een “zachte” benadering met water en zeep kan de klus veelal klaren, ook al moet u het wassen misschien enkele malen herhalen. Cementsluier verwijderen is lastiger als de cementdeeltjes erg vast zitten. Is het oppervlak niet al te groot, kunt u het met een harde borstel proberen.
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Cementvlekken kun je over het algemeen verwijderen met een oplossing van zoutzuur.
Stof de ramen eerst goed af met een borstel om zand, vogelpoep en ander vuil te verwijderen. Maak een sopje met twee gelijke delen azijn en water. Breng dit vervolgens met een sponsje aan op het cement. Laat dit 10 minuten intrekken en spoel vervolgens goed na met gedemineraliseerd water.
Tegellijm verwijderen
Als het gebakken tegels zijn, schrob er dan allereerst met een schuurspons en wat Glorix Allesreiniger overheen. Maak vervolgens een sopje met 2 delen water en 1 deel schoonmaakazijn. Breng het azijn/water-mengsel aan op de lijmresten en laat het een uur intrekken.