Het makkelijkst voor een beginner zijn vaak de wave kites om de waterstart en upwind varen te oefenen. Dit komt doordat deze kites goede depower hebben, snelle relaunch hebben en erg vergevingsgezind zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Carbinha Drifter, North Carve, Airush Session en Duotone Neo.
Het aantal uur aan kitesurf les dat je nodig hebt kan variëren tussen de 4 en meer dan 15 uur. Soms gaat het sneller doordat je al ervaring hebt met andere water- of boardsporten. Of duurt het juist langer omdat je tijd nodig hebt om vertrouwd te raken met materiaal en je echt veilig en comfortabel te voelen.
Als je wilt gaan kitesurfen, zul je eerst een goede kitesurfschool moeten vinden in je buurt. Het is een must om in kitesurf lessen te investeren om het kitesurfen goed onder de knie te krijgen. In de buurt van Kitemana zit een erg goede kitesurfschool genaamd Beach Break.
Hoeveel kitesurflessen heb je nodig voordat je klaar bent om echt te gaan? “De meeste mensen hebben zo'n 10-12 uur nodig, of een cursus bestaande uit 3 lessen om helemaal startklaar te zijn.
Om veilig zelfstandig het water op te gaan heeft de gemiddelde cursist ongeveer 4 lessen van 2,5 uur nodig. Daarna kan je veilig zelfstandig verder oefenen.
Kitesurfen is niet moeilijk en iedereen kan het leren, jong en oud! Toch kan kitesurfen gevaarlijk zijn als je niet goed weet waar je aan begint. Neem dus altijd kitesurfles voordat je begint met kiten en wees op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen.
Kitesurfen is niet moeilijk!
Dit is een gordel om je heupen waaraan de kite vast zit. In je handen heb je de zogenaamde bar vast waarmee je stuurt. Dit sturen kan letterlijk met vingertoppen! Als je dit door hebt en geen kracht in je armen gebruikt wordt kitesurfen makkelijk!
Windsurfen is veel gemakkelijker te leren en vergt slechts enkele stevige instructies en ongeveer twee tot drie uur met vlak water en ongeveer vier tot vijf uur in de golven. Dit is meer dan genoeg voor iedereen om zelfstandig heen en weer te gaan zeilen.
Kitesurfen in de regen
Regen tijdens het kitesurfen geen enkel probleem. Je kite kan tegen water en zal zich niet anders gedragen dan een droge kite. Het enige nadeel is, dat hij ietsjes zwaarder is waardoor hij bij minder wind ietsjes sneller uit de lucht zou kunnen vallen.
Kitesurfen en regen
Als het regent kun je gewoon doorgaan, nat wordt je toch wel. Let goed op onweer en gevaarlijke wolken. Als het regent is het weer vaak wat onstabieler. Een basiskennis over verschillende soorten wolken is daarom gewenst.
Geschikte weersomstandigheden om te kitesurfen
Het is belangrijk dat de wind tussen de 3 en 6 beaufort of tussen de 11 en 26 knopen. Wanneer deze zachter is vliegen de kites niet goed, te hard en het wordt gevaarlijk.
Levensduur van een kite: tussen de 2 en 6 jaar. denk dat de zon uren die een kite heeft gehad heeft ook veel uit maakt.
Een basisuitrusting kitesurfen is nieuw al verkrijgbaar vanaf €2000,- en kan oplopen tot €5000,-. Dit lijkt veel geld, maar onthoud dat je daarna alleen nog maar de wind en het water nodig hebt.
In 1903 stak de pionier Samuel Cody in een bootje met een kite het Engelse Kanaal over. Het duurde nog even voordat vliegers voor plezier op het water gebruikt werden. Wat niet veel mensen weten is dat de Nederlander Gijsbert Adrianus Panhuise als eerste het patent op kitesurfen registreerde in 1977.
Kitesurfen is wanneer je geen lessen hebt genomen erg gevaarlijk, daarom raden wij sterk aan om kitesurflessen te nemen. De meeste ongelukken komen dan ook door onervaren kiters en voornamelijk op het strand. Kitesurfen is echter zo gevaarlijk als dat je het zelf maakt.
Aan de kust van Nederland kun je kitesurfen in Scheveningen, Noordwijk, Bergen aan zee, Domburg, Brouwersdam en nog vele vele kitesurfspots op zee. Maar vergeet onze eigen Waddeneilanden niet, bij bijna alle eilanden kun je aan de Waddenzee kant kitesurfen maar ook op de Noordzee kant.
Gelukkig zijn de plekken waar je kitesurfles kunt nemen niet de meest vervelende plekken op de wereld om te vertoeven. Je kunt het hele jaar door op de meest exotische, adembenemende plekken in de wereld kiten. Oman in de zomer, Kaapstad in de winter, Mauritius in de herfst en Lanzarote in de lente.
Bodydraggen is met je lichaam door de kite voort getrokken te worden door het water zonder board. Je kan met de wind mee bodydraggen of haaks op de wind bodydraggen ookwel upwind bodydraggen. Upwind bodydraggen: Upwind bodydraggen wordt vaak gebruikt om je board terug te krijgen of om uit te wijken.
IKO biedt over de hele wereld kitesurf instructeursopleidingen (ITC). Om een IKO kitesurfinstructeur te worden moet je een cursus van 5 dagen volgen. Bij deze cursus leer je alle theorie, praktijk en beheersing van vaardigheden om goed kitesurfles te kunnen geven.
Waar mag je kitesurfen op Vlieland? Kitesurfen mag je op Vlieland alleen aan de Noordzee kant, vanaf onze kiteles locatie 100 meter voorbij het Strandpaviljoen 't Badhuys tot aan de Vliehors.