De dikke Spaghetti, Spaghettoni genoemd, is een dikkere variant van een grote klassieker. Spaghettoni is lang en rond en de naam betekent “stukjes touw” in het Italiaans.
De pappardelle is ongeveer 1 cm tot 1,5 cm breed. Als je pappardelle gebruikt voor je pastagerecht, maak je een bordje pasta met een echte bite! Ook de fettuccine valt in de familie van de brede pastaslierten.
Spaghetti is een sliertvormige pasta soort. De lengte van spaghetti is ongeveer 25 centimeter. De dikte van spaghetti kan verschillend zijn, maar de meeste spaghetti is ongeveer 2 millimeter dik. Dit zijn de afmetingen van een normale spaghetti.
Platte spaghetti noemen we daarom ook wel linguine. De pasta is niet helemaal plat waardoor het een ovaalachtige vorm heeft. Door de vorm is het lastiger om deze soort vers te maken dan andere lintvormige pasta's. Deze pastavorm is erg populair zowel in Italië als in Nederland.
Linguine (meervoud van Italiaans: linguina, tongetje) vormen een langwerpige soort pasta met een lensvormige doorsnede, gemaakt van durumtarwemeel. Ze zijn breder dan spaghetti en lijken op fettuccine, maar zijn smaller en worden ook wel bavette of trenette genoemd. Een dunnere versie heet linguettine.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Er zijn natuurlijk soorten pasta die je kent. Denk aan de welbekende spaghetti, penne, fusilli, tagliatelle, fettuccine en lasagna. Misschien ken je er nog wel een paar maar dit zijn toch de meest bekende pastasoorten die er zijn. En dat is eigenlijk ook niet zo verrassend.
Spaghettini, een dunnere versie van Spaghetti, komt net als Spaghetti oorspronkelijk uit Napels. Spaghettini is één van de belangrijkste ingrediënten van de dagelijkse Italiaanse keuken en weet zich te transformeren tot een specialiteit met een hoge gastronomische waarde.
Cannelloni. CANNELLONI, is een soort pasta, die bestaat uit grote, holle staven, gemaakt van durumtarwe.
Daarnaast heb je echter ook nog tortelli (die iets groter zijn dan ravioli), agnolotti (die iets kleiner zijn en ook de vorm van halve maantjes kunnen hebben) en tortellini (met een vorm die gebaseerd is op de navel van Venus).
Capellini is de dunste pasta van dit type met een diameter van minder dan 1 mm. Ze worden ook engelenhaar genoemd. Deze pasta komt uit Italië, is gemaakt van de beste griesmeel van durumtarwe, maar zonder eieren.
De langste sliert pasta ooit gemaakt komt uit Japan. Deze sliert gemaakt op 20 oktober 2010 in Tokyo was maar liefst 3776 meter lang!
Pasta all'uovo betekent: pasta gemaakt met eieren. Bij pasta all'uovo zitten er eieren door het pastadeeg heen gekneed. Hier wordt vervolgens de pasta van gemaakt. Pasta all'uovo betekend dus niks anders dan pasta gemaakt van pastadeeg waar eieren doorheen zitten.
Pici, dikke met de hand gerolde lange pasta uit Toscane. Pizzoccheri, soort tagliatelle uit Noord-Italië Rijstmie, soort mie. Risoni, lijkt op rijst en is gemaakt voor soep.
Girasoli betekent zonnebloemen in het Italiaans. Maar in deze “lasagne” zitten natuurlijk geen zonnebloemen, maar gevulde pasta in de vórm van zonnebloemen.
Lelievormige pasta welke van origine uit Toscane komt, voor de lekkerste Italiaanse gerechten op speciale momenten! Tip: combineer deze pasta met een kaassaus en veel groenten!
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten.
Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes).
Fusilli is een droge pasta soort die veel weg heeft van het zoutje genaamd “ Wokkels ”. Vertaald betekent Fusilli eigenlijk “spoeltjes”. Fusilli komt voornamelijk uit zuid Italië en is in Nederland een van de meer populaire pasta soorten. Door de vorm blijven sauzen goed aan de pasta zitten.
Deze heerlijke kleine balletjes van griesmeel van harde tarwe en water zijn typisch voor de Sardijnse keuken.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Rigatoni is een buisvormige pasta. Het is vergelijkbaar met penne, maar is iets groter en aan de uiteinden recht afgesneden. Rigatoni is meestal geribbeld aan de buitenzijde.