Een handiger maatje voor in je huis. Trix at ongeveer 70 kilo vlees per dag.
De Tyrannosaurus rex in het kort
De T-rex was een reusachtige, vleeseter die op grote planteneters joeg zoals de Triceratops en de Ankylosaurus. Deze planteneters konden zichzelf echter goed verdedigen met sterke hoorns en de Ankylosaurus had zelfs een beenknots aan zijn staart waarmee hij harde stootten kon uitdelen.
De hersenen van T. rex waren weliswaar 62 keer zo groot als die van Dilon, maar de voor- en middenhersenen van T. rex waren relatief kleiner. Deze delen van de hersenen zijn betrokken bij het aansturen van beweging.
De Spinosaurus was de grootste vleeseter van alle dino's. Hij was zelfs 4 meter langer en 4000 kilo zwaarder dan de T. rex. De Spinosaurus had een lange bek met veel scherpe tanden.
De Tyrannosaurus Rex leefde zo ongeveer zeventig tot zesenzestig miljoen jaar geleden, tijdens het latere Krijt-Tijdperk. Het Krijt is een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden.
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
De T-rex kan je zien
Niks van waar, de T-rex kon prima zien, waarschijnlijk zelfs beter dan mensen!
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.
De enige nog levende dinosaurus, niet zo'n grote natuurlijk, maar de Tuatara leefde 200 miljoen jaar geleden al, en hij leeft ook nog eens lang, tussen de 100 en 200 jaar.
De in Canada gevonden Tyrannosaurus rex (T-rex) 'Scotty' is de allergrootste T-rex ooit. Het dier was langer dan 13 meter en woog meer dan 9.000 kilogram, ruim 3.000 kilogram meer dan het allergrootste landdier ter wereld, de Afrikaanse olifant. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in The Anatomical Record.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Dat betekent dat tot dusver maar één op de 80 miljoen tyrannosaurus-individuen als fossiel is teruggevonden en opgegraven. Voor plekken waar de omstandigheden voor fossilisatie gunstig waren, zoals delen van de Hell Creek-formatie waar ook Trix gevonden is, wordt die kans groter: ongeveer één op 16.000.
Verschillende dinosauriërs
Er waren plantenetende en vleesetende dino's. De vleeseters aten bijvoorbeeld insecten, maar er waren ook dino's die andere dino's aten! Er waren dino's van wel 40 meter groot, maar ook soorten die niet groter werden dan een kolibrie.
Maar er waren ook beruchte vleeseters (carnivoren), zoals de Tyrannosaurus Rex. Deze was ongeveer zo groot als een dubbeldekker en had een stuk of 50 vlijmscherpe tanden, elk zo groot als een banaan. Hij had drie tenen, met een grote klauw aan elke teen, en die waren een halve meter lang.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
Microraptor is tot nu toe de kleinste dino die bekend is. Hij was licht en bedekt met veren. De veren aan zijn poten waren heel lang. Daarmee zweefde hij waarschijnlijk van boom naar boom.
Unieke vondst in Bernissart
De meeste restanten waren afkomstig van Iguanodon, een grote plantenetende dinosaurus die dus duidelijk in onze contreien leefde. Het verhaal van de iguanodons van Bernissart is uniek: nooit eerder werden er zoveel haast volledige skeletten bij elkaar ontdekt.
Nigersaurus was een herbivoor met een zeer uitzonderlijk brede bek, waar, inclusief vervangingstanden, ook nog eens vijfhonderd tot zeshonderd tanden in stonden.
De 'echte' gaviaal heeft in beginsel altijd meer dan 100 tanden.
Waar of niet waar? Misschien geloof je het niet, maar het is echt waar. Een slak kan meer dan 25.000 tanden hebben en de haai heeft er maar 3000. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes.
Mocht je denken dat het zo angstaanjagend klinkt als in de Spielberg films, dan heb je het goed. Want het geluid van een T-Rex is vergelijkbaar met die van de Chinese krokodil. Een zoemende sound waarbij de omgeving vibreert. Dit komt mede door de grootte van het beest.
Een reusachtige vleesetende dino blijkt een uitstekende zwemmer te zijn geweest. De vondst van nieuwe resten bewijst dat Spinosaurus aegyptiacus in en rond het water leefde.