De maan draait in 27 dagen, 7 uur en 44 minuten in een ellipsvormige baan in tegenwijzerzin rond de aarde. Dat is de maanrevolutie. Tijdens die beweging maakt het baanvlak van de maan een hoek van ongeveer 5° met het eclipticavlak.
Zonder de maan zouden de dagen op aarde korter worden. De maan remt de aarde af en daardoor leven we nu in dagen van 24 uur. Zonder de maan zou de aarde sneller om zijn as draaien en zouden de dagen 75 procent korter zijn dan we gewend zijn.
De Maan verwijdert zich inderdaad langzaam van de Aarde. Dit komt door de getijdenkrachten, die ook eb en vloed veroorzaken. Het enige gevolg hiervan is echter dat de maand steeds langer duurt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, en je weet nu meteen waarom je er zo weinig over leest.
Inderdaad is er zo'n beetje elke maand (een rondje duurt 28 dagen) een keer volle maan! Maar de maan draait ook om haar eigen as. Het grappige is: ze doet hier ook 28 dagen over, precies net zo lang als haar rondje om de aarde!
De maan heeft bijvoorbeeld effect op je emoties, energie en slaap. Rond volle maan is de invloed het sterkst. Wat veel mensen merken is dat ze rond volle maan onrustig zijn, slecht slapen of veel (intenser) dromen. Er is veel tegenstrijd of er tijdens volle maan ook meer baby's geboren worden en/of ongelukken gebeuren.
Maar wie is eigenaar van de maan? Volgens de 'Overeenkomst met betrekking tot de maan' van de Verenigde Naties uit 1979 "zijn de maan en haar natuurlijke rijkdommen gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid". Die internationale overeenkomst is pas sinds 1984 van kracht. De maan is dus van iedereen en van niemand.
In folklore wordt maanlicht soms gezien als een slecht teken. Bijvoorbeeld, slapen in het licht van een volle maan op bepaalde nachten zou een persoon kunnen veranderen in een weerwolf. Het maanlicht zou de symptomen van gekken verergeren, en slapen in het maanlicht zou iemand blind of gek maken.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
De zon is vierhonderd keer groter dan de maan. Maar hij staat ook vierhonderd keer verder weg. Daarom past de maan precies voor de zon.
De maan en de aarde trekken aan elkaar. En omdat de aarde sneller om de as draait (in 24 uur) dan de maan om de aarde draait (27,3 dagen) schiet dat getrek vanuit het oogpunt van de aarde gezien niet erg op.
De maan remt de aarde af, waardoor deze 24 uur nodig heeft om een rondje rond de as te voltooien. Zou de maan nooit bestaan hebben, dan zou de aarde veel sneller draaien: een rondje rond de as zou dan vandaag de dag maar ongeveer zes uur duren. Een dag zou dan dus 75 procent korter zijn dan we gewend zijn.
Kort antwoord: Nauwelijks. Langer antwoord: De maan is het dichtstbijzijnde hemellichaam, maar de gemiddelde afstand bedraagt altijd nog 384.400 kilometer.
En Neil Armstrong, de eerste mens op de maan, zou een andere carrière hebben gehad. Maar we hebben nog veel meer aan de maan te danken. Denk bijvoorbeeld aan eb en vloed, de seizoenen en ons 24-uurs ritme. Zonder een (grote) maan zou onze levendige planeet waarschijnlijk helemaal niet zo levendig zijn.
Vaak is de maan de donkere kant van de werkelijkheid, het geheimzinnige en onbekende. Zon en maan samen stellen voor het heilige huwelijk tussen hemel en aarde, tussen koning en koningin, goud en zilver. Afnemende maan is duisternis en kwaad; wassende maan: de komst van licht en geluk.
Een maan is een hemellichaam dat een baan om een planeet beschrijft. Een maan is kleiner dan een planeet. Daardoor heeft het ook minder massa. Dat heeft weer tot gevolg dat de aantrekkingskracht van een maan veel minder is dan die van een planeet.
Een dag op de Maan duurt ongeveer een maand, namelijk 29,53 dagen. In deze tijd draait de Maan eenmaal om z'n as, ten opzichte van de Zon. Op de Maan zie je in die tijd dus eenmaal een zonsopkomst en eenmaal een zonsondergang. Hier merken we op Aarde niets van, omdat de Maan in dezelfde tijd eenmaal om de Aarde draait.
Siderische maand
Een siderische periode wordt steeds gemeten ten opzichte van de sterrenachtergrond. Voor de maan bedraagt de siderische omloopstijd, siderische maand genoemd, ongeveer 27.3 dagen.
Onze maan schrijven we niet met hoofdletter
De Romeinen noemden haar Luna, de Grieken Selene. In 'ons' Germaanse taalgebied werd het hemellichaam oorspronkelijk aangeduid als mona of menon (en allerlei varianten), en daarvan zijn onder andere het huidige Moon (Engels) en Mond (Duits) afgeleid.
' De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong sprak deze iconische woorden toen hij in 1969 als eerste mens voet zette op de maan. Inmiddels zijn we vele jaren verder en zijn er twaalf mannen op de maan geweest.
Hoe vaak ging de mens naar de maan? In totaal zijn er 24 bemande missies naar de maan geweest, waarvan er zes met succes op het maanoppervlak zijn geland. Alle zes deze bemande missies maakten deel uit van NASA's Apollo-programma, met als laatste succesvolle landing de Apollo 17-missie in 1972.
Het duurt 3 dagen om naar de maan te vliegen en 8 tot 10 maanden om bij Mars te komen. Wetenschappers zijn nog bezig met het testen hoe lang mensen precies in de ruimte kunnen leven.
De Rode Maan is een natuurlijk verschijnsel. Tijdens een totale maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan, er valt dus een schaduw van de aarde op de maan. Het zonlicht wordt door de atmosfeer van de aarde afgebogen en geeft de maan een zachte rode gloed.
“Het kan kloppen dat sommige mensen minder goed slapen tijdens een volle maan”, vertelt Hau. “Dat komt omdat de maan dichter bij de aarde staat. Door die nieuwe energie worden mensen soms emotioneler, krijgen ze sneller lichamelijke klachten en kunnen ze 's nachts minder goed in slaap vallen.”
Dag en nacht te zien
De maan is 's nachts het beste te zien, maar overdag is hij ook gewoon aanwezig. "De maan draait in één maand om de aarde heen. Daar komt het woord 'maan' vandaan", vertelt Adrie. "Dat betekent dat hij net zo vaak overdag te zien is als 's nachts.
Zo kost een kavel op de maan afhankelijk van de oppervlakte 25 of 125 dollar (20 of 102 euro). Stukken van Venus, Mars, Mercurius en Io – een maan van Jupiter – kosten evenveel. Ook de volledige planeet Pluto verkoopt Hope nu voor een slordige 250.000 dollar (205.000 euro).