Eten in Marokko: Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Tajine is een stoofpot van aardappelen, verscheidene soorten groenten en vlees in de gelijknamige aardewerken schotel, waarbij een hoge keramische kegel op een ronde schaal staat.
Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko. Het wordt gemaakt van gestoomde griesmeel, groenten en vlees of kip. Waarvan het vlees altijd onder de groente wordt verstopt. Boven de couscous worden dan ook gekarmeliseerde uitjes, rozijnen en kikkererwten geserveerd.
Couscous en tajine zijn de meest typische Marokkaanse gerechten. Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
Een traditioneel ontbijt bestaat uit zoete of hartige pannenkoeken. Deze laatste worden gegeten met boter en honing. De meeste Marokkanen eten echter wit of bruin khubz (Marokkaans brood, te vergelijken met Turks brood) met hartig beleg (feta, salami, worstjes) en olijven.
De meeste Marokkanen eten laat, maar in riads kun je eten wanneer je wilt! Marokkanen dineren tussen 19.30 en 23.00 uur.
Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd. Het grootste deel van het fruitoppervlak in Marokko wordt door olijfbomen in beslag genomen.
De gemiddelde maaltijd in Marokko kost tussen de 5 en 25 dirham. De kosten van voedsel zijn vergelijkbaar met die van Spanje, met prijzen die over het algemeen rond de 7 EUR liggen voor een enkele portie voedsel.
Couscous is een traditioneel gerecht dat voornamelijk voorkomt in Noord-Afrikaanse landen, met name in Marokko, Algerije, Tunesië en Libië. De oorsprong van couscous gaat terug tot het oude Berberse volk in Noord-Afrika.
De Marokkanen houden van vlees en er wordt kip, lams- of rundvlees gegeten. Bij het eten komt ook weer het brood op tafel, dit wordt gebruikt om mee te eten of om op te deppen. Er is veel verse vis te verkrijgen, vooral in de kustplaatsen van Marokko, waar men nog traditioneel de vis vangt.
Drinkwater. Het kraanwater in Marokko is niet veilig om de drinken.
Drinkwater. Wij raden aan om het water in Marokko niet te drinken.
Kleding, kleden, producten van Marokkaans leer, tajines en ander aardewerk, sieraden en stenen, kruiden, dadels, nougat en natuurlijk stickers, magneten en dergelijke prullaria komen allemaal eindeloos voorbij.
Marokko is een bijzonder afwisselende reisbestemming vol bezienswaardigheden en dat maakt een reis door het land ook zo mooi. Aan de ene kant heb je de drukke koningssteden, vol moskeeën, souks en paleizen.Aan de andere kant heeft Marokko prachtige natuur, met woestijnen, bergen en een mooie kustlijn.
In cafés, hotels, bistro's en restaurants wordt een fooi van rond de tien procent verwacht. Ook is het gebruikelijk om chauffeurs en begeleiders na een rondreis een fooi te geven. Vergeet ook niet je wandelgids (zowel in de stad als in de bergen). Reken op ongeveer 50 dirham per dagdeel.
Marokko is niet extreem duur, maar ook niet supergoedkoop. Het is een relatief welvarend land in Afrika en dat zie je terug in de prijzen. Toch is Marokko nog steeds goedkoper dan Nederland. Bijvoorbeeld een busrit is betaalbaar en je kunt er voor weinig geld overnachten.
De munteenheid van Marokko is de Dirham (DH). 1 DH is ongeveer 11 eurocent; voor het gemak rekent u 1 op 10. Dat is ook de koers die op straat gehanteerd wordt als je direct met euro's betaalt. Op veel plekken kan dit, zeker bij wat grotere aankopen (souvenirs).
Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit. Soms kunt u het beste meerdere bevestigingen vragen.
Geld opnemen in Marokko
Geld opnemen kan in Marokko met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op 'wereldstand' dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken.
In Marokkaans Darija is “Hoe gaat het met je?” voor een man “Kidayr?” en voor een vrouw “Kidayra?” Je kunt natuurlijk direct met “Kidayr/Kidayra?” beginnen om een gesprek te openen, maar het is beter om met “Selam, kidayr/kidayra?” te starten.
Marokkaanse eetgewoonten
Eerlijk is eerlijk, de variatie is niet eindeloos, maar het eten is gezond, vers, vol met groenten, zonder toevoegingen en heerlijk op smaak gebracht met bijzondere producten zoals ingemaakte citroen en specerijen. Daarnaast kent Marokko nog een aantal bijzondere gebruiken en eetgewoonten.
Geen alcohol drinken
Marokko is een islamitisch land. Volgens hun geloofsovertuiging mogen moslims geen alcohol dronken. Er wordt daarom ook niet overal alcohol geschonken, al schenken de meeste restaurants en hotels waar veel toeristen komen wel alcohol.