onbeschermde (APP-gemodificeerde) bitumineuze dakbanen: oxidatiezuur-/ bitumencorrosie door aflopen van regenwater tast het materiaal aan. Dit is een doorlopend proces en zorgt uiteindelijk voor gaten in het materiaal.
Een tweecomponenten coating in een zinken goot is zeker aan te raden als de goot water opvangt van een met bitumen afgewerkt dak. Door de zogenaamde bitumencorrosie ontstaat corbolzuur en daar kan zink absoluut niet tegen Dan kan de goot binnen aanzienlijke tijd lekkage gaan veroorzaken.
Bitumen zonder menselijke tussenkomst ontstaat wanneer organisch materiaal (levend materiaal) in een afzettingslaag niet kan rotten omdat er geen zuurstof bij kan komen waarna anaerobe bacteriën, die geen zuurstof nodig hebben, het materiaal verder om kunnen zetten in verbindingen met koolwaterstoffen.
Bitumen bijvoorbeeld, kan uit 1 of meerdere, door de jaren heen aangebrachte lagen bestaan. Maak met een scherp voorwerp een begin en trek daarna stukken los. Gebruik bijvoorbeeld een schep om goed onder de dakbedekking te komen als dat met de hand niet lukt.
Grind voorkomt dat de dakbedekking kan wegwaaien van het dak. Omdat dakbedekking kwetsbaar materiaal is, is het van belang dat het grind rond is en dus vrijwel geen scherpe hoeken bevat die door de dakbedekking heen zouden kunnen prikken en lekkage kunnen veroorzaken.
Dakgrind, ook wel ballastgrind genoemd, wordt doorgaans geadviseerd als ballast op een plat dak, het voorkomt het opwaaien van de dakbedekking bij veel wind. Om te voorkomen dat de dakbedekking opwaait wordt er een laag dak grind over gelegd.
Een plas water op je plat dak hoeft dus zeker geen probleem te zijn. Het is normaal dat er na een regenbui nog een tijdje plasjes water op de dakbedekking aanwezig zijn. Het is wel iets dat je best in de gaten houdt en regelmatig nakijkt. Door geregeld je plat dak na te kijken kan je heel wat ellende voorkomen.
Er bestaan allerlei huismiddeltjes die effectief zouden zijn om teer te verwijderen, zoals wasbenzine, terpentine, thinner, lampolie, wd40 en zelfs braadboter. Ook gebruiken sommige mensen diesel: dit spul wordt na het aanbrengen van nieuw asfalt op de weg ook gebruikt om materiaal schoon te maken.
Is het mogelijk om bitumen dakbedekking over bestaande dakbedekking te leggen? Ja, dat is mogelijk. Het fijne aan bitumen is dat het een enorme kleefkracht heeft op andere materialen. Het is belangrijk om een ervaren specialist naar uw dak te laten kijken.
Bitumen dakbedekking, gemaakt van teer, wordt het meest gebruikt en gaat ongeveer 30 jaar mee.
Vaste bitumen wordt gedeeltelijk vloeibaar waardoor dakrollen zich gemakkelijk aan de ondergrond hechten. Ook overlappende delen hechten zich op die manier waterdicht aan elkaar. Zo ontstaat een dakmembraan dat 100% waterdicht is: perfect voor een plat dak!
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
Door de hoge temperatuur van vloeibaar bitumen kan spatten of morsen tot ernstige brandwonden leiden. Hoge concentraties bitumendamp- en/of rook kunnen leiden tot bronchitis en irritatie van de luchtwegen.
SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, een synthetisch rubber dat de bitumineuze dakbanen een grotere elasticiteit geeft. Dankzij die soepelheid kunnen de dakbanen mee rekken en zitten ze de werking van onderliggende constructies, zoals isolatie, niet in de weg.
Het potentiaalverschil van zink en lood is klein en daarom zal er in de praktijk geen probleem zijn om deze metalen bij elkaar toe te passen. Mede door het patineren van zink en lood ontstaat een overgangszone, waardoor het potentiaalverschil nagenoeg nul zal zijn.
Voor zinken dakbedekking kan men uitgegaan van een levensduur van 75 tot 100 jaar, zinken dakgoten gaan gemiddeld 25 jaar mee. Complexe vormen van zink zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan ronde of gebogen toepassingen.
Bitumen wordt op rol geleverd en in de vorm van stroken geplaatst. De bitumen rol wordt daarbij in 1 of meerdere lagen aangebracht. Bitumineuze dakbedekking kan je zowel lijmen als branden (met een gasbrander) op het dak.
PVC is niet geschikt als ondergrond voor EPDM en bitumen.
Met koudlijm kan je snel en zonder risico dakrollen verlijmen aan de ondergrond. Deze Roofix koudlijm is zelf ook gemaakt op basis van bitumen en versterkt met vezels. Daardoor zorgt deze lijm voor een extra waterdichte barrière die zelfs kleine barstjes en oneffenheden vult. Roofing op je dak lijmen is heel eenvoudig.
Bij platte daken kan schuimbeton, betopor of spramexbeton als een goed afschot fungeren. Het voordeel van schuimbeton en betopor is het gewicht van het materiaal. Het is namelijk zeer licht, waardoor dit het dak niet te veel belast. Ondanks het lichte gewicht loopt het water toch gewoon netjes weg.
Teervlekken kan je verwijderen met white spirit of twee derde wasbenzine en een derde zuivere motorolie. Daarna goed naspoelen en inwrijven met autowas.
De overblijfselen kan je oplossen met een oplosmiddel (aceton, synthetische thinnner of een product om teer te verwijderen). Verder kan je nabehandelen door middel van een hogedrukspuit met heet water, maximaal 70 bar, opengaande V-straal en afspuiten onder een hoek van 45° en een temperatuur van 90°C."
Bij normale temperaturen kunt u gerust op uw dak lopen. Let er wel op dat u niet op randen of details gaat staan. UV-straling beinvloed de levensduur van uw dak. De dakbedekking gaat in de loop der jaren kleine scheurtjes vertonen (krakuleren) die water gaan doorlaten.
Een plat dak moet altijd wat afschot hebben voor regenwater. Te denken aan minimaal 15 mm per strekkende meter. Met bestrating heb je altijd een afschot van 2 centimeter per meter, lijkt me met een dak ook wel handig te zijn.
Mosvorming is niet schadelijk voor de dakconstructie of de dakbedekking. Maar louter een esthetisch probleem. Als dat mos voor jou een doorn in het oog is, kan je het op verschillende manieren verwijderen.