Wanneer je bodembedekking voor een kippenren gebruikt, kun je beter geen zaagsel of hennepvezel gebruiken. Het is beter om fijne of grove beukensnippers te gebruiken. Zand of aarde kan ook, maar dan blijft het kippenhok droog. Zeef af en toe de bodembedekking uit de ren, zodat de ontlasting verwijderd wordt.
Er zijn verschillende soorten bedekkers geschikt voor de bodem van jouw kippenhok; Houtkrullen of houtvezel voor het kippenhok. De meest bekende én meest gebruikte bodembedekker voor het kippenhok is houtvezel. Deze krullen van hout hebben een redelijke vochtopname en zijn zelfs met een geurtje beschikbaar.
Bodembedekking voor kippen zorgt voor de opvang van uitwerpselen en absorbeert vocht. Hiermee voorkom je dat je kippenhok te erg gaat stinken. Je geeft je kippen eigenlijk een schoner leefomgeving. Tip: Leg eerst linoleum op de bodem van je kippenhok of legbox, daarmee voorkom je dat het vocht in grond of hout trekt.
Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken. Door de geur houdt het ongewenste insecten op afstand. Het legnest: Ook in het legnest is een goed absorberend bodemmateriaal een must. Je kunt hier wederom kiezen voor hennepvezel en zaagsel, maar ook stro werkt goed.
Je kunt een deel van de kippenuitloop bedekken met een laagje stro. De kippen beleven daar een hoop plezier aan. Stro wel geregeld verversen. Naast het stroo ook de grond af en toe met de riek omspitten.
Esve Badzand is speciaal badzand voor pluimvee. Voor de hygiëne is het voor pluimvee erg belangrijk om dagelijks een stof- en/of zandbad te nemen. Dit helpt bij het verwijderen van vuil, luizen, vlooien en mijt. Turf, zand en aarde is hiervoor een ideale combinatie.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten.
Wist je dat lavendel niet alleen veilig is voor kippen maar ook voor honden en katten! Heb je slakken in de tuin dan kun je deze plant ook gewoon plaatsen.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Stinken kippen? Nee, kippen zelf stinken van nature niet. De omgeving waar ze in leven kan echter wel gaan stinken wanneer deze niet goed wordt verzorgd. De uitwerpselen van kippen bestaan uit een mengeling van poep en urine.
Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n 80 cm.De sierkipjes zullen wat kleiner zijn. Voor deze kipjes kun je de zitstok wat lager plaatsen. Vier tot vijf krielen hebben genoeg aan een zitstok van een meter. Zwaardere rassen hebben meer ruimte nodig: twee tot drie kippen per meter.
Bouw de legnesten allemaal op dezelfde hoogte, best zo'n 10 tot 30 cm van de grond. Eén nest per drie hennen is voldoende. Bedek het legnest met wat hooi of stro en ververs dat regelmatig. De meeste kippen bedanken je dagelijks voor hun fijne nestje met een vers ei.
Bodembedekking legnest: In het legnest is absorberend materiaal op de bodem vereist. Ook hier kan je kiezen voor zaagsel of hennepvezel. Ook stro werkt hier prima. Onze voorkeur gaat uit naar boekweitdoppen.
Zoek een mooie droge locatie, want nat zand is niet ideaal voor kippen om zich in te baden. Naast dat het zand de veren van de kip schoon houdt, heeft een zandbad ook een goede werking tegen parasieten zoals luizen, vlooien en mijten. Het zand zal de parasieten doden.
Voor ieder dier is een prettige ondergrond belangrijk. Zowel voor kippen als konijnen en allerlei andere dieren, is boomschors een oplossing.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Knoflook geven aan kippen
Knoflook zuivert het bloed en geeft hierdoor een smaak af in het bloed waar beestjes niet van houden. Daarnaast verbeterd knoflook de weerstand, waardoor je kippen beter beschermd zijn tegen ziektes. Garlic Allicine is erg geconcentreerd en werkt daardoor beter dan normale knoflookteentjes.
De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen. Het solaninegehalte neemt af wanneer de plant wordt gekookt. Het is daarom over het algemeen wel veilig om gekookte aardappelen of tomaten aan uw kippen te geven.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Het korte antwoord is dat kippen op een stok slapen door hun natuurlijke instinct. Kippen slapen diep en zijn erg kwetsbaar voor roofdieren. Hoe hoger kippen slapen, hoe minder kans ze hebben om te worden gevonden door roofdieren zoals de vos en de marter.
Re: Hoe laat gaan jullie kippen op stok? Buffy een half uur voor zonsondergang, de rest vlak voor de zon ondergaat. Soms iets eerder, soms iets later, maar je kunt er je klok redelijk op gelijk zetten.